Tedarik Zinciri Yönetimi

Faydaları ile Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik zinciri yönetimi, hammaddenin tedariğinden bitmiş mamülün son kullanıcıya teslimine kadar olan uçtan uca birbirini takip eden süreçler boyunca müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı elde edebilmek için yapılan yürütme  ve planlama faaliyetleridir. Tedarik zinciri yönetimi nedir? Tedarik zinciri faydaları nelerdir? Sorularının cevabını bu kapsamda birlikte inceleyelim.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Temel Fonksiyonları

Tedarik zinciri yönetimi kavramı iki temel fikre dayanmaktadır;

  1. Birincisi, son kullanıcıya ulaşan hemen hemen her ürünün, birden çok kuruluşun kümülatif çabasını temsil etmesidir. Bu kuruluşlar tedarikçiler, tedarikçinin tedarikçileri, kendi üretim ve lojistik tesislerimiz, müşterilerimiz ve müşterilerimizin müşterileri olmak üzere tümü bir tedarik zinciri olarak adlandırılır.
  2. İkinci fikir, tedarik zincirlerinin uzun süredir var olmasına rağmen, çoğu kuruluşun yalnızca “dört duvarı” içinde olup bitenlere dikkat etmesidir. Nihayetinde nihai müşteriye ürün teslim eden tüm faaliyet zincirini çok az işletme algılamış ve verimli yönetimi için kafa yormaya başlamıştır.

Bir firmanın tedarik zinciri yönetimi çabaları, uzun vadeli bir tedarik zinciri stratejisinin geliştirilmesi ve yürütülmesiyle başlar. Diğer şeylerin yanı sıra, yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Müşterilerinizin beklentilerine ve memnun kalacakları performans ölçütlerine göre bir segmentasyonunu yapın.
  • Bu segmentlere göre mevcut tedarik zincirinizi değerlendirin, belki birden fazla ve farklı zincirlere ihtiyacınız olabilir.
  • Tedarik zincirlerinizin nasıl daha rekabetçi olabileceğini belirleyin.
  • Operasyonel süreçlerinizin tedarik zincirine nasıl değer sağlayacağını ilgili yöneticilerin anlamalarına yardımcı olun.
  • Tedarikçiler, alt yükleniciler, nakliye sağlayıcıları ve distribütörler dahil olmak üzere tedarik zinciri ortakların belirlenen strateji için hareket edeceği win-win çalışma yöntemlerini tasarlayın.

Firmalar genelde hangi tedarik zincirlerinde rekabet ettiklerini ezbere bilmezler. Bir atölye çalışmasında sorduğumuz her yönetici, şirketinin tedarik zincirini farklı biçimde çizmişti. Bu nedenle tedarik zincirini oluşturan fiziksel akışları ve bilgi akışlarını haritalamak çok değerlidir. Firmalar bu haritalardan nasıl değer kattıklarını ve tedarik zincirinin mümkün olan en etkili ve verimli şekilde çalışmasını sağlamak için hangi bilgilerin gerekli olduğunu anlamaya başlayabilirler. Tabii ki, mevcut zincir üzerinde yapılacak iyileştirmeler neticesinde ulaşılacak yeni zincir tasarımı mutlaka firmanın tedarik zinciri stratejisi ile uyumlu olmalıdır. Belirlenen tedarik zinciri stratejisiyle ile diğer fonksiyonların hedefleri, örneğin satın alma, lojistik, üretim ve pazarlama gibi alanlardaki çabalar birbiriyle tutarlı olmalıdır.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

Tedarik zinciri yönetiminin, işinizi üretim veya tedarikten alıp müşteriye yapılan teslimata kadar daha verimli hale getirecek en önemli faydaları aşağıdaki gibidir.

Verimlilikte Büyük Oranda Artış:

İşletmenizin tedarik zincirini, iş stratejinize uyumlu olacak şekilde optimize ettiğinizde bu yalnızca gelen talebi karşılamanızı değil, aynı zamanda gelecekteki talebi karşılamak için en uygun hareketi belirlemenize yardımcı olacaktır. Ve bu, tedarik zinciri yönetiminin temel faydalarından biridir.

Artan Çıktı

Etkili bir tedarik zinciri yönetim sistemine sahip olduğunuzda, tedarikçileriniz, satıcılar, nakliye şirketleri ve müşterilerle iletişiminizi, işbirliğinizi ve koordinasyonunuzu çok daha iyi hale getirecek ve sistemin toplam çıktısını artıracaksınız. Bu, bir tedarik zinciri yönetim sisteminin en önemli faydasıdır.

Daha İyi Maliyet Yönetimi

Tedarik zinciri yönetim sistemlerinin en önemli faydalarından biri, maliyet kaynaklarını daha iyi görebilmek ve bu sayede daha iyi bir maliyet yönetimidir.

Güçlü Gelir

Doğru bir tedarik zinciri kurup yönettiğinizde müşteri hizmet seviyeniz artacak ve daha rekabetçi hale geleceksiniz. Bu sayede pazar payı ve satış gelirlerinde artış sağlanır..

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu