Simülasyon

Üretim Simülasyonu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Üretim simülasyonu, gerçek bir üretim sisteminin bilgisayar tabanlı modellenmesidir. Envanter, montaj, iç lojistik ve üretimin tümü bir simülasyon modeli içinde düşünülebilir. Böyle bir model üzerinde yürütülecek değer akış haritalandırma (value stream mapping) çalışmaları verimliliği mümkün olan en düşük maliyetle koruyabilen veya artırabilen iyileştirmelerin tespit edilmesine olanak verir. Üretim simülasyonu, tesisin yaşam döngüsünün başında tamamen optimum yerleşim planının belirlenmesine ek olarak, verimsizlikleri belirlemek veya yeni ekipman, malzeme veya diğer değişikliklerin uygulanmasının etkisini analiz etmek için mevcut tesislere veya süreçlere de uygulanabilir.

Üretim simülasyonların kullanılabileceği alanlar şunları içerir: Montaj hatlarının tasarımı ve dengelenmesi, üretim ve kapasite planlama, üretim lojistiği ve malzeme akışı ile nakliye yönetimi ve tesis yer değiştirmeleri, envanter seviyeleri, ikmal oranları, parti boyutları, üretim planlaması vb. yönetimi, tesis yerleşimi ve kaynak tahsisi, iş talimatlarının netliği ve revizyon yönetimi, robotik ve otomasyon ekipmanları programlama. Simülasyon, üretim sistemlerini analiz etmek, sistem değişikliklerinin etkisini değerlendirmek ve bilinçli kararlar almak için güçlü bir tekniktir.

Modern üretim simülasyonu uygulamalarında kullanıcı, bir istemci veya web tarayıcısı aracılığıyla özelleştirilmiş bir kullanıcı arayüzü ile hazırladığı modelleri genel kullanıma açabilir; burada değiştirilebilen parametreler ile kurum içinde planlamacı ve karar vericiler kendi senaryolarını test edebilir. Simülasyon arka planda ayrıntılı bir model üzerinde çalışır ve perde arkasında karmaşık hesaplamalar gerçekleşirken, kurum içindeki diğer kullanıcılar, kullanıcı dostu bir arayüz aracılığıyla simülasyondan yararlanır. Bu, kurum içindeki diğer kullanıcıların birer simülasyon uzmanı olmasına gerek olmadığı anlamına gelir. Üretim simülasyonu bu sayede kurum içinde çok yaygın şekilde kullanılabilecek hale gelir.

Üretim Simülasyonunun Faydaları Nelerdir?

Üretim simülasyonunun temel faydaları aşağıdaki gibidir.

  1. Yatırım Riskini Azaltma
  2. Üretim Çıktısını Arttırma
  3. Verimlilik İyileştirme
  4. Endirekt maliyetler ve diğer duruşları azaltma

Her biri için örnek uygulamalarımızı görmek için YouTube kanalımıza üye olarak benzer videolarımız yayına girdiğinde haberdar olabilirsiniz

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu