Yapı Ürünleri Başarı Öyküsü
Kapasite Planlama ve Şebeke Optimizasyonu
Eczacıbaşı VitrA, Global Kapasite Planlama Optimizasyonu Sayesinde %12 Oranında Brüt Kar İyileşmesi Sağladı.
Seramik sağlık gereçlerinden armatürlere, karolardan küvetlere ve bunları tamamlayan aksesuvarlara kadar her alanda ürün geliştiren Eczacıbaşı VitrA, cirosunun %65’ini, 75’ten fazla ülkeye yaptığı dışsatımdan elde ediyor.
Türkiye’nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının %50’den fazlasını gerçekleştiren Eczacıbaşı VitrA, AB ülkelerine yapılan ihracatta, karo ürünleriyle 1. sırada yer alıyor.
Projeye neden ihtiyaç duyuldu?
6.500 çalışana sahip Eczacıbaşı VitrA, 4 ülkedeki 16 tesiste üretim yapmaktadır. Hatların üretebileceği ürün çeşitleri, sabit ve değişken üretim maliyetleri, kapasite kısıtları birbirinden farklıdır. Dünyayı kaplayan satış ağına sahip olan VitrA’nın maliyet yapısına bakıldığında; üretim maliyetlerinin yanında, taşıma maliyetleri, envanter maliyetleri ve vergilerin de oldukça önem taşıdığı görülmektedir.
VitrA için, bu karmaşık yapı içerisinde mevcut sistemlerini kullanarak, “Hangi hat, hangi ürünü üretmelidir? Fabrikalar arası akışlar olmalı mıdır, bu akışlar nasıl olmalıdır? Müşteriler hangi tesis veya tesislerden beslenmelidir?” sorularının cevabının bulunması oldukça güç ve zahmetliydi. Bu nedenle VitrA, optimum kararların alındığından emin olabilmek ve bu kararları daha hızlı bir şekilde uygulayabilmek için bir tedarik zinciri optimizasyon aracına ihtiyacı duyuyordu.
“Tedarik zinciri kararlarını kısıtlı sayıda ürün/pazar/ fabrika seviyesinde analizlere dayanarak almak şirketleri yanlış sonuçlara götürmektedir. Geneli olumlu etkileyecek doğru kararları almak için doğru süreç, araç ve danışmanlarla çalışmak gerekir. Dijitalis ile yaptığımız proje Eczacıbaşı VitrA tarihindeki en iyi karlılık projelerinden biri oldu.”
Adem Kazaz
Pazar Planlamacısı
Karo grubu
VitrA’nın, Dijitalis ile birlikte çalışma tercihinde; kullanıma hazır bir platforma sahip olması, kullanım kolaylığı sağlaması, sonuçlarının takip edilebilmesi, raporlanabilmesi, görsellik sağlaması, senaryo çalıştırılabilmesi ve uygulamaya geçme hızının yüksek olması gibi özellikler, önemli tercih edilme sebeplerini oluşturdu.
Nasıl bir çözüm sağlandı?
VitrA, Dijitalis’in kullanıcısına tam kontrol sağlayan ve tüm tedarik zincirinin fiziksel ve finansal bir sanal temsilini oluşturan “Dijital İkiz” çözümünü kullanmaya karar verdi.
VitrA’nın, “Dijital İkiz” platformunu tercihinde; kullanıma hazır bir platform olması, kullanım kolaylığı sağlaması, sonuçlarının takip edilebilmesi, raporlanabilmesi, görsellik sağlaması, senaryo çalıştırılabilmesi ve uygulamaya geçme hızının yüksek olması gibi özellikler, önemli tercih edilme sebeplerini oluşturdu.
“Tedarik Zinciri Dijital İkizi” sayesinde, maliyet yapısında sabit ve değişken maliyetlerin ayrımına varıldı ve farklı senaryo denemelerinde bulunulması sağlandı. Alınan kararların bir fabrikayı, ürün grubunu veya müşteriyi optimize etmekten öte, geneli nasıl etkilediğinin görülebilmesini sağladı. Bu sayede, pazarlama ve finans başta olmak üzere diğer birimlere müşteri ve ürün sınıflandırması için kullanabilecekleri kıymetli analiz sonuçları sağlandı.
Proje sonunda ne elde edildi?
VitrA, Dijitalis tarafından kurgulanan optimizasyon modelini kullanmaya başladıktan sonra, global kapasite kullanımını optimize ederek üretim maliyetlerinde %7 azalma sağladı.
Dijitalis’in kurduğu model, aynı zamanda what-if senaryolarının da yapılabilmesine imkan verdiği için çok sayıda SKU için ürün karlılık analizi yapılarak, karlılığı olumsuz etkileyen ürünler tespit edildi. Bunun sonucunda, ürün portföy çeşitliliğinde %5 oranında sadeleştirme yapıldı.
Yukarıda iki örneği verilen optimizasyonların tamamında şirket toplamda %12 brüt kar iyileşmesi sağladı. Üç aydan kısa bir süre içinde devreye alınan proje; Eczacıbaşı VitrA tarihindeki en iyi karlılık projelerinden biri oldu.
Dijitalis ile yaptığı projeden ve sonucunda ortaya çıkan kapasite planlama optimizasyon modelinden çok memnun olan Eczacıbaşı VitrA yönetimi, “Supply Chain Digital Twin” platformunu, satış ve operasyon süreçleri, üretim planlama ve lojistik birimlerinin yanında, pazarlama ve finans yönetimi gibi şirketin farklı operasyonları için de kullanmayı planlamaktadır. Projenin bitirilmesinin ardından model, aylık periyotlar halinde kullanılmaya devam ediliyor.