Genel

Depo Tasarımı ve Yönetimine Dair Her Şey

Depo yönetimi, tedarik zinciri sürecinin oldukça detaylı bir adımıdır. Tüm lojistik faaliyetler içerisinde önemli bir paya sahip olan depo yönetimi, stoklama, elleçleme, aktarma, parçalama ve birleştirme, sevkiyat süreçlerini efektif bir şekilde yürütmeye denir. Peki, daha detaylı olarak depo yönetimi nedir? Depo yerleşim planı nasıl yapılır? Depo yönetim sistemi (WMS) nedir? Depo yönetimi hakkında her şeyi birlikte inceleyelim.

Depo Yönetimi Nedir?

Depo yönetimi, tedarik zinciri içinde en planlı olunması gereken adımlardan biri olarak görülmelidir. Depo yönetimi, üretimi gerçekleştirilen ürünlerin saklanması ve bir noktadan lojistiğinin sağlanması sürecidir. Tüm bu süreç kendi içerisinde belirli detaylara ayrılır. İyi yönetilen bir depo yönetimi süreci işletmelere oldukça büyük faydalar sağlar. Depo yatırımı yüksek maliyete sahip olduğundan öncesinde iyi planlanmalıdır.

Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nedir?

Üretimin ve tüketimin hızla dijitalleştiği son yıllarda depo yönetim sistemi daha da önem kazanmıştır. Bu sürecin en iyi şekilde yönetilebilmesi için belirli bir plana ihtiyaç vardır. Depo yerleşim planı dört aşamadan oluşur.

  1. Mal Giriş Operasyonları
  2. Yerleştirme ve Depolama Operasyonları
  3. Mal Çıkış Operasyonları
  4. Katma Değerli İşlemler

Depo yerleşim planı yapmanın asıl amacı tüm işleyişin doğru şekilde ilerlediğine emin olmaktır. Depolama işlemlerini en verimli hale getirmek bu plan ile mümkündür. Mal kabul, sevkiyat, kalite kontrol alanı, nakliye ve stok depolama gibi bölgelerin ayrı ayrı düzene girebilmesi için depo yerleşim planının iyi bir şekilde yönetilmesi gerekir. Bu aşamada Dijitalis gibi uzman firmalardan destek almak sürecin iyi bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte üretim ve lojistik sektörleri de dijitalleşmeye başladı. Bu dijitalleşmenin bir parçası da depo yönetim sistemi oldu. Depo yönetim sistemi, depo içindeki bilgi akışını yönetmek için gereklidir. Envanterlerin giriş çıkışı, stok durumu, vardiyaları veya raf yeri gibi verilerin tümüne bu sistemden ulaşılabilir. Envanter ve adreslerin her birine bir barkod tanımlaması ile başlayan barkodlama süreci, daha sonra optimize edilmiş iş emirlerinin mobil terminaller ve bilgisayarlar üzerinden yönetilmesi ile devam eder. Bu şekilde kağıt kullanmadan depolama süreçlerindeki tüm bilgi ve malzeme akışı yönetilmiş olur.

Depo Tasarım ve Yönetimi

Depo tasarım ve yönetimi aslında her işletmeye göre değişen bir süreçtir. Depo tasarımı ve yönetiminin ilk aşaması amacın belirlenmesidir. Depolamanın neye hizmet ettiğini tespit etmek oldukça önemlidir. Amaç belirlendikten sonra amaca uygun depo yerinin seçilmesi derinlikli bir araştırmanın sonucunda gerçekleşir. Depo yerinin belirlenmesi depo tasarımı aşamasına geçişi sağlar. Bu aşamada yeni bir depo tasarımı yapmak yerine var olan bir depoyu revize etmek de ikinci bir seçenektir. Depo tasarımı içerisinde birçok adımı bulundurur. Bir yapıyı baştan yaratmak veya aynı şekilde baştan aşağı düzenlemek, ihtiyaçlar doğrultusunda depolanacak ürünleri sisteme göre yerleştirmek, sipariş stratejilerine karar vermek gibi birçok aşamayı içinde barındırır. Bu nedenle işletmelerde depo yönetimi, detaylı bir planlama ve uygulama sonucu gerçekleşir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu