Genel

Sanal Gerçeklik Endüstrisine Genel Bakış

Sanal Gerçeklik (VR), simüle edilmiş bir ortam oluşturmak amacı ile bilgisayar teknolojisinin kullanılması anlamına gelmektedir. Geleneksel kullanıcı ara yüzlerinden farklı olarak VR, kullanıcıyı tam zamanlı bir deneyimin içine yerleştirir. Kullanıcıların önlerinde bir ekranı görüntülemeleri yerine içlerine daldıkları ve üç boyutlu dünyalarla etkileşime girebildikleri bir teknolojiyi tanımlar. Bilgisayar görme, işitme, dokunma, hatta koku gibi mümkün olduğunca çok duyuyu simüle ederek, yapay dünyaya bir kapı bekçisi haline dönüşür. İmalat sektöründen hizmet sektörüne kadar pek çok alanda devrim yaratan bu teknoloji sayesinde gelecekte neler ile karşılaşacağımızı az çok tahmin etmeye başlayabilirsiniz.

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nedir?

Sanal gerçeklik teknolojisi, VR dünyasını bütünüyle oluşturan yazılım ve donanımları içerir. VR, insanların dünyayı tamamen yeni ve zararsız bir şekilde deneyimlemelerine izin vermek ve sunulan teknoloji ile bir dizi endüstri ve ilgi alanına yeni bir hayat vermek fikriyle geliştirildi. Sanal gerçeklik teknolojisindeki son gelişmeler mimarlıktan eğitime, tıptan perakende satışa kadar birçok alanda umut vadetmektedir. Kısaca sanal gerçeklik sistemlerinde yeterli zaman ve teknoloji ile yaratılamayan hiçbir şey yoktur.

Sanal gerçeklik sistemleri yirmi beş yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürmektedir ve tahmin edebileceğiniz üzere dünyayı değiştirme gücüne sahiptir. Ancak sürekli evrim gerektiren pahalı bir yatırım olduğu için büyük patlamalar yaratması zaman alabilmektedir. İmalat sektöründe yer alan birçok şirket ürün geliştirme sırasında VR kullanıyor. Bu şekilde sanal gerçeklik sistemleri, mühendislerin ve tasarımcıların fiziksel prototiplerin maliyetini ödemeden önemli özellikleri görüntülemelerini ve tartışmasını sağlar. Üretimde dikkat çeken avantajlar arasında daha hızlı pazara sunum süresi ve geliştirilmiş ürün tasarımı yer alır.

Sanal Gerçekliğin Üretimde Kullanıldığı Alanlar

Yeni fabrika kurulumu

Fabrika tasarımı pek çok departmanı dahil eden karmaşık bir süreçtir. Bu sürecin etkili yürütülmesi için teknolojik gelişmelerden faydalanılması önemlidir. Sanal gerçeklik sistemleri tüm paydaşları tasarım sürecine dahil eder. Lojistikten üretime, iş güvenliğinden insan kaynaklarına kadar tüm paydaşlar yeni tasarlanan fabrika içinde sanki kurulmuş gibi gezerek fikir ve önerilerini iletiebilirler. Buna göre tasarım revize edilir ve nihayetinde fabrikanın maliyetleri düşürürken verimliliği en üst düzeylere çıkarır. 

Otomasyon sistemlerinin tasarımı

VR teknolojisi başlangıçta üretim sektöründe yavaş ilerlemiş olsa da günümüzde Endüstri 4.0’ın etkisi ile kullanılmaya başlanan yeni otomasyon teknolojileri büyük bir ivme kazanmış durumda. Bu otomasyon sistemlerinin yatırımına karar vermeden önce fayda/maliyet analizlerinin sanal simülasyonlar üzerinde yapılması ve testlerinin sanal gerçeklik ortamında yürütülmesi çok önemli hale gelir. Bu sayede yanlış yatırımların önüne geçilir, pahalı revizonlara ve süre kayıplarına sebep olacak tasarım hataları engellenmiş olur.

Operatör eğitimi

İmalat sektöründe mavi yakalı personelin eğitiminde VR ile net faydalar elde edilir. En büyük avantajlarından biri, yazılımın her bir egzersizi düzgün bir şekilde tamamlayıp tamamlamadığınızı takip edebilmesi ve hem sözlü hem de titreşim ile anında geri bildirim verebilmesidir. Sanal gerçeklik sistemleri çeşitli şekillerde olabilir ve insanlar VR’de montaj, bakım gibi üretim proseslerini gerçekleştirir, operasyon rutinlerini ne kadar iyi öğrendiğine dair sınanabilir. Kısaca sanal gerçeklik teknolojisi ile mavi yaka eğitimi artık bir angarya olmak zorunda değil.

Yeni proseslerde çevrim zamanı hesaplama

Üretim ve metod mühendisliği uzun zamandır prosesleri tasarlamak için en son teknolojiyi kullanmaya çalışan bir bölüm olmuştur. Başlangıçta karton koliler üzerinden mock-up çalışmaları yapılırken şimdi bazı öncü firmalar hat ve istasyon tasarımlarını kontrol etmek, çevrim zamanlarını gerçekçi olarak hesaplayabilmek için sanal gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Böylece hat ve istasyon tasarımında makine ve operatör senkronizasyonu, malzeme alma ve verme, yürüme gibi aktivitelerin katma değerli ve katma değersiz payları ile tüm bir çevrimin zamanı hesaplanabilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu