Dijitalis

Fabrikaların Yeni Normale Adaptasyonu

Çalışma ve yaşam koşullarımız son aylarda ciddi derecede değişti. İnsanlar bu yeni yaşam şartlarına en iyi şekilde uyum sağlamaya çalışıyor. Birçoğumuz boş zamandan yararlanıyor, raflarımızdaki tozlanmış projeleri gündemimize alıyoruz. Bu boş zamanlar sadece kendimizi geliştirmek için değil, aynı zamanda işlerimizin sürdürülebilirliğine yardımcı olacak yeni teknikler geliştirmek için de değerlidir.

Hayatta kalmak uyum sağlamak demektir. Bu sözün verdiği mesajla yola çıkarak Dijitalis olarak farklı bir çalışma ritmine geçiş yaptık ve üretim sektöründeki müşterilerimize üretim ile ilgili yaratıcı fikirlerle destek oluyoruz.

Değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt verebilmek, rekabetçiliğin kazanılmasında ve sürdürülmesinde her zaman önemli bir faktör olmuştur. Şimdi ise yeni bir yetenek daha var, hayatta kalmak. COVID-19 Virüsünün sebep olduğu pandemiden üretim sektörü oldukça ciddi şekilde etkilendi. Daha önce hiç tecrübe edilmemiş bir durum ile karşı karşıyalar ve bu durumun etkilerini en aza indirmek için çeşitli çözümler bulmaları gerekiyor. Bulunan her çözüm başarılı olamayacağı gibi önceden test edilmesi ve doğrulanması gerekmektedir. Aynı zamanda bu test ve doğrulama aşaması da çok hızlı şekilde olmalıdır. Ekonomiler yeni normale uyum sağlamaya başladığına göre yapılacak birçok şeyin olduğunu anlamak güç değil. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  • Sosyal mesafe kurallarına uymak için yerleşim planlarının yeniden düzenlenmelidir.
  • Düzensiz taleplerle beraber üretimde ürünler arası esnek geçişler önemli olacaktır. Bu amaca ulaşmak için verimlilik, darboğaz nokta tespiti, optimum kaynak sayıları (makine, işçi), malzeme akışları gibi önemli noktalar yeniden analiz edilmelidir.
  • Yeni vardiya düzenlerinin üretim performansı, maliyetler vb. üzerine etkisi araştırılmalıdır.
  • Yeni normal ile üretimin daha az operatör ile gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu durumda daha az insanın üretimi nasıl etkileyeceği analiz edilmelidir.
  • Koruyucu ekipman ve hijyenik koşullar sağlanmalıdır.
  • Bazı endüstrilerde siparişlerin zamanında teslim edilmesi hayati öneme sahiptir. (Sağlık sektöründeki zamanında teslimatın ne kadar önemli olduğunu gördüğümüz gibi.)
  • Daha az kaynakla nasıl efektif üretim yapabiliriz?
  • Üretim kapasitesini arttırmak nasıl mümkün olabilir?
  • Hammadde kıtlığının etkisi nedir?
  • Pandemiden sonra üretmeye nasıl başlarız?

Başlıca aklımıza gelen sorular yukarıdaki gibidir. Tabii bu sorular gibi niceleri de cevaplanmayı beklemektedir.

Simio gibi simülasyon araçlarını kullanarak bu sorulara gerçek cevaplar bulabilmeniz mümkündür. Simio, üretim ve lojistik süreçlerinin modellenmesi, bu modeller üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde senaryolar çalışıp geleceğe dair karar alırken sizlere yardımcı olabilir. Simülasyon sayesinde üretim süreçlerinin hızlı bir şekilde dijital ortamda bir eşi oluşturulabilir ve böylece sizin kısıt, kural ve verilerinizi içeren bir simülasyon modeline sahip olursunuz. Böylece hassas şekilde kurulan simülasyon modeli size en doğru sonucu verecektir.

Yukarıdaki videoda montaj hattındaki makine yerleşiminin, sosyal mesafe kuralına uyum için ne kadar başarılı olduğunu ölçülmektedir. Simülasyon modelinde operatörlerin 1.5 metrelik sosyal mesafe kuralını kaç kez ihlal ettiği hesaplanmaktadır.

Yeni normale uyum

Simülasyon ile iyi olan şey, fabrikanızdaki sosyal mesafeye olan yaklaşımınızı da modelleyebilme imkanıdır. Daha az operatörün olduğu, yoğun hatların arasına ayraç koyduğunuz durumları, otomasyon ekleyerek insan yoğunluğunu azaltma senaryolarını kolaylıkla simülasyonda çalıştırabilirsiniz. Ardından senaryoları belirlediğiniz KPI değerleri ile karşılaştırabilir, sosyal mesafe ihlallerini en aza indirebildiğiniz kurguları, yürüme mesafelerinin üretim performansına etkisini tespit edebilirsiniz.

Pandemi süreci düşünce şeklimizi değiştirdi, bu değişimde üretimde karşılaştığımız sorunları nasıl çözdüğümüzü etkiliyor. Esnekliğin anahtar olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Şimdi ise uyum sağlamak için yaptığımız iyileştirmelerin sürdürülebilir olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Simülasyon, hızla değişen koşulların üretim üzerindeki etkisini anlamamıza, yeni tasarımları ve iyileştirme fikirlerini analiz etmemize, olumsuz etkileri ortadan kaldırarak üretim süreçlerini en iyi şekilde tasarlamamıza yardımcı olur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu