DijitalisSimülasyon

Üretim Simülasyonu ile Üretimde Verimlilik

Endüstri 4.0 teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte üretim alanında da çeşitli değişimler yaşanmaya başladı. Üretim simülasyonu ise bu değişimler arasında en dikkat çeken değişimlerden biri oldu. Peki, üretim simülasyonu nedir? Faydaları nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Endüstri 4.0’ın anahtar teknolojilerinden biri olan üretim simülasyonu nedir?

Üretim simülasyonu, gerçek üretim sistemlerinin bilgisayar tabanlı modellemesi ve matematiksel analizidir. Üretim simülasyonu, imalat endüstrisindeki kuruluşların proseslerini sanal bir ortamda denemelerine olanak tanıyarak fiziksel testlerle ilgili süre ve maliyet gereksinimlerini azaltır. Simülasyon, kuruluşların üretim sistemi verimliliğini analiz etmesine ve iş hacmini ve karlılığı iyileştirmek için süreç değişikliklerini güvenli bir şekilde test etmesine olanak tanır. Envanter, montaj, nakliye ve üretim bir simülasyon modeli içinde değerlendirilebilir, bu da hedeflenen faydayı mümkün olan en düşük maliyetle koruyabilen veya iyileştirebilen bilgilerle sonuçlanır. Simülasyon ayrıca, ekipman arıza süresi veya personel yokluğu gibi günlük fabrika akışını ve verimini etkileyebilecek rastgele olayları ve değişkenliği içerdiğinden, Excel gibi geleneksel ve statik hesaplama yöntemlerinden daha doğru ve esnektir. Giderek daha karmaşık hale gelen üretim sistemlerinin yanı sıra teknolojik, ekonomik ve rekabetçi zorluklarla karşı karşıya kalan dünyanın önde gelen üreticilerinin yarısından fazlası, daha güçlü iş senaryoları oluşturmak ve yetenekleri hakkında kendinden emin, kanıta dayalı kararlar almak için üretim simülasyonuna güvenirler. Üretim simülasyonu sayesinde aşağıdaki sorulara cevap bulunabilir.

  • Üretim tesisine alınacak ek hat üretimi artırır mı yoksa öngörülemeyen bir darboğaz yaratır mı?
  • Yeni bir proses adımı eklemek tesisin üretim hedeflerini nasıl etkiler?
  • Darboğazların nedenlerini belirleyip en aza indirebilir miyiz?
  • Alternatif bir yerleşim daha fazla verim veya daha düşük maliyet sağlar mı?
  • Üretkenliği artırmak için hangi üretim kontrol kurallarını uygulayabiliriz?
  • Hangi arıza ve duruş sebebinini iyileştirirsek en yüksek yatırım getirisi elde ederiz?


Yarı otomatik üretim hattının simülasyon analizi (YouTube kanalımıza üye olarak benzer videolarımız yayına girdiğinde haberdar olabilirsiniz)

İyi Bir Simülasyon Neler Sağlayabilir?

Simülasyon, “basit” bir kaizen çalışmasından yeni bir üretim hattı tasarımına, yeni bir üretim kontrol sistemine karar vermekten tüm tedarik zincirinin yeniden tasarlanmasına kadar her türlü senaryo ve değişiklikleri test etmek için ucuz ve risksiz bir yol sağlar. İnsanlar tarafından yapılacak “en iyi tahmin” genellikle nesnel bir analizin yerine geçmez. Simülasyon, değişen koşullar altında bir sistemin davranışlarını doğru bir şekilde tahmin edebilir ve kötü bir karar verme riskini azaltabilir. Ama örneğin bir Excel tablo analizi, bir sistemin dinamik yönlerini, sistem performansı üzerinde büyük bir etkisi olabilecek etkileşimleri, düşük frekansla gerçekleşen istisnaların etkisini yakalayamaz.

Simülasyon, çeşitli bileşenlerin birbirleriyle nasıl etkileşim kurduğunu ve genel sistem performansını nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olabilir. Simülasyon, var olmayan verileri icat edemez, ancak simülasyon bilinmeyenlere duyarlılığı belirlemede başarılıdır. Duyarlılığı yüksek verileri toplamak, her türlü veriyi toplamaktan daha kolaydır ve hızlıdır. Üst düzey ya da kuşbakışı bir simülasyon modeli, alternatifleri keşfetmenize yardımcı olabilir. Daha ayrıntılı bir model, en önemli eksik verileri belirlemenize yardımcı olabilir. Bir simülasyonun geliştirilmesi, katılımcıların sistemi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Modern 3D animasyon ve diğer raporlama araçları ile üretim simülasyonu, geniş bir izleyici kitlesi arasında iletişimi ve anlayışı teşvik eder.

Fabrika simülasyon sonuçlarının yönetim kuruluna anlatılmasında 3D çıktılar kullanmak çok etkilidir. (YouTube kanalımıza üye olarak benzer videolarımız yayına girdiğinde haberdar olabilirsiniz.)

Daha Fazla Göster

Aytaç Karaduman

Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Aytaç Karaduman, üretim sektöründeki çalışma hayatında yalın imalat felsefesi ile yoğrulmuş olup günümüzde Dijitalis’te simülasyon modelleme ve dijital ikiz konularında uzman olarak çalışmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu