DijitalisSimülasyon

İyi Bir Depo Yerleşimi için Dört Adım

Depo verimini en üst seviyeye çıkartmak için hangi depo dizaynı ve depo yerleşimi sizi için daha doğru olur, nasıl karar verirsiniz? Var olan tüm seçenekler arasından sadece bazıları sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak en uygun seçenek olacak. Tüm bu yeni araç ve teknolojiler arasından seçim yapmak, özellikle şimdiki gibi ekonominin değiştiği, iş kesintilerinin arttığı ve müşteri tercihlerinin değiştiği dönemlerde.

Adım #1: İşinizi İyi Tanımlayın

Şu an içinde bulunduğunuz durumu anlamak ilk adımdır. Kulağa çok bariz bir adımmış gibi gelebilir ama aşağıdaki soruların cevabını bilmek zorundasınız:

  • Müşterilerinizin hangi ihtiyacını karşılıyorsunuz?
  • Ürünlerinizin her biri için mevcut depolama gereksiniminiz nedir?
  • Mevcut depo operasyonları nasıl daha verimli hale getirilebilir?
  • Mevcut KPI’larınızı (örneğin “siparişten teslimata geçen süre”) ne kadar iyileştirmek istiyorsunuz?
  • Sezonsallıktan ne kadar etkileniyorsunuz?

Adım #2: Gelecekteki İhtiyaçlarınızı Tahmin Edin

Gelecek 3-5 yıl içerisinde işletmenizin dahili ve harici kapasite ve kaynak ihtiyaçlarını gözden geçirin. Bu soruların cevapları öncelikle stratejinizi belirleyecek ve akabinde buna uygun olarak depo tasarımı ve depo düzeni oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

  • Depoda hangi yeni süreçler ve faaliyetler yer alacak?
  • Ne kadar sermaye yatırımı gerekli?
  • Ne tür depolama ekipmanı ve ortamına ihtiyaç duyulacak?
  • Bunu desteklemek için ne tür depo otomasyonu ve teknolojileri gereklidir?
  • Alan ve kaynaklar üzerindeki etkisi ne olacak?

Doğru tutulmuş tarihsel işlem kayıtları, planlama sürecine yardımcı olacak ve gelecekteki riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Mükemmel veri her zaman ulaşılabilir değildir ama elinizdeki veriyle en iyisin yapmaya çalışmalısınız. İyi düşülmüş bir depo dizaynı (depo tasarımı) tesisinizin verimini doğrudan etkileyecektir. Düzgün planlama olmadığı takdirde takip eden aylarda ciddi finansal maliyetler doğurabilecek depo yerleşimi ve depo süreç sorunları ortaya çıkacaktır. Depo çıkış hızını artırmak, elleçlenen kutu veya ürün başına düşen maliyeti azaltacaktır.

Sektörün önemli akademisyenlerinden Dr. Peter Baker’a göre “Depo dizaynı son derece karmaşık bir süreçtir. Depolar yüzlerce ürünü elleçlemek, stoklama yaparken farklı koşullar sağlamak, çapraz sevkiyat görevi görmek, gerektiğinde ürün montajı yapmak, ters lojistik süreci ve iade edilen malların yönetimini yapmak zorundadır. Bunu piyasada kalıcı olacak şekilde uzun vadeli sağlayabilmek için depo tasarımı son derece dikkatli yapılmalıdır.”

Adım #3: Farklı depo yerleşimi seçeneklerini değerlendirin.

Malzeme Akış Analizi: Amaç, her bir faaliyetin kendisinden önceki operasyona ve ayrıca takip eden operasyona olabildiğince yakın yerleştirildiği mantıksal bir işlem sırası elde etmektir. Bunu yapabilmek için kaçınmanız gereken şeyler şunladır:

  • Gereksiz hareket ve taşımalar
  • Çapraz trafik ve darboğazlar
  • Trafiğin yoğun olduğu alanlar
  • İşlem ve aktiviteler için dar alan bırakmak

Depolama alanları, malzeme taşıma ekipmanı, araçlar ve diğer destekleyici öğelerin sistem içindeki yeri son derece önemlidir. Depo dizaynı yaparken esas amaç minimum kesinti ile sorunsuz bir operasyon akışı sağlamaktır. Bu amaç, taşıma ekipmanlarının doğru seçimi ve yönetimi ile desteklenmelidir.

Depo dizaynı
Mevcut ve ideal operasyonlarınızı gösteren bir akış çizelgesi oluşturabilirsiniz.

Depolama Alanı: Bina boyutlarının ve arsa içindeki konumunun incelenmesi, depo tasarımı sürecine yardımcı olur. Bir depo aslında bir küptür; bir küpün taban alanı olduğu kadar dikey alan olduğunu da unutmayın.

Günümüzde mevcut olan raf sistemleri, istiflemeden en verimli şekilde yararlanır ve mevcut alanın kübik kapasitesinin optimum kullanımına izin verir. Bu tür raf sistemi ve otomasyon sistemleri çoğu bağımsız olduğundan, gelecekteki gereksinimler değiştiği zaman ekipmanlar da minimum harcama ile değiştirilebilir.

Alanların çoğu operasyonlar, depolama ve çıktı aktiviteleri için tahsis edilmelidir. Depo içinde en son yer verilmesi gereken alanlar ofisler, dinlenme alanları, palet depolama alanları, otoparklar, batarya şarj istasyonları gibi alanlar için olmalıdır. Ancak ofis ve sosyal alanların, çalışan memnuniyetinden ödün vermeden optimum şekilde boyutlandırılması gerektiğini de unutmayın.

Depo yerleşim planı
Dikey yönde depolama yaparak toplam hacmi maksimum olarak kullanın.

Depo Yerleşim Planı: Sizin için en iyi depo yerleşimi nedir? Birden fazla depo yerleşimini kıyaslayarak prensipte sizin için en uygun olanı bulabilirsiniz. Birden fazla ekipman / süreç seçeneğini göz önünde bulundurun ve her biri için kuş bakışı bir fayda/maliyet analizi yapın. Bir sonraki adım her bir madde için en iyi çözümü çizimlerle göstermektir. En iyi depo yerleşimi, içerisinde esneklik ve ölçeklenebilirliği barındırır. Piyasanın sizden talepleri her an değişebilir. Talep değişimlerine karşı tek cevabınız depo yerleşim planını revize etmek olursa, böyle bir reorganizasyonun maliyeti ve alacağı süreden dolayı performansınız ve dolayısıyla işletmeniz olumsuz etkilenecektir.

Verimlilik ve İşgücü
Depo yerleşim planlaması yaparken büyüme alanlarını düşünmeyi unutmayın.

Verimlilik ve İşgücü: Yürüme zamanı depo yerleşiminin verimlilik üzerindeki en önemli yansımasıdır. Toplam çalışma zamanının yarısında fazlası bir yerden bir yere yürümekle geçer ve bu da işgücü verimliliğini olumsuz yönde etkiler. Etkili bir depo yerleşimiyürüme süresini azaltır.

Depo Otomasyon Teknolojileri: Yeni bir depo kurulurken veya mevcut depo çağdaşlaştırılırken uygun otomatik ve manüel sistemleri tercih etme noktasında dışarıdan alınacak bir uzman görüşü faydalı olabilir. Yanlış donanım ve yazılım teknolojilerine yatırım yapmak hem zamanınızı boşa harcar hem de olumsuz finansal sonuçlar doğuracağından işletmeniz için tehlikeli olabilir.

Depo otomasyon
Otomasyon sistemlerine ve büyüklüklerine karar verirken simülasyon yapmayı veya uzman bir simülasyon firmasından destek almayı mutlaka düşünün.

Adım #4: Görünmez Tehlikelerin Farkında Olun.

Depo planlamasına yeterli vakit ve çabanın ayrılmaması ileride bazı problemlere yol açabilir. Bu risklerin arasında şunları sayabiliriz;

  • Yanlış malzeme elleçleme ekipmanı ve depo raf sistemi seçimi
  • Kurulum sırasında gereğinden fazla harcama yapma
  • Yanlış teknoloji seçimi ve bunu uygulamadaki zorluklar
  • Kapasitenin orta vadede iş büyümesini karşılayamaması veya esnekliğinin bulunmaması
  • Müşteriye hizmet vermeyi durduracak kadar büyük sipariş karşılama hataları
  • Düşük iş gücü verimliliği

Dr. Barker’ın söylediği gibi; “yeni bir depoyu devreye alma süreci askeri bir harekat gibi en ince detayına kadar planlanmalıdır aksi takdirde her şey sarpa sarabilir. Tedarik zinciriniz müşterilerinize ürün sağlamak üzere var ve deponuz bunun merkezi bir parçasıdır. Bir deponun performansı sadece kendi dört duvarı içindeki izole metriklere göre ölçülmemelidir, tedarik zincirinize yaptığı katkı ölçeğinde değerlendirilmelidir.”

Depo tasarımı üzerine son sözümüz

Depo dizaynı sırasında unutmamanız gereken bir diğer şey de binanın dışında nelerin olduğudur. Dış alandaki taşıt akışını, kamyon ve dağıtım araçlarının park edeceği alanları göz önünde bulundurmalısınız. Çalışanlarınız ve ziyaretçileriniz için yaya kaldırımları ve arabalarını park edebileceği alanlar da son derece önemlidir.

Daha Fazla Göster

Cem Evinsel

Türkiye’nin en büyük şirketlerinde 20 yılı aşkın tedarik zinciri ve lojistik yöneticiliği tecrübesine sahip Cem Evinsel, Dijitalis’te lojistik projeler müdürü olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu