Fabrika Simülasyonu ile Verimi Artırın
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan fabrika simülasyonu, daha verimli fabrikalar için atılan önemli bir adımdır. Üretici firmaların, üretim sürecini çok daha verimli bir hale getirmelerini sağlayan fabrika simülasyon uygulaması nedir? Birlikte inceleyelim.
Simülasyon Nedir?
Fabrika simülasyonunu iyi bir şekilde kavrayabilmek adına simülasyonun ne olduğunun bilinmesi gerekir. Latince kökenli olan simülasyon kelime anlamı olarak “taklit, benzer” manasına gelir. Teorik ya da fiziksel bir sistemin, bilgisayar ortamında modellenmesi ve bu modele uygun olarak sistemin davranışlarını anlayarak izlenecek stratejilerin sonuçlarını öngörebilmesi tekniğine simülasyon adı verilir. Simülasyon, oluşabilecek senaryolar karşısında işletmelere ipucu veren bir sistemdir. Simülasyon, gelişen teknolojik imkanlar doğrultusunda birçok sektörde kullanılmaya başlanan bir uygulamadır. Bu alanlardan biri de üretim sektörüdür. Endüstri 4.0 simülasyonuygulamaları ile yatırımların hangi alanlara yapılması gerektiği, üretim süresince ne kadar işgücünün lazım olduğu veya çalıştırılması gereken makine sayısının kaç olduğu gibi konular detaylı bir şekilde incelenmiş olur. Üretim ve endüstri alanlarında sıklıkla kullanılan simülasyon uygulamalarından biri de fabrika simülasyonudur. Fabrika simülasyonu kullanan işletmeler, süreç içerisinde birçok avantaja sahip olurlar. Peki, fabrika simülasyonu nedir?
Fabrika Simülasyonu Nedir?
Endüstri 4.0 sistemleri, çözümlerin üretilmesi, kaynak kullanımının iyileştirilmesi ve verimliliğin artırılması gibi konularda gelecek vaat eder. Endüstri 4.0 simülasyon uygulamaları da bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Endüstri 4.0 çerçevesinde oluşturulan fabrika simülasyon uygulaması, genel olarak üretim sürecinin modellenerek bilgisayar ortamına taşınmasıdır. Üretim süreci boyunca yaşanacak olan her türlü durumun önceden incelenmesi, analiz edilmesi ve buna göre hareket edilmesi birçok avantajı beraberinde getirir. Fabrika simülasyonu, fiziksel dünya ve sanal dünyanın bütünleşmesini sağlamak amacıyla ERP ve MES gibi sistemlerden veri alışverişi yapabilen bir uygulama olduğundan birçok farklı işlevi aynı anda yerine getirebilir. Fabrika simülasyonu sayesinde üreticiler, fabrika içinde gerçekleşen üretim ile birlikte tedarik, dağıtım, pazarlama veya satış gibi alanlara dair senaryo testleri ve risk analizleri yapabilirler.
Fabrika simülasyonu kullanan işletmeler, yatırım risklerini azaltabilir, üretim ve lojistik süreçleri daha iyi tasarlar, riskleri önceden tespit edebilir, maliyetleri en aza indirgeyebilir, kayıpları minimize edebilir, enerji tasarrufu yapabilir veya genel olarak verimliliklerini artırabilirler. Tüm bu işleyişi kontrol altına almanın yanı sıra, verimi artırmaya yönelik olan yenilikler de fabrika simülasyonu uygulaması ile önceden denenebilir. Böylece, yeni işletme prosedürleri veya kuralları denenebilir, yeni donanımsal ve otomasyon tasarımları veya malzeme akışını iyileştirecek yeni yerleşimler planları test edilebilir, üretimde zaman değişikliklerinin sonucu gözlenebilir, performansı etkileyen değişkenler hakkında bilgi edinilebilir veya aksaklıklar ve gecikmeler hakkında analizler yapılabilir. Sonuç olarak fabrika simülasyonu, fabrikayı daha esnek, çevik, yalın, akıllı hale getirecek ve bu şekilde verimi artırmayı amaçlayan her türlü fikrin test edilebileceği sanal bir laboratuvardır.
Dijitalis gibi uzman firmalardan yardım alarak, doğru fabrika simülasyonu uygulamasını seçmek ve seçilen yazılımın kullanım verimini artırmak adına kuruma özel hazırlanacak eğitimlerden ve teknik desteklerden faydalanmak doğru olacaktır.
Bir Yorum