English

Kordsa

Kordsa

Tekstil Sektörü Başarı Öyküsü

Yerleşim Planlama, Sanal Gerçeklik

Kordsa 1973 yılında lastik kord bezi imalatı için İzmit’te kurulmuştur. Bugün Kordsa lastik güçlendirme teknolojileri, inşaat güçlendirme teknolojileri ve kompozit teknolojileri olmak üzere 3 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Dünyada her üç otomobil lastiğinden birini, her üç uçak lastiğinden ise ikisini güçlendiren Kordsa, pazardaki lider konumu, güçlü global ayak izi, teknoloji liderliği ve güçlendirme teknolojilerindeki tecrübesi sayesinde sahip olduğu “Güçlendirici” unvanı dünya genelinde kabul görmektedir.

Amerika’dan Asya Pasifik’e uzanan geniş bir coğrafyada operasyonlarını sürdüren Kordsa, müşterilerine, çalışanlarına, paydaşlarına ve içinde yer aldığı toplumlara katma değeri yüksek, yenilikçi güçlendirme çözümleri sunarak sürdürülebilir değer yaratmayı hedeflemektedir.

Projelere neden ihtiyaç duyuldu?

Alanında dünyanın önde gelen bir üretici olduğu için Kordsa hem mevcut fabrikalarında kapasite artışı, hem yeni fabrika kurulumları sırasında en son teknolojiye dayalı üretim sistemleri tasarlamaktadır. Yapılan bu projeler sırasında yeni üretim hatları ve malzeme lojistiği sistemlerini, dinamik hareketlerini de göz önüne alarak mevcut ve yeni fabrikalarda nasıl çalışacağını tahmin etmek gerekiyordu. Çünkü her biri kendi alanında önemli faydalar sağlayan çeşitli yeni teknoloji ve ekipmanlar aynı sahaya kurulup bir arada çalışmaya başladığında toplam operasyonel verimliliğin nereye geldiğini, nasıl bir iyileştirme sağlanacağını bu kararları hayata geçirmeden önce görmek çok önemlidir.

Daha önce bu ihtiyaç Kordsa bünyesinde geleneksel yöntemler ile karşılanıyor, tasarım problemleri geçmişten gelen tecrübe ile çözülmeye çalışılıyordu. Fakat geleneksel yaklaşımda istenen sonuçları elde etmek kolay olmuyor, problemli alanları önceden görüp gidermek mümkün değildi. Kordsa gibi yeni teknolojilere yatırım yapan, tüm paydaşlarına değer sağlayan bir şirketin daha kesin yaklaşımlar sağlayan araçlar kullanması gerekiyordu. Bu yüzden hem analitik yetenekleri güçlü olan, hem de sanal gerçeklik gibi görsel katkıları olacak bir çözüm arayışı başladı.

“Mühendislik Teknoloji Müdürü olarak ekibimle Kordsa’yı geleceğe taşıyacak ürünler için makine/ekipman/ fabrika tasarım projeleri gerçekleştiriyoruz. Kordsa’nın yenilikçiliği ve dinamizmine ayak uyduracak yeteneklerde bir fabrika tasarım ve simülasyon aracı ihtiyacımız için Dijitalis’i, endüstri mühendisliği konusundaki bütünsel yaklaşımı, sunduğu yazılımlarının ihtiyaca göre farklılaşarak en optimum çözümü vermesi, ihtiyaç halinde çevik bir şekilde destek verebilmesi gibi sebeplere dayanarak seçtik.”

Mert TÜKEL
Mühendislik Teknoloji Müdürü

Nasıl bir çözüm sağlandı?

Kordsa’nın yenilikçiliği ve dinamizmine ayak uyduracak yeteneklerde bir fabrika tasarım ve simülasyon aracına ihtiyaç duyduğu anlaşılmıştı. Üretim konusunda danışmanlık veya yazılım sağlayan çok sayıda firma ile görüşen Kordsa, Dijitalis’i, endüstri mühendisliği konusundaki bütünsel yaklaşımı, sunduğu yazılımlarının ihtiyaca göre farklılaşarak en optimum çözümü vermesi, ihtiyaç halinde çevik bir şekilde destek verebilmesi gibi sebeplere dayanarak seçti.

Yapılan ilk tesis planlama çalışmasında yeni fabrikanın her türlü unsuru modellendi. Fabrikanın çalışma prensipleri hareketli simülasyonlar ile doğrulandı. Ortaya çıkan yeni fabrika konsepti tüm yöneticilere sanal gerçeklik ortamında sunuldu.

Proje sonunda hangi faydalar elde edildi?

Gelecek ve mevcut fabrikalarının optimum şekilde tasarlanmasına büyük önem veren Kordsa, rahat bir şekilde bu planları oluşturup, 3D gözlük ile fabrika içinde tüm detayları inceleyebileceği, hayal edilen malzeme hareketlerini yapabilecek ekipmanları kataloglardan seçerek ya da yaratma kararı vererek sonuçlarını konvansiyonel yöntemlere göre çok daha hızlı görebileceği, ve sonuçları üst yönetim ile görsel olarak paylaşabileceği bir ortam elde etmiş oldu.

Dijitalis ile birlikte çalışan Kordsa Mühendislik Teknolojileri Ekibi elde edilen sonucu şu şekilde anlatıyor;

“Dijitalis ihtiyacımız olan çözümü kısa süre içinde karşıladı. Özellikle fabrika kurulumu, makinelerimizin hareketli parçalarının sanal olarak çalışılabilmesi ve daha dizayn aşamasında görüntülenebilmesi, üretim aşamasındaki zorlukları ve gecikmeleri minimum indiriyor. Bu nedenle tüm gelişmeye açık üreticiler, simülasyonlar ile çalışmalarını desteklemeleri durumunda, ürünlerinin toplam pazara sunulma süresini azaltacaklardır.”

Mert TÜKEL
Mühendislik Teknoloji Müdürü