KORTEKS otomatik depo yatırımı öncesinde neden simülasyona ihtiyaç duydu?
Dünyanın en büyük iplik üreticilerinden biri olan KORTEKS, endüstri 4.0 ile birlikte tüm iş süreçlerini dijital dönüşüme uygun hale getirmeyi hedeflemiştir. Bu hedefe ulaşma yolunda belirlenmiş projelerden bir tanesi de zemin üstünde istif yapma suretiyle işletilen mamül deponun, yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı akıllı bir depoya dönüştürülmesiydi. Birden fazla alternatifin var olduğu yeni nesil depolama sistemlerinden en uygun olanı seçme aşamasında KORTEKS simülasyon analizinden faydalanmak ister. Simülasyon modeli; üretim, stok ve satış verileri üzerinden her bir teknoloji alternatifi için ne kadar alan ve ekipmana gereksinim duyulacağını gösterecektir. KORTEKS kendi operasyon biçime en uygun depo sistemine karar vermek için fizibilite çalışmalarını simülasyon desteğinde yapmak ister.
Etüt ve İş Geliştirme Yöneticisi Cemalettin Kaya bu tercihlerini şöyle ifade ediyor;
“İşletmeler, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde etmek için stratejik hedeflerine paralel adımlar atmalı. Bu doğrultuda her yeni tesis veya teknoloji sadece bugüne değil geleceğin senaryolarına da hizmet edebilmeli. Proje planlama ve tasarım aşamasında ön görülemeyen her aksilik, gelecekte ancak çok yüksek maliyetlerle iyileştirilebilir. Simülasyon, tasarım aşamasındaki sistemi olası her senaryo altında test eder ve aksiliklerin önceden tespit edilerek giderilmesini sağlar.”
İşletmelerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü sağlaması için attıkları her adım stratejik hedeflerine paralel yapıda olmalıdır. Bu amaç doğrultusunda, geliştirilen her yeni ürün veya sistem işletmenin gelecek senaryolarına hizmet edebilmelidir. Devreye alınan bir sistemin proje planlama ve tasarım aşamasında ön görülemeyen yönleri ileriye dönük yüksek maliyetli iyileştirmelere neden olabilmektedir.
KORTEKS, depolama sürecinin dijital dönüşümüne yönelik aldığı yatırım kararının stratejik büyüme hedeflerine uygun tasarlanması gerektiğini biliyordu. Bu nedenle proje tasarım aşamasında, çizim tahtasında bulunan tüm sistem alternatiflerini, farklı senaryolar altında test edecekleri bir simülasyon çalışmasına ihtiyaç duymuştur.
KORTEKS’in simülasyon danışmanlığı için Dijitalis'i tercih etmesinde etkili olan unsurlar...
Ayrıntılı bir değerlendirme sonucunda Dijitalis ile çalışmaya karar veren KORTEKS yöneticileri tercih nedenlerini; “Dijitalis’in sahip olduğu farklı simülasyon yazılımları, sunduğu teknolojilerin üstünlükleri, danışmanların sahip olduğu tecrübe ve geçmiş proje referansları bizi çok etkiledi. Bu nedenle Dijitalis’in depo tasarım sürecinde ihtiyaç duyduğumuz kompleks simülasyon analizlerini karşılayacak yapıda olduğuna inandık.”
Simülasyon çalışması sayesinde depo projesi KORTEKS’in sürdürülebilirlik politikalarına uygun şekilde tasarlanabilmiştir. Depo için kullanılacak alan ihtiyacı, depo raflarındaki stok miktarı ve düzeni, stoktaki ürüne ne kadar zamanda erişim sağlanması konularına simülasyon analizleri ile karar verildi. Bununla birlikte proje tasarımındaki olası hatalar minimum seviyeye düşürüldü ve sistem en doğru şekilde devreye alınmış oldu. Etüt ve İş Geliştirme Yöneticisi Cemalettin Kaya sözlerine şöyle devam etti;
“Dijitalis ile gerçekleştirdiğimiz simülasyon çalışması ile karar sürecimiz daha kolay hale geldi ve sürece duyulan güven maksimum seviyeye çıkmış oldu. Yatırım sırasında çıkması muhtemel hatalar minimum seviyeye düşürüldü ve sonuçta otomatik depomuz ilk seferde en doğru şekilde devreye alındı.”
KORTEKS otomatik depo projesinden elde edilen faydalar…
Günümüzde makine ve teknoloji yatırımları büyük bütçeler gerektiren projelerdir. Bu tür yatırımlarda proje sonrası ortaya çıkacak durumu yatırımdan önce simüle edip sonuçlarını gözlemlemek projeyle ilgili verilecek kararlara yön gösterecektir. Aksi halde proje hedeflenen performansa hemen ulaşamayacak, zaman içinde aksilikler görüldükçe yapılacak tasarım revizyonları ile beklentiler karşılanacaktır. İşi böyle gecikmeler ve beklenmedik maliyetlerin insafına bırakmaktansa yatırımın simülasyonunu yapılmalı ve proje sonrasındaki durumu büyük bir doğrulukla ön görerek hareket edilmelidir.
Otomatik depo yatırımı ile KORTEKS depo alan kullanımını %85 oranında azalttı (26.000 metrekareden 4.000 metrekareye indi). Ürün arama bulma süresi %97 azaldı ve ürün arama bulma operasyonunda görevli personeller başka iş alanlarına kaydırılarak işgücü verimliliği arttı.
KORTEKS’te 2000 yılında Elektronik Bakım Mühendisi olarak işe başlayan Cemalettin KAYA bugün görevini yapmakta ve ekibiyle birlikte yeni teknolojileri KORTEKS’e kazandırarak operasyonlar ve iş süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi için çalışmalar yürütmektedir.