Genel

Talep Tahmininin Küçük Ölçekli Firmalar İçin Önemi

Tüm firmalar verimliliğini ve karlılığını maksimum seviyeye çıkarmak için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Bu yöntemlerden biri de üretim kapasitesini belirleyecek olan talep tahmini yöntemleridir. Talep tahmini, satış ve endüstri eğilimlerini analiz ederek bir ürünün mevcut ve gelecekteki taleplerini inceleme eylemidir. Büyük organizasyonlar için olmazsa olmaz bir süreç olarak görülse de ölçeği ne olursa olsun tüm firmalar için önemlidir. Öyle ki pek çok firma talep planlama eğitimi veya talep planlama hizmetinin doğrudan kendisi için dışarıdan destek almaktadır.

Günümüz işletmeleri, küresel müşteri erişimi ve lojistik kolaylığı ile desteklenmesi sebebi ile küçük işletmelerin kaynaklarını mümkün olan en verimli şekilde kullanmaları gerekmektedir. Talep tahmini, küçük ölçekli firmaların kapasite ihtiyacını analiz ederek bilinçli operasyonel kararlar vermesini sağlar. İşte küçük ölçekli firmalar için talep tahmin yöntemlerinin önemi!

Etkili Kapasite Yönetiminin Yapılması

Kapasite yönetimi büyüklüğü ne olursa olsun tüm organizasyonlar için oldukça önemlidir. Kapasite kullanımında ortaya çıkan en büyük problemlerden biri insan kaynağının eksikliğidir. Ürettiğiniz ürün ne kadar talep görürse görsün zamanında tedarikini gerçekleştiremiyorsanız müşteri kaybetmeniz kaçınılmazdır. Çoğu küçük ölçekli firmada ani bir talep yükselmesi ile heyecan artsa da pik dönemde gerekli ilave iş gücü eksikliği nedeniyle ürünlerini kısa sürede teslim edememektedir. Burada devreye zaman serileri tahmin yöntemleri girmektedir. Ürünlerin ne zaman ve kadar üretilmesi gerektiği bulunduğu zaman kapasite planlaması ve iş gücü planlaması daha etkili planlanabilir.

Stok Depolama Maliyetlerinin Azaltılması

Üretim miktarının öngörülemediği firmalarda hammadde tedarikinin uzun sürebileceği endişesi ile gereğinden fazla hammadde siparişi verilmektedir. Böylece firmalar siparişlerin gelmesini beklerken hammaddelerini depolamak zorunda kalır. Benzer şekilde talep tahmin gücüne güvenemeyen şirketler gelecekteki satışları kaçırmamak için gereğinden fazla üreterek çok miktarda bitmiş mamül stoklar. Bu durumlar yüksek saklama maliyetlerini de beraberinde getirir. Doğru üretim planlama türleri kullanarak envanterinizi etkili bir şekilde yönetebilir, stok maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.

Müşteri Memnuniyetinin Arttırılması

Müşterilerinizin mutluluğu ürününüzün kalitesi ile birlikte ne zaman teslim edileceğine de bağlıdır. Küçük ölçekli işletmeler için talep tahmini, ürünün optimum üretim miktarının bulunmasını sağlar. Böylece müşterilerinizin verdiği siparişler en kısa sürede teslim edilebilir. Bu süreç, anlamlı ve uzun vadeli müşteri ilişkileri kurmanızı sağlayacaktır.

Atık Maliyetinin Azaltılması

Küçük ölçekli firmalar için atık maliyetleri büyük sorun oluşturmaktadır. Bu yüzden bu boyuttaki firmaların ellerinde bulundurduğu stok miktarından emin olması gerekir. Fabrikada gereğinden uzun bekleyen malzemeler niteliklerine bağlı olarak bozulabilir, fonksiyonlarını yitirebilir, raf ömürlerini tüketebilir veya çevre koşullarından dolayı hurdaya çıkabilir, tamirata ihtiyaç duyabilir. Etkili talep tahmini yöntemleri ile malzeme israfı engellenir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu