DijitalisTedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Bugün adına tedarik zinciri yönetimi dediğimiz kavram ile geleneksel olarak bildiğimiz lojistik arasında bir fark vardır. Lojistik genellikle tek bir organizasyonun sınırları içinde oluşan aktiviteleri tanımlarken, tedarik zinciri ise bir şebeke şeklinde çalışan şirketlerin ortaklaşa olarak ürünleri pazara teslim edecek operasyonları koordine etmesidir. Ayrıca geleneksel lojistik tanımı içinde nakliye ve depolamaya ilaveten konuyla ilgili hizmetlerin satın alması ve varlıkların bakımı da bulunur.

Tedarik zinciri yönetimi, geleneksel lojistiğin tamamına ilaveten pazarlama, yeni ürün geliştirme, finans ve müşteri hizmetleri aktivitelerini de dikkate alır. Tedarik zincirinin holistik bakış açısına göre tüm bu aktiviteler, müşteri talebini yerine getirmek için gerekli işin parçalarıdır.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Sistemsel Bakışı

Tedarik zinciri yönetimi, zinciri oluşturan tüm halkaları tek bir varlık olarak görür. Halkalar boyunca ürün ve hizmetlerin kesintisiz olarak nihai müşteriye doğru kesintisiz akışı için gerekli farklı aktivitelerin yönetilmesi ve anlaşılması için sistemsel bir yaklaşımı vardır. Bu sistemsel yaklaşım sayesinde birbiri ile çelişen iş gereksinimlerinin ödünleşebilmesi ve bu sayede altyapının en uygun davranışı göstermesi sağlanır.

“Tedarik zinciri yönetimi” kavramı 1980’lerde ortaya çıkmış ve 1990’larda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu zamanın öncesinde iş hayatı daha çok “lojistik” ve “operasyon yönetimi” tabirlerini kullanmaktaydı. Bugün literatürde aynı sonuca varmakla beraber çok sayıda farklı tanımı vardır. Ama tüm bu tanımların kesişim kümesinde dört farklı tipte unsur vardır;

Ürünler: farklı tesislerde talep gören (örneğin müşteri tarafından sipariş edilen) şeyler,

Tesisler: ürünlerin imal edildiği, depolandığı, satıldığı veya tüketildiği yerler.

Araçlar: talebi karşılamak üzere ürünleri tesisler arasında hareket ettiren mekanizmalar.

Rotalar: Ürünleri tesislere ulaştırmak üzere araçların takip ettiği hatlar.

Örnek bir tedarik zinciri modeli

Bu modele eklenebilecek beşinci bir unsur daha vardır; zaman! Tesisler zamana göre değişken (dakikaya, güne, haftaya, aya göre gibi) özelliklere sahiptir, örneğin talep veya maliyet gibi. Araçların mesafe ve zamana göre değişen hız ve maliyet gibi özellikleri vardır. Aynı şekilde rotaların süresi üzerlerinde hareket eden araçların hızı ve yolun uzunluğuna göre değişkendir.

Tedarik Zinciri Yönetimi, davranışı etkilemeyi amaçlar!

Eğer bir tedarik zinciri bu bahsi geçen unsurlardan oluşan bir şebekeyse, tedarik zinciri yönetimini şöyle tanımlayabiliriz; istediğimiz sonuçları almak üzere tedarik zincirinin davranışını etkilemek için yaptığımız şeyler.

Sistemin davranışını etkilemek ve istediğimiz sonuçları almak tamamen bu dört unsurun (ürünler, tesisler, araçlar ve rotalar) zaman ekseni boyunca nasıl etkileştiklerini ve bu etkileşimlerin birleşerek sonucu nasıl belirlediğini anlamaktan geçer. İşte bu yüzdendir ki simülasyon çok faydalı bir araçtır. Zaman içinde sistemin nasıl çalıştığını görselleştirmenizi sağlar. İstediğiniz sonuca ulaşmak için etkileşimleri nasıl değiştirmeniz gerektiğini gösterir.

Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik Zinciri Yönetimi

Dijitalis olarak tedarik zincirinizi oluşturan tüm bu unsurları herhangi bir kodlama yapmadan görsel yöntemlerle harita ekranı üzerine yerleştirmenize olanak sağlıyoruz. Tesislerinize kapasite tanımlayabilir, sabit ve değişken maliyetlerinizi girebilirsiniz. Model, tesisler ve müşteriler arasındaki rotaları, harita üzerindeki gerçek yolları kullanarak kendisi çizecektir. Tek yapmanız gereken modeli kurmak ve merak ettiğiniz soruya göre “optimizasyon” veya “simülasyon” düğmesine basarak aradığınız cevabı almak olacaktır.

Sağladığımız teknolojiler sayesinde gerçek dünyadaki tedarik zinciri operasyonlarınızın nelerden etkilendiğini anlayabilir ve performansı iyileştirmek üzere ne yapmanız gerektiğini görürsünüz.

Daha Fazla Göster

Cem Evinsel

Türkiye’nin en büyük şirketlerinde 20 yılı aşkın tedarik zinciri ve lojistik yöneticiliği tecrübesine sahip Cem Evinsel, Dijitalis’te lojistik projeler müdürü olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu