Savunma Endüstrisi Başarı Öyküsü
Kapasite Planlama, Detay Çizelgeleme, Üretim Simülasyonu
Roketsan, İleri Üretim Planlama ve Çizelgeleme Sayesinde Yüksek Kapasite Kullanımı ve Müşteri Memnuniyetine Ulaştı.
Roketsan, ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması amacı ile 1988 yılında kurulmuş bir savunma sanayi şirketidir. Şirket, bugün faaliyeti ülke sınırlarını aşan, kendi teknoloji alanındaki NATO programlarına katılan, ürünlerini Türk Silahlı Kuvvetleri yanında dost ülkelerin de hizmetine sunabilen bir kuruluş haline gelmiştir.
Projeye neden ihtiyaç duyuldu?
Stratejik önemine paralel olarak büyümeye sürekli devam eden Roketsan kapasite analizi yapabilmek ve gelecek teslimatlara yönelik üretim hatlarının durumunu öngörme ihtiyacı duymaya başlamıştır. Kaba kapasite planlama yapabilen bir altyapıya sahip olan Roketsan, haftalık, günlük hatta saatlik bir çizelgeleme yapacak bir aracın eksikliğini hissetmekteydi. Üretim sistemine ilaveten iç lojistik süreçlerinin de tüm detayları ile modellenebileceği bir platform sunmasından dolayı Roketsan üretim planlaması için bir simülasyon yazılımı kullanmaya karar vermiştir.
"Simio'yu farklı amaçlarla kullanılacak üretim simülasyonu çalışmaları kapsamında başarılı ve faydalı bir yazılım olarak değerlendiriyoruz. Modelleme esnekliği ve kolaylığı sayesinde Simio'nun, aynı zamanda başka ihtiyaçları olan firmalar için de fayda sunabileceğini düşünüyoruz.
Efe Can Okumuş
Proje Lideri
Nasıl bir çözüm sağlandı?
Roketsan, ihtiyaçlarını tüm sistemi bir bütün olarak ele alabilen bir simülasyon yazılımı yardımıyla giderebileceğini düşünerek Dijitalis'e başvurdu. Dijitalis'in çözüm olarak Simio Simülasyon Platformu'nu sunmasındaki en önemli etken farklı IT sistemlerinden veri çekebiliyor olmasıydı. Bu sayede ERP'de saklanan üretim ile alakalı tüm veriler kolayca Simio'ya aktarılabilmekteydi. Roketsan'ın Simio'yu kabul etmesindeki diğer bir neden ise, Simio'nun görsel olarak etkileyici üç boyutlu modeller oluşturabilmeye uygun bir altyapıya sahip olmasıydı.
Roketsan, Simio'yu bugün bir detay çizelgeleme aracı olarak kullanmaktadır. Simio ile birlikte şirket kapasite planlaması ve sipariş yönetimine dair çalışmalarını daha rasyonel ve tümleşik bir şekilde yapabileceği bir altyapıya sahip olmuştur.
Proje sonunda ne elde edildi?
Roketsan bugün Simio'yu çizelgeleme yapmak için kullanıyor. Simio; yıllık olarak yapılan üretim planı sonucunda, aylık üretim plan verilerini de alarak, her hafta başı işleyen bir çizelgeleme modeli oluşturuyor. Bu sayede üretim atölyelerine, yapılacak işlerin sırasını ve ne kadar fazla mesai ve vardiya yapmaları gerektiğini bir çıktı olarak vermiş oluyor.
Ek olarak Roketsan Simio'yu üretim darboğazlarını teşhis etmek ve gerekli süreç iyileştirmelerini tasarlamak için kullanıyor.
Roketsan'ın uzun vadeli planlarında ise Simio'yu gelecek yıllar için verilecek teslimat ve yatırım kararları için kapasite analizi yapabilen bir karar destek sistemi olarak kullanmak vardır.
"Simio'nun detaylı analiz yapabilmesi ve görsel olarak etkileyici modeller sunuyor olmasını, simülasyon çalışmaları yapmayı düşünen firmalar için bir fırsat niteliğinde olduğunu düşünüyoruz."
Efe Can Okumuş
Proje Lideri