Telekom Endüstrisi Başarı Öyküsü
Şebeke Optimizasyonu, Rota Optimizasyonu, işgücü Planlama
Turkcell Şebeke ve Rotalama Optimizasyonu Sayesinde Saha Hizmet Mallyellerinde %13 Tasarruf Sağladı
Turkcell, Türkiye'nin GSM tabanlı mobil. iletişim sağlayıcısı olarak uluslararası veri hizmetlerinin sağlanması açısından dünyanın en iyi operatörleri arasında yer almaktadır. Şirket, Türkiye'yi çeşitli coğrafi bölgelere ayırmış ve bu bölgelerdeki operasyonel işlemlerden "bölge çözüm ortaklarını (BÇO)" sorumlu tutmuştur. Bölge çözüm ortaklarının görevi; talep doğrultusunda yeni baz istasyonu açılmasını veya mevcut istasyonlar için yenileme işleminin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Turkcell, bölge çözüm ortaklarına saha hizmetleri sırasında meydana gelen maliyetleri ödemektedir. Bölge çözüm ortakları aynı zamanda periyodik bakım ve arızaları gidermekle sorumludur.
Projeye neden ihtiyaç duyuldu?
Her bölge çözüm ortağı; kendi ekiplerini yönetir. Ekiplerin sayısı ve konumu bölge çözüm ortakları tarafından belirlenir. Minimum işletme maliyeti ve maksimum hizmet düzeyi için ekiplerin optimum sayısı ve nerede konumlandırılması gerektiğini bilmek çok önemlidir. Fakat Turkcell'in bölge çözüm ortaklarının almış oldukları bu kararlarının ne kadar optimum olduğunu doğrulaması mümkün değildi.
Bölge çözüm ortaklarının hizmet ücretlerini hesaplamak için; Turkcell kendi içerisinde yıllardır geliştirdiği analitik bir modeli kullanmaktaydı. Ancak, formülasyonlar çok karmaşık bir hal. almış ve parametrelerdeki değişimlerin, modeli nasıl. etkileyebileceğini öngörmek zorlaşmıştı. Bu nedenle Turkcell, bölge çözüm ortakları tarafından yönetilen operasyonun gerçek maliyetlerini belirlemek için daha iyi bir karar destek sistemini kullanmaya karar verdi.
Dijitalis ekibine her yönelttiğimiz soru karşısında "evet, yapabiliriz" cevabını almak inanılmazdı. Bütün sıkıntılarımız' çözebilecek esneklikte bir çözümün var olduğunu görmek bizi rahatlattı. "
İclal Ozlem Bellikan
Turkcell Project Team Leader Turkcell Proje Takım Lideri
Nasıl bir çözüm sağlandı?
Rota optimizasyonu,
hizmet ve ürünleri talep
noktalarına minimum
maliyetle ulaştırmak için
kullanıldı.
Turkcell yönetimi tarafından büyük önem verilen bu proje için öncelikle şirket içinde özel algoritmalar ve çözümler denenmiş, fakat istenen başarı sağlanamamıştı. Sonunda Turkcell, maliyetleme sorununa çözüm önermesi için karar destek sistemlerinde uzman şirketleri davet etme kararı aldı. Süreç içerisinde çözüm sunabilecek yerli ve yabancı çok sayıda tedarik zinciri ve lojistik uzmanlığına sahip şirketle görüşüldü. Ancak önerilen çözümlerin çoğu; "ticari ürünlerin depolardan müşteri lokasyonlarına taşınması" ile ilgiliydi. Turkcell ise faaliyetlerini tam olarak modelleyebilecek ve kısa bir süre içinde sonuç yaratabilecek daha esnek ve kişiselleştirilebilir bir çözüme ihtiyaç duyuyordu.
Birçok ticari hazır paket ve Turkcell'e özel. hazırlanmış çözümleri değerlendirdikten sonra Turkcell, Dijitalis'in kullanıcısına tam kontrol. sağlayan ve şeffaf bir model. sunan "Supply Chain Digital Twin" çözümünü kullanmaya karar verdi.
Turkcell, proje kapsamında "SupplyChain Digital Twin" platformunu birçok zor senaryo altında test etti ve sonuçlarından tatmin oldu. Kurulan şebeke optimizasyonu modeli ile optimum bölge ofisi sayısı ve konumları belirlendi. Sonrasında saha ekiplerinin hizmet planlarını çizelgelemek için rota optimizyonu yapıldı. Dönemsel olarak çok değişken olabilen iş yükü tahmin etmek ve sahadaki ekip sayısını tahmin etmek için simülasyon teknolojisinden faydalanıldı.
Proje sonunda ne elde edildi?
Turkcell, Dijitalistarafından kurgulanmış optimizasyon ve simülasyon modellerini kullanmaya başladıktan sonra yıllık saha operasyon maliyetlerini %13 oranında düşürdü. Bir yıldan daha az bir süre içinde devreye alınan proje; Turkcell tarihinin en hızlı yatırım geri dönüşüne sahip olan projelerinden biri oldu. Dijitalis'in sağladığı "Supply Chain Digital Twin" platformu, her bölgenin coğrafi ve talep koşulları birbirinden çok farklı olmasına rağmen bölge maliyet hesaplama sürecinin standartlaştırılmasını sağladı. Turkcell, yaklaşık 1.700 farklı iş tipinin tamamlanması için kaç kişi gerektiğini ve her işin ne kadar sürede tamamlanabileceği önceden belirleyebiliyor.
Bugün Turkcell bölge çözüm ortaklarına maliyetlerini en aza indirebilmeleri için optimum ekip sayısı ve konumu üzerine tavsiyeler sunabilmektedir. Saha operasyonlarında elde edilen başarılı sonuçlardan çok memnun olan Turkcell yönetimi "Supply Chain Digital Twin" platformunu perakende lojistiği, envanter yönetimi gibi şirketin farklı operasyonları için de kullanmayı planlamaktadır.
Tedarik zinciri dijital ikizi, çok geniş bir coğrafyaya dağılmış, binlerce talep noktasının hizmet gereksinimlerini analiz edebilir.