DijitalisSimülasyon

Depo Yönetim Sistemleri ve Verimli Depo Süreçleri

İdeal koşullarda çalışan bir deponun iyi bir depo yönetimi sistemine ve verimliliği göz önüne alarak tasarlanmış depo süreçlerine ihtiyacı vardır. Depolama neden gereklidir? diye sormaya gerek yok ancak; “Depo düzeni nasıl olmalıdır? Depo nasıl yönetilir?” tartışılması gereken sorulardır.

Depo Yönetim Sistemi Neden Gereklidir?

Depo yönetim sistemi, depo içindeki işgücü, alan ve envanterin kontrol ve yönetimini sağlayan bir IT sistemidir. İlaveten sipariş yönetim sürecine destek olur, sipariş karşılama oranını arttırır ayrıca sipariş çevrim süresini azaltarak şirketlerin envanter yönetimini iyileştirir. Deponuzun tüm faaliyetlerini kontrol etmek için tasarlanan depo yönetim sistemi, daha iyi sipariş karşılama ve envanter doğruluğu için her bir SKU’yu en yüksek ayrıntı düzeyine kadar izlemenize olanak tanır.

Deponuz, müşterilerinizin satın alma deneyiminin önemli bir parçasıdır. Sipariş edilen ürünlerin stokta olduğundan ve müşterilerin satın aldıkları malı aldıklarından emin olmaları, iyi bir müşteri hizmeti sunmak için çok önemlidir. Depo yönetim sistemi, toplama doğruluğunu artırır, böylece siparişler ilk seferde doğru olur. Doğru depo yönetim sistemi, yalnızca daha fazla satış yapmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda müşteri memnuniyeti arttırıp daha hızlı ve daha doğru satış yapmanızı sağlar. Böylece dolaylı yoldan satış adetlerinizi ve karınızı artırabilir.

Depo Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bir deponun yerleşimini tasarlamak, verimli depo süreçlerine sahip olmanın ilk adımıdır. Bu basit bir konu gibi görünse de yanlış tasarlanmış bir deponun yol açtığı kayıpları fark ettiğinizde bunların sonradan çözülmesinin ne kadar zor olduğunu anlarsınız. Deponun tasarım sürecinde dikkate alınması gereken en önemli konular aşağıdaki gibidir.

  • Mevcut alandan en iyi şekilde yararlanmak,
  • Malların taşınmasını minimuma indirmek,
  • Depolanan ürüne kolay erişim sağlanması,
  • Mümkün olan en yüksek envanter dönüş oranına sahip olmak,
  • Ürünlerin konumlandırılmasında maksimum esneklik,
  • Depolanan miktarların kontrol edilmesi.

Depo Nasıl Yönetilir?

Deponun yüksek verimle yönetilebilmesi için en baştan için depo süreçlerinin verimliliği göz önüne alarak tasarlanması şarttır. Deponun ana süreçleri düşünüldüğünde bir üretim yerine ait deponun 600 adete yakın farklı işlemin bu süreçler içinde uyumlu olarak çalıştığını görürüz.

Verimli depo süreçleri tasarlamak için birkaç ipucu vermek gerekirse;

Depo Alanını Planlama: Deponuzun her santimi kira, elektrik, ısınma, soğutma, ekipman ve diğer hizmetlerde size maliyet oluşturur. Depodaki iş gücünün gereksiz yere atacağı her fazladan adım zaman ve emek biriminden bir maliyet olarak size yansır. Depo alanınızı etkin bir şekilde planlayarak, personeliniz ve stokunuz için en verimli rotaları oluşturabilir, böylece para ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Depoyu Uygun Şekilde Düzenleme: Önceki kriter ile birlikte düşünüldüğünde, belirli stoklar diğer stoklardan daha sık kullanılacaktır. Yani bu stokların bulunduğu adreslere daha sık seyahat edersiniz. Depo alanınızı bu öğeleri göz önünde bulundurarak planlayın. En sık kullanılan öğeleri deponun uzak bir köşesine koymayın, erişilmesi kolay bir yere yerleştirin.

Farklı Talepler İçin Önceden Plan Yapın: Tüm işletmelerin farklı mevsimsel talepleri vardır. Önceden ve ona göre planlayın. Yılın belirli zamanları diğer zamanlardan daha yoğun olacaktır, bu nedenle stok seviyelerinizin bunu yansıtmasını sağlayın. İyi planlama zor mevsimleri kolay atlatmanıza yardımcı olur.

Uyarlanabilir Olmak: İş ihtiyaçları zamanla değişir. İlk günlerde deponuz ve işletmeniz için süreç bazlı işe yarayan uygulamalar sonraki yıllarda işe yaramayabilir. Deponuzun her yıl nasıl çalıştığını denetleyin, hangi stokun mevcut olduğunu ve nelerin eksik olabileceğini güncelleyin. Daha verimli çalışması için değişikliklerin yapılması gerekip gerekmediğini değerlendirin. Esnek bir depo yapısı kurun.

Personelinizi Eğitin: Depo envanter sistemini anlayan personel, onu daha iyi takip edecek ve bu sayede depo alanını daha verimli kullanacaktır. Bilgili personele sahip olarak, iş gücünüzün uygun şekilde organize edildiği bir depo envanteri tutmasını sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde standartlarınız düşebilir. Bahsettiğimiz kriterlerin sebep olabileceği zararların farkında olmayan bir depo personeli hem mali hem müşteri memnuniyeti açısından size zarar verecektir. Kimse eğitimsiz personel çalıştıracak kadar zengin değildir.

Verdiğimiz bu basit ipuçlarını takip ederek deponuzda iyileştirme çalışmalarına başlayabilirsiniz. Daha fazlasını amaçladığınız durumda bu bağlantımızda yer alan mühendislik hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Cem Evinsel

Türkiye’nin en büyük şirketlerinde 20 yılı aşkın tedarik zinciri ve lojistik yöneticiliği tecrübesine sahip Cem Evinsel, Dijitalis’te lojistik projeler müdürü olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu