Genel

Üretim Planlama Aşamaları Nedir?

Üretim planlama, günümüz üretim operasyonlarında hayati bir unsurdur. İşletmelerin istenilen zamanda, istenilen miktarda ve istenilen kalitede ürün veya hizmetin üretilmesini bunun yanında da zamandan ve yüksek maliyetlerden tasarruf edilmesini sağlayan süreçlerin tamamıdır. Üretim planlama stratejileri sayesinde tesisler üretimlerini etkin bir şekilde programlar ve operasyonun işlevselliği artar. İşletmelerin profesyonel ekipleri tarafından oluşturulan üretim kontrol yöntemleri ile uzun vadeli ya da haftalık ve aylık olarak oluşturulan kısa vadeli üretim çizelgeleme planlamaları ile farklı üretim süreçleri, farklı zamanlarda planlanıp hazırlanabilmektedir. Başarılı bir üretim çizelgeleme programında optimizasyonun sağlanması için çeşitli aşamalar bulunmaktadır.

Talep Tahmini

Talep tahmini olmadan verimli bir üretimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu da sürecin ilk adımını oluşturur. Bunun nedeni, talep tahmininin etkin bir üretim planlaması sağlamasıdır. Talep tahmin yöntemleri değişkenlik gösterse de doğru veri, üretim planlamasında ilk adımı hazırlayarak operasyonunuza yardımcı olur. Bu nedenle, doğru bir talep tahmin yönteminin kullanılması, üretim planlama ve stok kontrolü için en iyi sonuçların alınmasını sağlayacaktır.

Alternatifleri Planlama

Üretim planlama aşamalarında bir sonraki adım, çeşitli programlar oluşturmakla ilgilidir. Talep tahmininden alınan verilere göre üretimin yapılabileceği çeşitli yollar geliştirir. Bu adım malzeme mevcudiyeti, ekipman işlevselliği ve belirlenen zaman dilimi gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur. Bu aşama sayesinde, problemlerin yaygın olabileceği alanları tespit edebilir ve bunlardan kaçınabilirsiniz. Üretim çizelgeleme, işi sistematik ve zamanında tamamlamaya yardımcı olup planlamada zaman koordinasyonu sağlar. Bütün bunlar malları müşteriye zamanında teslim etmeye yardımcı olur. Son olarak hangi üretim çizelgesi alternatifinin en iyi olduğuna karar verilir ve üretim çizelgesi oluşturulur.

üretim çizelgeleme

Sevkiyat ve Kontrol

Sevkiyat, üretim planlama ve kontrolündeki üçüncü adımı oluşturur. Kısaca yapılan plan ve oluşturulan çizelgeleri uygulamaya dökme aşamasıdır. Sevkiyat, üretim sürecine başlanması anlamına gelip rota ve zamanlamaya dayanmaktadır. Sevkiyat ve kontrol aşaması çeşitli görevleri bünyesinde barındırır. Bunlar; fiili üretim için gerekli olan malzemelerin temin edilmesi, her bir işin zamanında başlatılması ve tamamlanmasıyla ilgili uygun kayıtların tutulması, çalışmayı programa göre bir süreçten diğerine taşıma, kontrol prosedürünün başlatılması ve makinelerin boşta kalma sürelerinin kaydedilmesidir.

Değerlendirme ve Düzeltmeler

Değerlendirme ve düzeltmeler, üretim planlama ve kontrolündeki son adımdır. Bu aşama sonuçların değerlendirilmesi ile ilgilidir. Değerlendirme aşaması, üretim sürecindeki kusurları, gecikmeleri, kısıtlamaları ve boşlukları bulup düzeltilmesini içerir. Bu aşamada gerçek performans ölçülür ve beklenen performansla karşılaştırılıp kayıt altına alınır. Bu tür kayıtlar gelecekteki üretimi kontrol etmek için büyük önem taşır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu