English

Aksa Jeneratör

aksa

AKSA Jeneratör yeni üretim tesisi için “Akıllı Fabrika” vizyonunu nasıl hayata geçiriyor?

Türkiye jeneratör pazarının lideri Aksa, Çerkezköy'de bulunan 60.000 m2 büyüklüğündeki alana taşınmadan önce kuracağı yeni tesisin tam anlamıyla bir akıllı fabrika olmasını daha en baştan bir hedef olarak belirlemişti. Bunun ilk adımını ise tesis yerleşiminin doğru yöntemler kullanılarak akıllıca tasarlanması oluşturuyordu. Operasyonel verimliliğin yüksek ve tesis içi malzeme taşıma maliyetinin düşük olduğu modern bir üretim tesisi tasarlamak amaçlandı.

"Greenfield bir tesis yatırımı yapıyorsanız işi şansa bırakamazsınız. Gereğinden büyük bir fabrika binası maliyet ve amortisman yükü demektir. Ne kadar küçük bir alanda üretim yapabilirseniz masraflarınız o derece az olacaktır. Ancak masraftan kaçayım derken ihtiyaç duyulacak lojistik alanları ve gelecekteki kapasite ihtiyacını göz ardı etmemelisiniz.”

Şeklinde bakış açısını ifade eden Aksa Jeneratör Global Üretim Direktörü İbrahim Yıldırım sözlerine şöyle devam ediyor; “Modüler ve ölçeklenebilir bir fabrika tasarlamamak istiyorduk. Gelecek yıllardaki büyüme planlarımızı destekleyecek bir tesis yerleşimine sahip olabilmek için bugün ve gelecekte üreteceğimiz ürün modellerimizin yanı sıra kullanacağımız makina, ekipmanlar ve depolama ihtiyaçları gibi çok sayıda parametreyi değerlendirmemiz gerekiyordu."

Aksa Jeneratör yeni fabrikası için en öncelikli işin optimum tesis yerleşim planlama olduğuna karar verir...

Yeni bir fabrikasına taşınacak olan Aksa Jeneratör üretim alanını planlarken hem verimliliği artırmanın hem de değişen ihtiyaçlara etkin bir şekilde uyum sağlamanın yollarını arıyordu. Aksa, yeni ihtiyaçlarla orantılı olarak kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesini sağlayacak bir tasarıma, matematiksel modellemeye dayalı simülasyon çalışmaları ile ortaya konacak matematiksel çıktılar ve üç boyutlu görsellik ile ulaşmayı hedefledi.

Aksa Jeneratör Global Üretim Direktörü İbrahim Yıldırım, bu aşamadaki ihtiyaçlarını şöyle tarif ediyor;

"Ürün çeşitliliğiniz kompleks ürün ağaçlarına, çok değişken ebat ve farklı üretim zamanlarına sahipse gerek yeni bir tesis kurarken gerekse mevcut bir tesiste modernizasyon çalışması yaparken dijital ortamda matematiksel altyapıya sahip simülasyonlar yapılması son derece faydalıdır. Bu çalışmaları yaparken en önemli kriter ne istediğinizi bilmek, veri sağlamak ve sabırlı olmaktır."

Aksa Jeneratör'ün tesis planlama danışmanlığı için Dijitalis'i tercih etmesinde etkili olan unsurlar...

