Lojistik Sektörü Başarı Öyküsü
Depo Tasarımı ve Simülasyon
Ekol yeni depo tasarım sürecini yarı yarıya kısalttı.
Avrupa ve Türkiye'nin öncü lojistik şirketlerinden olan Ekol, 38 ülkede, 750.000 m2'yi aşan depolama alanı, 5500'ü aşkın araçlık filosu ve 6.500 çok uluslu çalışanı ile hizmet vermektedir. Ekol bugün, yarattığı know-how, kalifiye insan kaynağı ve ileri teknoloji uygulamalarıyla çok farklı sektörlerde bulunan yerli ve yabancı müşterilerine entegre lojistik hizmetleri ile tedarik zinciri çözümleri tasarlamakta ve sunmaktadır.
Projeye neden ihtiyaç duyuldu?
Geleneksel yaklaşımla tasarlanan depo ve otomasyon yatırımlarında sistem bir kere kurulduktan sonra sistemi değiştirmek mümkün değildir. Sonradan istenebilecek tasarım revizyonları neredeyse kurulumun kendisi kadar masraflı olacaktır.
Lojistik sektöründe otomasyona verdiğim önem ile bilinen Ekol'ün depolarında konveyör sistemleri, otomatik raf sistemleri, mekik ve robotlu sistemler gibi çok yönlü yapılar kullanılmaktadır. Ancak bugüne kadar otomasyon yatırımları, ayrıntılı fizibilite ve malzeme akış analizleri yapılmadan alınıyor, eskiden yapılmış çalışmalardan edinilen bilgi ve tecrübelere dayanarak kararlar veriliyordu. Teknolojik üstünlüğünü pekiştirmek isteyen Ekol, depo fiziki olarak kurulmadan önce farklı senaryolar altında nasıl çalışacağını önceden görmenin faydasına inandı.
Mevcut araçlar ve geleneksel yöntemler ile otomasyon sistemleri üzerinde ürün akışını görmesi, sistemin neresinde darboğaz oluşacağını tespit etmesi ve gerçek hayatın dinamik koşulları altında depo operasyonlarının nasıl etkileneceğini tahmin etmek olanaksızdı. Bu nedenle Ekol, farklı senaryolar altında ürün akışını test edebilecekleri ve içinde sistemin mekanik tasarımını ve gerçek koşulları simüle edecek bir fizik motoru da olan bir karar destek sistemi kurmaya karar verdi.
Böyle bir karar destek sistemi sayesinde Ekol, yapacağı yatırımın kurulum safhaları ve kapasitesinin optimum seviyede tasarlanmış olup olmadığını görebilecektir. Kurulum bitip, gerçek operasyonlar başladıktan sonra görülebilecek hatalar artık tasarım sırasında tespit edilip giderilecektir.
"Global müşterilerimize sunum yaparken ve tesislerimizde müşterilerimize otomasyon çözümleri üretirken simülasyon çıktılarını göstererek etkili sonuçlar elde ediyoruz. Önceden iki boyutlu görsellerde ifade güçlüğü yaşarken, üç boyutlu simülasyon videoları sunduğumuzda müşterilerimizin kafasında herşey yerine oturuyor ve rakiplerimizden farkımız çok daha iyi anlaşılıyor."
Ali Can Özcan
İş Geliştirme Uzmanı
Nasıl bir çözüm sağlandı?
Simülasyona dayalı bir karar destek sistemi arayışına başlayan Ekol birçok yerli ve yabancı şirketle görüştükten sonra Dijitalis'in yaptığı çalışmanın sonuçlarından tatmin oldu. Dijitalis'in Emulate3D platformu üzerinde kurduğu simülasyon modeli sayesinde Ekol uzmanları depo tasarımı üzerine yeni düşündükleri sistemleri, önceden gerçekleştirdikleri tasarımın sonucu ile karşılaştırarak çok net bir şekilde üst yönetime aktarabildiler. Emulate3D yazılımının hem kolay kullanımı hem de güvenilir sonuçlar veriyor olmasından etkilenen Ekol yazılımı kendi içinde kullanmaya karar verdi.
Emulate3D'nin Türkiye distribütörlüğünü yapan Dijitalis'ten lisans ve eğitim hizmetlerini alan Ekol, bugün en ufak bir mekanik tasarım ve akış tasarımı projelerinde dahi simülasyondan faydalanmaktadır. Kapasitenin tespiti ve bina içerisindeki konveyörlerin nasıl dizayn edilebileceği, robot mekiklerin gerçek kapasitesi bulmak gibi sorularının cevabını gerçek değerler ve koşullara göre simülasyon yapan Emulate3D ile verilmektedir.
Proje sonunda ne elde edildi?
Elde edilen başarılı sonuçlar sayesinde Emulate3D, Ekol yönetiminde güvenirlik kazandı. Yöneticilere, üç boyutlu simülasyonların sunulması ile ikna süreci hızlandı.
En ufak bir konveyör yatırımında dahi simülasyon çalışması yapılıyor, en yüksek ROI'nin sağlanması için gereken değerler tedarikçiler ile paylaşarak Ekol için daha etkili sonuçlar alınıyor.
Önceden senaryo kurgulamak çok vakit kaybına neden oluyorken, Emulate3D ile artık akıllardaki senaryoları denemek vakit almıyor. Özellikle kurgu yapıldıktan sonra senaryoların test edilmesi aşamasında %90 verime ulaşan Ekol bu noktada durmuyor ve sistemi %100 verimliliğe ulaştıracak yeni senaryolar denemeye vakit bulabiliyor.
Tüm senaryolar üst yönetime kolay anlaşılabilir bir şekilde sunulabiliyor. Böylece olası her soru net ve ikna edici cevaplanıyor, karar verme hızı ve güvenirliği inanılmaz oranda artıyor.
Geçmişe kıyasla bugün Ekol'ün yeni depo ve otomasyon sistemi tasarlama süreci yarı yarıya kısalmıştır.
Hayal ettiği vizyona doğru yürüyen Ekol, Dijitalis'in gerekli tecrübe ve yeteneğe sahip olduğuna inanarak kendi IT altyapısını simülasyon modelleri ile entegre ederek gerçek-zamanlı senaryolar denemeyi ve depo operasyonlarını sanal/arttırılmış gerçeklik ortamlarından yönetmeyi planlamaktadır.