Bir fabrikanın çevik ve yalın olabilmesi için malzeme akışı ve malzeme kontrol süreçlerinin optimize edilmesi şarttır. Dijitalis uzmanları fabrika lojistiğinizi iyileştirirken altyapı, alan ihtiyacı, malzeme elleçleme ve saklama teknolojileri gibi birçok konuyu değerlendirir. Gereksiz ve mükerrer taşımalar, koridorlarda forklift yoğunluğu, yüksek endirekt iş gücü kullanımı, iş güvenliği risklerini azaltmak için bütün fırsatlar teşhis edilir. Malzeme akışını sadece bugünün değil gelecekteki ihtiyaçlara hazır olacak şekilde yeninden düzenler. Böyle bir çalışmanın çıktıları;
- Süreç standardizasyonu,
- İç taşımalar için gerekli insan ve ekipman ihtiyacının azalması,
- Lojistiğe ayrılacak alan ihtiyacının azalması,
- Üretim sürelerinin kısalması,
- Malzeme ve mamül stoklarının azalması,
- Malzeme eksikliği sebepli hat duruşlarının yok olması,
- Görsel fabrika yönetimini sağlayacak yalın akışların oluşması
- Taşıma arabası ve konteyner tasarımları (küçük ürün taşıma için KLT kutuları, palet ve kutu taşıma biçimlerine karar verilmesi, uygun miktarda malzemenin zarar görmeden aktarımı vs.)
- Depolama ve malzeme akışı için doğru elleçleme (farklı forklift, transpalet, milkrun, AGV, konveyör sistemlerinin analizi) ve doğru stoklama (raf, tahrikli ve tahriksiz akış rafları, dikey depolama ve ASRS sistemlerinin analizi) tercihlerinin yapılması
- Mal kabul ve sevkiyat alanlarının tasarımı ve yol bağlantılarının çalışılması (fabrika arazisi yerleşim tasarımına destek verilmesi, araç manevra alanlarının ve trafik akışının düzenlenmesi)
şeklinde gerçekleşir. Doğru bir yöntemle el alınacak etkili bir malzeme akış analizi ile fabrikanın esnekliği ve proses stabilitesi artar.