Aksa Jeneratör; yıllık üretim kapasitesi, makina parkuru, montaj hattı sayısı, ara stok seviyeleri ve buffer istasyon miktarları, raf kapasiteleri ve ekipman tercihleri dahil olmak üzere daha pek çok hususun ele alınacağı bir tesis yerleşim planlama projesi için dışarıdan destek almaya karar verir. Ayrıntılı bir değerlendirme sonucunda Dijitalis ile çalışmaya karar veren Aksa Jenearatör yöneticileri tercih nedenlerini: "Tesis planlama hizmeti sunan yerli ve yabancı danışmanlık firmalarıyla görüşürken Dijitalis'in konuya uçtan uca yaklaşması, profesyonel soruları ve işe yaklaşım şekli bize güven verdi. Dijitalis, tesis planlama projemize salt bilgisayar başında yapılacak bir hesap kitap işi olarak bakmadı, ilaveten yeni tesisi tasarlarken intralojistik ve yalın imalata uygun olarak başka hangi faydalar sağlanabilir sorularına da odaklandı. Daha en baştan bizlerin sağlaması gereken veriler çok net tespit edildi. İyi sonuç almak için iki tarafın iş birliğinin ve detaylı tasarım gerekliliğinin vurgulanması bizi beklentimize ulaştırdı. Yaptığımız toplantılar sırasında Dijitalis ekibinin realist yaklaşımı ve yaptıkları demolarla istediklerimizi karşılayabileceklerini gördük." şeklinde özetliyor.

İyi planlanmış bir fabrika ile Endüstri 4.0 teknolojilerini birleştirmenin benzersiz gücü...

Aksa Jeneratör'ün gelecek 5 yıla dair tüm ihtiyaçlarına ve farklı ürün gruplarına hizmet edecek bir yerleşim planı oluşturulması için çağın modern yöntemi simülasyon modellemeden faydalanıldı. Çerkezköy'deki yeni tesisin stratejik temellerini Endüstri 4.0 yeteneklerine sahip bir akıllı fabrika kurma hedefiyle atan Aksa Jeneratör'ün takip edeceği bu modernizasyon rotasındaki ilk adım optimum tesis yerleşimini tasarlamaktı. Optimum tesis tasarım safhasının tüm analizleri Dijitalis'in uzman kadrosu ve simülasyon yazılımlarına ilaveten özenli ve profesyonel çalışma stiliyle harmanlanarak tamamlandı.

AKSA Jeneratör proje mühendisi Metin Sadıkoğlu, tesis planlama projelerinde simülasyon modellemeye neden ihtiyaç duyulduğu şöyle anlatıyor; “Optimum fabrika büyüklüğü belirlemek ve ürün çeşitliliğinin getirdiği karmaşıklığı yönetecek optimum kapasiteyi hesaplamak için simülasyon modellemeye ihtiyaç duyuyorduk.”

“Ürettiğimiz jeneratör modelleri arasında gerek üretim süresi, gerek ebat ve üretim sıklıkları arasında ciddi farklılıklar olduğu için yapacağımız yatırımın büyüklüğünü çok hassas ölçmemiz gerekiyordu. Üretim sahası alanları ve depolama alanlarına kaç metrekare yer ayıracağımızı önceden tam olarak bilmek istedik. İlk yatırım fazında kaç tane parça işleme makinası ve montaj hattı almalıyız, gelecek yılların büyüme planlarına göre ne kadar yeni makineye ihtiyaç duyulacak, yıldan yıla fabrikanın kapasitesi ne olacak gibi soruları doğru cevaplamak şarttır.”

“Yatırım projelerindeki problemleri gerçekten optimum düzeyde çözecek bir yerleşim ve yatırım planı çıkartmak istiyorsanız simülasyon modellemeden başka bir seçeneğiniz olduğunu düşünmüyorum.” – Metin Sadıkoğlu, AKSA Proje Mühendisi

Ayrıntılı simülasyon analizleri; saha gözlemleri, metot ve ergonomi çalışmaları ile desteklendi. Çok çeşitli ürün gruplarının takip edeceği farklı rotalar ve değişken işlem süreleri gibi pek çok parametreyi hesaba katarak sonuç üreten simülasyon modeli Aksa Jeneratör'ün 2025 yılına kadar olan tüm ihtiyaçlarına tek tek cevap verdi. Stok alanı, makina, operatör, konveyör, AGV ve robot ihtiyaçları analiz edildiği için şirket yapacağı yatırımların fizibilitesini 2025 yılına kadar öngörebilen Aksa Jeneratör, bu sayede tüm yatırım fazlarında en doğru adımları atabilecek ve büyümesini sağlıklı hamlelerle destekleyebilecek.

Dijitalis'in Aksa Jeneratör için gerçekleştirdiği yerleşim planlama projesinden elde edilen faydaların sayısal verileri…

Çerkezköy’deki yeni fabrika sahip olduğu daha geniş alan ve yeni makina parkuru sayesinde eski fabrikaya kıyasla üretim kapasitesini %50 oranında arttırıyor. Buna rağmen daha fazla üretimi eskisine kıyasla daha az maliyet ve daha yüksek verimle yapılabilecek. Optimum bir fabrika yerleşim planı sayesinde Aksa Jeneratör şu kazançları elde ediyor;

  • Günlük eşdeğer ürün üretiminde %70 artış,
  • Operatör başına üretim adedinde %20 artış,
  • Endirekt iş gücü maliyetinde %20 tasarruf,
  • Malzemelerin sahada taşındığı mesafede %45 azalma,
  • Malzeme ve ürüne elleçleme amacıyla dokunma sayısında %24 azalma,
  • Yalın imalata uygun yerleşim optimizasyonu ve tek parça akışının sağlanması ile üretim içi stoklarda (WIP) %30 azalma,
  • Modern intralojistik sistemlerin kullanımı ile malzeme yönetiminde insan faktörünün azalması,
  • Görsel yönetime imkan sağlayan ferah ve verimli yerleşim sayesinde iş güvenliği, hata ve fire risklerinin minimize edilmesi.

Gerçekleşen yerleşim planlama projesiyle ilgili konuşan Dijitalis proje mühendisi Aytaç Karaduman, projeyi "Aksa Jeneratör'ün tüm üretim süreçlerini ve yarı mamul kontrol stratejilerini mercek altına alarak yeni fabrikada rahatlıkla yönetilebilecek nitelikte optimal bir kanban döngüsü oluşturmayı başardık. Simülasyon teknolojisi sayesinde fabrika lojistiğinde etkili bir kurgu yaratıp önemli oranda iyileştirme sağladık.” diyerek ifade ediyor. Proje ekibi tüm üretim süreçleri ve stok sahalarının optimum boyutlandırıldığı ve yalın akışa uygun tasarlanmış bir yerleşim planı elde edildikten sonra bir sonraki göreve başladı; robotik otomasyon, AGV, konveyör sistemleri gibi günümüz otomasyon teknolojileri arasından fabrikanın hedefine ve bünyesine uygun olanlarını seçmek. Bu aşama da tamamlandığında ulaşılan sonucu Dijitalis üretim projeleri yöneticisi Şeref Bulut şöyle anlatıyor;

“Eski fabrikayla kıyaslandığında üretim adetleri %50 daha fazla olmasına rağmen tesis içi lojistik hareketlerde neredeyse yarı yarıya (%47) daha az taşıma mesafesi sağladık. Aksa Jeneratör tarafında yöneticilerin projeye desteği ve mühendislik ekiplerinin gayretli çalışmaları sayesinde tesis yerleşim planlamasını birkaç ay içerisinde tamamladık.”

Aksa Jeneratör Global Üretim Direktörü İbrahim Yıldırım son olarak şu sözlerini ekliyor; " Yüksek konsantrasyon, üst yönetim desteği, Dijitalis’in benzer proje tecrübelerine ek olarak uyum seviyesi çok üst düzeydeki proje ekibinin her birinin ciddi katılımları sonrasında herkesin mutlu olduğu bir proje gerçekleşti. Dijitalis’in değerli ekibine ve Aksa Jeneratör’deki çalışma arkadaşlarıma katkıları için teşekkür ederim."

"Bizi operasyonel verimliliği en üst seviyeye taşıyacak akıllı bir fabrika tasarımına ulaştıran böyle önemli bir projeyi keyifle ve başarıyla tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz."

aksa jeneratör ve dijitalis