Simülasyon

Akıllı Üretimin En Büyük Destekçisi: Üretim Simülasyonu

Üretim simülasyonu, genel anlamda üretim sürecinin tasarımını en iyilemek adına kullanılan bir uygulamadır. Fabrika yerleşimi, ürün reçeteleri, ürün rotaları, envanterler, çevrim süresi, setup ve duruş zamanları gibi üretim verilerini içeren sanal bir modelin kurulması sonucu oluşur. Simülasyon teknolojisinin en sık kullanıldığı alanlardan biri de üretim sektörüdür. Bu nedenle üretim simülasyonu kavramı gelecek yıllar için oldukça önemlidir.

Geçmişten Günümüze Simülasyon ve Üretim Simülasyonu

Simülasyon, gerçek bir prosesin veya sistemin zamana bağlı olarak değişimini gözlemleyen matematiksel bir uygulamadır. 1970’lerde elle kod yazmaya dayanan yüzeysel bir modelleme iken, 1980’lerde daha kullanıcı dostu bir ara yüz içeren bir yapıya kavuşmuş ve 1990’larda yüksek kalitedeki grafik sistemlerinin geliştirilmesi ile birlikte simülasyon modelleri üç boyutlu (3D) hale gelmiştir. Simülasyon, geçmişten günümüze kadar çok daha teknolojik bir hal almış ve birçok sektöre yayılmıştır. Simülasyonun sıklıkla kullanıldığı sektörlerden biri de üretim sektörüdür. “Dijital İkiz” olarak da adlandırılan üretim simülasyonu, üretim aşamasında yaşanacakları öngörebilmek, riskleri analiz edebilmek ve önlemler alarak verimi artırabilmek adına uygulanan bir sistemdir. Üretim simülasyonu sayesinde işletmeler, stokların durumunu takip edebilir, makine kullanım kapasitelerini iyileştirebilir, ekipman ve kaynak planlaması yapabilir, yeni operatör eğitimi verebilir, malzeme ve ihtiyaç planlaması yapabilir veya detaylı modellemeler oluşturabilirler.

Üretim Simülasyon Örnekleri

Üretim simülasyonu, çeşitli alanlarda yapılan birçok üretimde kullanılır. Üretim simülasyon örnekleri aşağıdaki gibidir.

  • Büyük çaplı dağıtım ve envanter kontrol sistemlerinin tasarımını geliştirmek için yapılan sistem simülasyonları,
  • Uygulama, kapasite ve tesislerin şekillerindeki değişiklikleri değerlendirmek için üretim simülasyonları,
  • Tesis yerleşim planlaması için yapılan malzeme akış simülasyonları,
  • Yalın imalat girişimleri ve büyük çaplı Kaizen’lerin ilk seferde doğru uygulanması için önceden yapılması gereken uygulama test simülasyonları,
  • Verilen müşteri siparişi veya satış tahminlerine göre kapasite planlama ve detay çizelgeleme yapabilen fabrika simülasyonları.

Bahsedilen üretim simülasyon örneklerini gerçekleştirebilmek adına bazı programlar bulunur.

Simio Simülasyon Programı

Simio firmasının geliştirdiği bu yazılım adını Simulation with Intelligent Objects kelimelerinden, yani akıllı nesneler ile simülasyon anlamından alıdr. Simio simülasyon programı, oldukça detaylı sonuçlar elde eden bir uygulamadır. Görsel hazır nesnelerin kullanıldığı bu uygulama, algoritma yazmaya bile gerek kalmayacak şekilde tasarlanmıştır. Modelleme, simülasyon ve üretim planlama yapmaya imkan veren Simio’da hazır kütüphaneler içinde yer alan akıllı nesneler ile simülasyon oluşturmak mümkündür. Bunun yanı sıra baştan nesne oluşturma, görsel mantık kurma araçları ile yeni nesnelere akıl kazandırma veya simülasyon sonuçlarını interaktif ekranlar üzerinden analiz etme gibi özelliklere sahiptir.

Emulate3D / Demo3D Simülasyon Programları

Emulate3D firmasının geliştirdiği Demo3D / Sim3D / Emulate3D isimlerini alan yazılım portföyü tam da Endüstri 4.0 ve Lojistik 4.0 kavramlarının altını dolduracak otomasyon sistemlerinin simülasyonunu yapmaktadır. Her türlü konveyör sistemi, endüstrideki neredeyse tüm robotlar, elleçleme sistemleri, AGV ve mekikler bu simülasyon yazılımı sayesinde rahatlıkla modellenebilir. Model, satış ve sunum amaçlı bir animasyon olarak kullanılabileceği gibi tasarlanan sistemin kapasitesini ölçmek, darboğazları önceden teşhis etmek için kullanılabilir. Yine aynı sistem simülasyonlarını yapan model, bir PLC ile bağlanarak gerçek sistemin emülasyonunu yapar. Bu sayede gerçek sisteme bağlandığını düşünen PLC’nin içindeki otomasyon algoritmaları test edilebilir.

Dijitalis gibi uzman firmalardan yardım alarak, doğru üretim simülasyonu uygulamasını seçmek ve seçilen yazılımın kullanım verimini artırmak adına kuruma özel hazırlanacak eğitimlerden ve teknik desteklerden faydalanmak doğru olacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu