Genel

Küçük Ölçekli Üreticiler için Üretim Planlama

Son birkaç yılda, işlerin organize edilmesi kavramı önemli ölçüde değişti. Daha önce hiçbir şekilde düşünülemeyen şeyler artık günlük yaşamımızın vazgeçilmez parçaları haline geldi. İyi ya da kötü, değişiklikler çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve daha önce baskın olan şeyleri bir anda geride bırakır. Ancak insanların büyük bir çoğunluğu bu değişime tam zamanlı olarak ayak uyduramazlar. Günümüzde yalnızca büyük üreticilerin üretim planlama yöntemlerine ihtiyaç duyduğu fikri hala çok yaygındır. Bu zihniyet, üretim planlama ve stok kontrollerinin küçük veya orta ölçekli üretimlerde uygulanma olasılığını düşürür ve rekabette kayıplara yol açar.

Üretim Planlama Neden Önemlidir?

Ne tür bir işe sahip olursanız olun, piyasada geçerli olan temel başarı ilkeleri bulunmaktadır. Bunlar iyi ürün ve iyi hizmettir. Sattığınız ürün iyi, kullanımı kolay ve kaliteli olmalıdır. Ürünler vaat edilen zaman diliminde teslim edilmeli ve faturalar doğru olmalıdır. Bu sebeple üretim aşamaları ve depo yönetimi konusunda hassas davranılmalıdır. Aniden gelebilecek yüklü miktardaki siparişi karşılama gücünüz faaliyetinizin devamı için önemlidir. Tüm bu ilkeleri yerine getirmek ve karlılığınızı arttırmak için etkili bir üretim planlamasına sahip olmanız gerekir. Üzerine düşünülmemiş bir üretim planlaması büyük felaketlere yol açabilirken, doğru üretim planlama stratejilerine sahip firmalar güçlü bir rekabet avantajı yakalayabilir.

Üretim Planlama ve Depo Yönetimi İçin Yapılacaklar

Faaliyetleri Listeleyin

Üretim sürecinde meydana gelen tüm faaliyetlerin ve adımların bir listesini derleyerek her bir faaliyetin süresini ve mümkün olan en erken başlangıç tarihini belirleyin. Her faaliyetin diğer faaliyetler ile paralel çalışıp çalışmadığını veya belirlenen görevlerin ardışık bir şekilde tamamlanması için gerekenleri belirleyin.

Grafik Oluşturun

Grafikler üretim planlamanızı oluşturmak ve etkili bir depo yönetimi yapmak için en çok ihtiyaç duyacağınız şeydir. Ürünlerinizin üretimini tamamlamak için gereken süreye bağlı olarak saat, gün veya hafta gibi zaman aralıklarını temsil eden sütunlar oluşturun. Örneğin, tekstil ürünleri saatlik aralıklar gerektirebilirken, mobilyalar günlük veya haftalık aralıklar gerektirebilir. İlk olarak ardışık sırada tamamlanabilecek faaliyetleri planlayın.

Üretim Programını Analiz Edin

Belirli ekip ve kişilere atanan görevleri vurgulamaya özen gösterin. Özellikle üretim ekibinin ürünleri üretmek için tamamlaması gereken ana faaliyetleri vurgulayan kritik süreçlere kırmızı çizgiler çizin. Böylece üretimin gerçekleşebileceği minimum zamanı ve olası engellerin kritik süreç üzerindeki etkisini rahatlıkla görebilirsiniz.

Süreci Gözlemleyin

Üretim programınızı temel hali ile hazırladıktan sonra yapacağınız şey süreci iyice gözlemlemektir. Her faaliyetin hazırladığınız programa göre aldığı süreyi not alın. Bu aşamada zaman çizelgesini gerçek performansa göre değiştirmeniz gerekebilir. Tamamlanma tarihinin doğru kalmasını sağlamak için ardışık faaliyetleri uygun şekilde zamanlayın. Üretimin son tarihini etkileyen değişiklikler yaşamak istemiyorsanız, tamamlanma tarihine uyacak gecikmeleri telafi etmek için hızlı takip edilecek görevleri revize edin.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu