Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetiminin Temel Fonksiyonları

Sıradan bir tüketici olarak herhangi bir şey satın almanız gerektiğinde, en yakın mağazaya veya süpermarkete giderek ürünü alırsınız ve eve dönersiniz. Peki satın aldığınız ürünlerin mağaza raflarına nasıl ulaştığını hiç merak ettiniz mi? Mağazalarda gördüğünüz binlerce ürünün arkasında aslında tedarik zinciri yönetimi adı verilen inanılmaz bir süreç bulunmakta!

Tedarik zinciri yönetimi, en basit hali ile arz ve talep arasındaki dengeyi koruyan fonksiyonların tümüdür. Ürünlerin nihai ürüne dönüştürülerek son tüketiciye doğru zamanda teslim edilmesine kadar olan faaliyetlerin tamamını içerir. Tüm sürecin iyi yağlanmış bir makine gibi çalışmasını sağlamak oldukça meşakkatlidir. Efektif şekilde yönetilmiş bir tedarik zinciri, müşteri ilişkilerini geliştirebilir ve işletmenin maliyetlerini minimum seviyeye düşürebilir.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Temel Fonksiyonları Nelerdir?

envanter yönetimi

Satın Alma

Satın alma, tedarik zinciri yönetiminin ilk işlevini oluşturur. Bu süreç ürünlerin üretimi için gerekli olan hammadde ve diğer kaynakların temin edilmesi ile ilgilidir. Malzemeleri gecikmeksizin teslim etmek için tedarikçiler ile koordinasyonun sağlanmasını gerektirir. Günümüzde satın alma sırasında lojistik faaliyetlerinin doğru, hızlı, düşük maliyetli ve yüksek verimli hale getirilmesi doğrultusunda sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik kullanılabilmektedir.

Operasyon

Operasyon ekibi talep planlama ve öngörme ile ilgilenmektedir. Firmalar hammadde siparişi vermeden önce, olası pazar talebini ve üretmesi gereken birim sayısını tahmin etmelidir. Buna göre envanter yönetimi, üretim ve nakliye süreçleri ayarlanır. Fazla tahmin edilen talep, stok maliyetlerinin fazla olmasına sebep olabilir. Talebin öngörülememesi, firmanın müşteri talebini karşılayamamasına ve böylece zarar etmesine neden olabilir. Bu nedenle, operasyon fonksiyonu tedarik zinciri yönetiminde kritik bir rol oynamaktadır. Bu aşamada sanal gerçeklik gibi gelişmiş teknolojiden faydalanılabilir.

Kaynak Yönetimi

Herhangi bir ürünün üretilebilmesi için pek çok hammadde, teknoloji, zaman ve emeğin tüketilmesi gerekir. Maksimum kar için tüm süreçlerin verimli ve etkili olması gerekir. Bu aşamada kaynak yönetimi devreye girer. Üretimi düşük maliyetler ile optimize etmek için kaynakların doğru zamanda ve doğru faaliyete tahsis edilmesine karar verilir.

Bilgi Akışı

Bilgi paylaşımı ve dağıtımı, tedarik zinciri yönetiminin diğer tüm fonksiyonlarını etkili kılan en önemli fonksiyondur. Bilgi iş akışı ve iletişimin zayıf olması, tüm tedarik zincirini parçalayabilir ve yanlış yönetime yol açabilir. Bu sebep ile tedarik zinciri yönetiminin tüm fonksiyonları sırasında etkili bir iletişim ağı oluşturulmalı ve tüm ekibin bu ağa maksimum şekilde ayak uydurması gerekmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu