Simülasyon

Üretimde Sürekli Gelişim: Fabrika Simülasyonu

Üretim sisteminin zaman ile birlikte sürekli bir gelişim halinde olması gerekir. Bu neden ile üretim süreçleri, fabrika yerleşimi, malzeme akışları, çeşitli robotik ve otomasyon sistemleriyle ilgili sürekli yeni düzenlemeler ve yatırımlar yapılır. Bu durumda en çok fayda ve tasarruf sağlayacak tekniklerden biri de üretimin her aşamasıyla ilgili size deney yapma imkanı sağlayan fabrika simülasyonlarıdır. Fabrika simülasyonu, fabrikaların üretim sistemleri üzerinde devreye alacağı yenilikler ve iyileştirmelerin verimliliğini önceden analiz etmelerini, hedeflenen verim ve maliyet tasarrufunu gerçekten ulaşılıp ulaşılmayacağını henüz nihai kararı vermeden önce güvenli bir şekilde test etmelerini sağlar. Fabrika simülasyonu ile üretim sisteminizin hızlı bir şekilde sanal temsilini oluşturabilirsiniz.

Simülasyonlar darboğazları ve problemleri çok önceden tespit etmek, süreç ve yerleşim değişikliklerini denemek ve akla gelebilecek her türlü risk senaryosunu deneyip karşı çözüm oluşturmak için kullanılabilir. Bu, mevcut üretim çıktısında kayıp veya sermaye yatırımı riski olmadan işletmeniz için en iyi sonuçları sağlayacak çözümleri bulmanızı sağlar. Simülasyon, Excel tabloları gibi geleneksel hesaplama yöntemlerinden daha doğru sonuçlar verir ve daha esnektir, çünkü ekipman duruşları veya personelin yokluğu gibi günlük fabrika akışını ve verimini etkileyebilecek rastgele olayları ve değişkenliği içerir.  Üretimi iyileştirmek için simülasyon tabanlı yöntemler kullanmanın önemli faydaları vardır. Faydalar, maliyet tasarrufu ve sürecin daha iyi anlaşılması gibi maddi olmayan duran kazançlar ile elde edilir.

Fabrika Simülasyonunun Firmanıza Faydaları

  • Fabrika simülasyon programları ile tasarımlarınızı önceden görerek sermaye maliyetinizi olabildiğince düşürebilirsiniz.
  • Yeni üretim tesisi veya hatlarının tasarımı, devreye alma ve başlatma için gereken süreyi azaltıp süreci hızlandırır.
  • Endüstri 4.0 teknolojilerinin pilot denemelerinin maliyetinin, büyüklüğünün ve karmaşıklığının azaltılmasına yardımcı olur.
  • Malzeme akışının optimizasyonu ile verimlilik sağlar, endirekt üretim maliyetlerini düşürür.
  • Simülasyon yaparken süreçlerin dinamik davranışı hakkında daha fazla bilgi sahibi olunur, büyük kararların alınması kolaylaşır, ve sürece duyulan güven maksimum seviyeye çıkar.
  • Yeni personel alımında eğitim yardımı sağlar ve olası hataları minimum seviyeye düşürür.
  • Yeni fikirlerin ilk seferde en doğru şekilde devreye alınmasına yardımcı olarak firma maliyetlerini azaltır.

Fabrika simülasyon programları birçok endüstri için modelleme, analiz ve simülasyon kütüphanelerine sahiptir. Fabrikalar bir simülasyon programı satın alabilecekleri gibi simülasyon hizmetini dışarıdan alarak kendi uygulamalarını yaptırabilirler, bu tarz projeler için destek ve eğitim alabilir. Simülasyon yazılımları, hesaplamalı mühendislik uzmanlığına ek olarak, simülasyon yoluyla optimum sonuca ulaşmak için deneysel olanaklar da sunmaktadır.

Giderek karmaşıklaşan üretim sistemlerinin yanı sıra teknolojik, ekonomik ve rekabetçi zorluklarla karşı karşıya olan dünyanın önde gelen üreticilerinin çoğu, daha güçlü ticari durumlar oluşturmak, rekabetçi yetenekleri arttırmak, kanıta dayalı kararlar vermek için Türkiye temsilciliğini Dijitalis’in yaptığı Simio, Demo3D ve Emulate3D gibi fabrika simülasyon yazılımlarına güvenmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu