English

ARÇELİK

Dayanıklı Tüketim Ürünleri Başarı Öyküsü
Üretim Simülasyonu, Yerleşim Planlama

Üretim Simülasyonları İle Arçelik Hedeflediği Kapasiteye Planladığından %50 Daha Az Maliyetle Ulaştı.

Dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği sektörlerinde üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri ile faaliyet gösteren Arçelik A.Ş. yaklaşık 27.000 çalışanı, Türkiye, Romanya, Rusya, Çin ve Güney Afrika'da 15 üretim tesisi, dünyanın dört bir yanındaki satış ve pazarlama organizasyonu ve kendisine ait 10 markasıyla 135'ten fazla ülkede ürün ve hizmet sunmaktadır.

Projeye neden ihtiyaç duyuldu?

Arçelik Ankara Bulaşık Makinası İşletmesi kapasite yatırımları yapmaktaydı. Mevcut durumda montaj hattından sonra bulaşık makinalarını kalite kontrol görevi yapan test istasyonlarına transfer etmek için mekik sistemi kullanılmaktaydı. Yeni montaj bandı yatırımı kapsamında ürün transferi için farklı bir mekanik yapı arayışına başlandı. Yapılan araştırma ve benchmark çalışmaları sonrasında mekik sistemi yerine konveyör ve transfer üniteleri ile ürünlerin test istasyonlarına transfer edilebileceği görüldü. Ancak hedeflenen hat kapasitesi ve test süreleri doğrultusunda kaç adet test istasyonu yatırımı yapılacağına karar verilmesi gerekiyordu. Bu nedenle Arçelik Ankara fabrikası tasarladığı sistemi simülasyon ile doğrulamaya karar verdi. Tasarlanan sistem karmaşık ve işletme için yeni bir kavram olduğu için simülasyon konusunda uzman bir şirket ile çalışmak isteyen Arçelik çok sayıda yerli ve yabancı danışmanlık şirketi ile görüştükten sonra Dijitalis'i tercih eder.

"Simülasyon, karar destek süreçlerinde çok değerli öngörüler sağlayacak bir modelleme aracıdır. Para veya vakit kaybı olarak değerlendirilmemelidir. Aksine simülasyon, üretim sahasında en doğru kararların alınmasını, optimum sistemlerin tasarlanması ve ilk seferde problemsiz olarak devreye alınmasını sağlar."

Onur Ünlüönen
Proje Lideri

Nasıl bir çözüm sağlandı?

Düşünülen test hattı teknolojisi ilk kez uygulanacağı için hat içindeki istasyonların sayısı ve yerleşim planı hakkında çok farklı fikirler vardı. Hem Arçelik ekipleri, hem de sistemi kuracak tedarikçi firmaların masaya koyduğu tasarım alternatiflerinin sayısal olarak kıyaslanması ve aralarından en uygun alternatifin seçilmesi çok önemliydi. Belirlenen amaca uygun olarak simülasyon modeli tam parametrik olarak kuruldu. Bu şekilde test istasyonu sayısı, istasyonların yerleşim planı ve hatta çalışacak operatör sayısı gibi her türlü operasyon senaryosu çok hızlı analiz edilebildi. Konveyörlü sistemin mekikli sisteme göre hatırı sayılır üstünlükleri olduğu ispatlanarak her yeni fikre karşı gelişebilecek olağan direnç aşılmış oldu.

Yeni sisteme dair teknoloji ve tasarım tavsiyesi yapan Dijitalis, kurduğu modeli teslim ederek Arçelik'in bağımsız olarak gelecekteki senaryoları test edebilmesi ve yeni yatırım kararlarını optimum olarak alabilmesini sağlamıştır.

Proje sonunda ne elde edildi?

Kağıt üzerinde tasarlanan sistemi simülasyon sayesinde detaylı olarak analiz eden Arçelik planlanan sistemi doğru boyutlandırarak ve doğru ekipmanları seçerek istediği kapasiteye %50 daha az yatırım yaparak ulaşmıştır. Bu başarılı sonuç ile simülasyonun özellikle karmaşık sistemler içeren tüm yatırımlar için ne kadar önemli olduğu gözlemleyen Arçelik bundan sonraki yatırım projelerinde simülasyon analizini mutlaka gerekli bir iş kalemi olarak kabul etmiştir.

Dijitalis'in kurduğu parametrik model sayesinde Arçelik ekipleri farklı senaryolar altında sistemin nasıl çalışacağını dilediği zaman önceden görebiliyor ve gerçek hayatta ortaya çıkabilecek sorunları gerçekleşmeden önce çözebiliyor. Üretim sahasının yaşayan bir parçası haline gelen simülasyon modeli, yeni bir ürün devreye alınırken veya farklı test senaryoları incelenirken sistemin kapasite analizini yapmak için düzenli olarak kullanılmaktadır.

Simülasyonu karar destek sürecinin çok değerli bir adımı olarak gören Arçelik, şirketlere simülasyonu para veya vakit kaybı olarak değerlendirmemelerini tavsiye etmektedir. Aksine simülasyon; doğru modelleme sayesinde şirketlerin, herhangi bir fiziksel sistemin nasıl davranacağını daha hızlı, daha etkili ve en az maliyetle öngörmelerini sağlıyor.