Genel

Talep Tahmini

Talep tahmini, hizmet ve ürünler için gelecekte oluşacak olan talebin, en doğru ve hatasız şekilde hesaplanması işlemidir. Tahmin yöntemleri tüketicilerin geçmişteki davranışlarına ve günümüzde devam eden trendlere dayanmaktadır. Dolayısıyla bu işlem sadece gelecekteki talebi tahmin etmek değil, talebin geçmiş davranışını ve bu davranışa etki gösteren faktörleri bilimsel olarak açıklanmasını gerektirir.

Güçlü yapay zeka algoritmaları

Talep tahmininin en zorlu kısımlarından biri de doğru tahmin tekniğini belirlemektir. Güncel yapay zeka teknoloji yöntemleri olan makine öğrenimi ve derin öğrenme modellerinin  yanı sıra geleneksel istatistik yöntemlerini kullanırız. Her bir ürün/hizmet için en iyi sonuç veren parametre ve modeller otomatik seçilir, seçilen parametre ve modeller ile farklı karakterdeki bileşenler için yüksek doğrulukta tahmin sonuçlarına ulaşmanız sağlanır.

üretim yönetimi

Daha doğru ve hassas tahmin modelleri

Envanter seviyesi, ürün fiyatı, promosyon etkisi, mevsimsellik, hava durumu, ekonomik göstergeler ve özel günler gibi talebi etkileyen faktörler analiz edilir. Bu faktörler tahmin modellerine dahil edilerek daha yüksek hassasiyetli tahmin modellerinin oluşturulması ve daha doğru tahmin sonuçları sağlanır.

Dinamik ve hızlı senaryo oluşturma

Farklı koşullara göre geleceğe dair senaryolar kurgulayabilir ve senaryo çıktılarını, etkili grafiklerin yardımı ile analiz edebilirsiniz. Hızlı ve kolay oluşturulabilen senaryolar sayesinde risklere karşı öngörü kazanırsınız ve operasyonlarınız için en doğru stratejiyi devreye alırsınız.

İyi bir talep tahmini…

Tedarik zinciri tasarımında anahtar rol oynar, tedarik zinciri kararlarında en önemli faktör taleptir ve daha iyi tedarik zinciri tasarımı, gelecek talepleri iyi analiz edebilmekten geçer.

Karar verme aşamasında daha iyi bir içgörü ve güven sağlar, taleplerin iyi anlaşılması alınacak kararların analitik olarak desteklenmesini ve daha güçlü/hassasiyeti yüksek kararlar almamızı sağlar.

Talebi etkileyen faktörlerin tespiti ile daha güçlü tahminlerin oluşturulması sağlanır ve bu faktörlerin tedarik zinciri bileşenlerine etkileri test edilerek risklere karşı önlemler alınır.

talep planlama

Pazar trendlerini fark etmek ve rekabete ayak uydurmak için fırsatlar sağlar.

İstenilen ürünü, istenilen yer ve zamanda bulundurmak gelen talebi karşılar. İlgili satışı kaçırmayarak müşteri memnuniyeti ve gelir artışı sağlanır.

Stoğun hangi miktarda hangi depoda bulundurulması gerektiği öngörülür. Doğru miktarda stok bulundurarak, depolama, nakliye ve stok bulundurma maliyetlerden tasarruf edilir.

Dönemsel talep değişiklikleri öngörülür bu sayede  personel ihtiyacını ve talebi karşılayacak üretim faaliyetleri önceden planlanır.

Güçlü tahmin değerleri ile toplama, paketleme, nakliye gibi sürelerden tasarruf sağlanarak teslim etme süreleri azaltılır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu