Genel

Üretim Planlaması Nasıl Etkili Bir Şekilde Geliştirilir?

Üretim hayatın her aşamasında yer alan ve içerik ne olursa olsun insanoğlunun devamı için hayati öneme sahip süreçlerin tamamıdır. Üretilen ürün ve üretim şekilleri ne kadar çok değişime uğrarsa uğrasın nihai hedef optimum noktayı bulup belirlenmiş bir amaç fonksiyonunu maksimum veya minimuma ulaştırmaktır. Burada süreç üretim planlama ile başlamaktadır.

Üretim planlama, üreticilerin üretim sürecini efektif bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan önemli bir kılavuzdur. Kısaca malzemelerin, ekipmanların ve insan kaynaklarının her zaman ve her yerde kullanılabilir olmasını sağlamak için çeşitli aktiviteler içeren karmaşık bir süreci tanımlar. Etkili çizelgeleme ve planlama programları ile işçilik maliyetlerinden tasarruf edebilir, siparişlerin toplam hazır etme süresini hızlandırabilir, ayar ve setuplardan kaynaklı süre kayıplarını azaltabilir, ekipman kullanımını optimize edebilir ve zamanında teslim ile maksimum müşteri memnuniyetini sağlayabilirsiniz. Bu nedenle, üreticilerin üretim planlamalarını optimize etmeleri önemlidir. İşte üretim tesisinize kısa sürede uygulayabileceğiniz birkaç etkili üretim planlama stratejisi!

Doğru Tahmin Yönteminin Kullanılması

Üretime başlarken sorulması gereken ilk soru ne kadar ürünün üretileceğidir. Uzun vadeli bir üretim planlama yapıyorsanız gelecekte kaç tane ürün üretmeniz gerektiğini bilmek için öncelikle ürünlerinizin talep miktarını tahmin etmeniz gerekir. Talep tahmininizi istatistiki yöntemlerle yapabileceğiniz gibi Dijitalis’in sunduğu yapay zeka destekli (hava durumu, dolar kuru, GSMH, tüketici güven endeksi, promosyon etkisi gibi harici faktörlerin etkisini çözerek modele uygular ve daha yüksek doğrulukta tahminler yapar) özel tahminleme yazılımı aracılığı ile bulduktan sonra üretim planlama sistemine girdi olarak sokabilirsiniz. Bu şekilde doğru miktarda mal üretirken, tedarikinizi kontrol edebilecek ve etkili bir stok yönetimi yapabileceksiniz.  Dijitalis’in sunduğu talep tahmini yazılımı ile tüm bunları manuel olarak gerçekleştirmenin karmaşık ve uzun sürecinden kurtulabilirsiniz. Bu sebeple doğru analitik araçları kullanan bir talep yönetim sistemine sahip olmanız önemlidir.

Üretim Kapasitesinin Belirlenmesi

Üretim kapasiteniz, tüm üretim sürecinizin en önemli yönlerinden biridir. Bu nedenle doğru hesaplanması ve planlanması gerekir. Yetersiz üretim kapasitesi sipariş karşılama oranını düşürür ve bu da müşteri memnuniyetinde ve kâr beklentilerinde azalma ile sonuçlanabilir. Üretim kapasitesi, çalışanlarınızın üretkenliğine, ürettiğiniz mallara, mal üretmek için kullandığınız makinelere ve üretim şekillerine göre hesaplanabilir. Burada kapasite planlama ve detay çizelgeleme yazılımlarından ve onları anlık veriyle destekleyecek fabrika üretim takip programından faydalanılabilir.

Etkili Stok Yönetimi Yapılması

Programsız bir üretim süreci maksimum kayıp ile sonuçlanmaya mahkumdur. Stoklarınızın doğru şekilde kullanımını sağlayarak minimum harcama ile maksimum geliri elde edebilirsiniz. Ürettiğiniz malların tüketici talebini aşmadığından emin olmalısınız. Etkili stok yönetimi finansal gözle baktığınızda envantere bağlanmış işletme sermayesi oranını azaltmanın yanı sıra, envanterinizi uzun süre korumanız gerekmediğinden sınırlı depolama alanından yararlanmanıza da yardımcı olacaktır. Öte yandan, tedarikçinizin ihtiyaç duyduğunuz tüm hammaddeleri zamanında teslim edebildiğinden de emin olmanız önemlidir. Bu nedenle, bir envanter yönetim sistemi ve tedarikçi performans değerlendirme sürecinizin olması önemle tavsiye edilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu