Fiziksel Dünyadan Dijital Dünyaya Açılan Kapı : Dijital İkiz
Dijital ikiz uygulamaları en basit haliyle, fiziksel bir ürünün, sürecin veya sistemin sanal bir kopyasını çıkarma uygulamalarıdır. Fiziksel bir öge hakkında gerçek zamanlı veri toplamak için sensörleri kullanarak fiziksel ve dijital dünyalar arasında bir köprü görevi görür. Bu veriler daha sonra öğenin dijital bir kopyasını oluşturmak için kullanılır ve anlaşılmasına, analiz edilmesine, manipüle edilmesine veya optimize edilmesine izin verir. Yıllar boyunca teknolojiyi tanımlamak için kullanılan diğer terimler arasında sanal prototipleme, hibrit ikiz teknolojisi, sanal ikiz ve dijital varlık yönetimi yer alıyor.
Dijital ikiz ya da Digital Twin uygulamaları nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin hızlı yükselişinden bu yana, daha geniş çapta geleceğin bir aracı olarak görülmeye başlanmıştır. Verileri, algoritmaları ve bağlamı bir araya getirmek için yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) gibi şeyleri de entegre ettikleri için dikkat çekip kuruluşların yeni fikirleri test etmesini, sorunları ortaya çıkmadan önce ortaya çıkarmasını, yenilere yanıtlar almasını sağlarlar.
Dijital ikizler geleneksel olarak rüzgar türbinleri veya jet motorları gibi tekil varlıkların performansını artırmak için de kullanılmıştır. Ancak son yıllarda endüstri 4.0 etkisi ile de daha sofistike hale gelmişlerdir. Şimdi, sadece bir varlığı tanımlamak ya da göstermek için değil, varlıklardan oluşan sistemleri ve hatta tüm değer zincirini modelleyebilirler. Giderek daha fazla varlığı bir araya getirme imkanı. sunuldukça ve bunları süreçler ve insanlar hakkındaki bilgilerle birleştirilebildikçe, karmaşık sorunları çözmeye yardımcı olma yetenekleri de artmaktadır. Yeni ve dikkate değer olanaklar olarak sundukları yer, yapılı çevrede örgütsel düzeydedir. Bu şekilde, genel olarak insan merkezli bir yaklaşım benimsemek, sonra sorunlara ve bağlama bakmak ve son olarak büyük sorunları çözmeye ve uzun vadeli değer yaratmaya çalışmak için bilgi sistemleri ve bağlı cihazlar eklemek için kullanılabilirler. Hali hazırda nesnelerin interneti kavramını güncel bir şekilde kullanan şirketler ve kuruluşlar için dijital ikiz projeleri, dijital yolculukta bir sonraki adım olarak gelmektedir. Dijital ikiz projeleri, verimliliği artırmak, süreçleri optimize etmek, sorunları oluşmadan önce tespit etmek ve gelecek için yenilik yapmak için başlatılabilir.
Gerçek hayattan dijital ikiz örnekleri için videomuzu izleyebilirsiniz.
Dijital İkiz Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?
Dijital ikiz teknolojisinin en temel faydaları aşağıdaki gibi açıklanmıştır.
Hızlandırılmış Risk Değerlendirmesi ve Üretim Süresi
Dijital ikiz teknolojisi yardımıyla şirketler ve organizasyonlar, bir sistemin geleceğini bugünden test edebilme ve doğrulayabilme imkanına sahiptirler. Dijital ikiz, üretim süreçlerinin bir kopyasını bu süreçlerin üzerinden üretim planlaması yaparak siparişler ile kapasitenin eşleştirilmesi ya da üretim emirlerinin sıralanması ve hatta envanter ihtiyaçlarının öngörülmesini sağlamak amaçlı kullanabilmektedir.
Süreçlerde Verimlilik
Digital Twin içerisinde süreçlerin modellenebilmesi sonucunda ve her türlü senaryo altında test edilebilmesi sayesinde sistemin sorumlularının sistemin doğasına daha fazla odaklanmasına olanak tanır ve bu şekilde de sistemin üretkenliğinde ve operasyonel verimliliğinde artış sağlanmış olur.
Finansal Boyut
Fiziksel bir nesnenin sanal temsili, malzeme ve işçilik maliyeti gibi finansal verileri entegre etme yeteneğine sahiptir. Büyük miktarda gerçek zamanlı verinin ve gelişmiş analitiğin mevcudiyeti, işletmelerin bir üretim değer zinciri içinde verecekleri kararların finansal olarak doğru olup olmadığı konusunda daha iyi bir fikre sahip olmalarını sağlar.
Dijital İkizin Kavramsal Gelişimi
Dinamik davranışı öngören bir modelde tasarım konseptleriyle çok erken deneyler yapmak, güçlü bir içgörü sağlar. Bu, mühendislerin tasarım sürecine başlarken daha bilinçli kararlar almasına olanak tanır. Mühendisler, ilk yapımdan çok önce, görev döngüleri sırasında aktüatörlerin kararlı durum ve geçici yüklerini tahmin edebilirler. Doğru performansı sağlamak için, kontrol mühendisleri PLC donanımını ortak otomasyon yazılımını kullanarak dijital ikize karşı test edebilir. Ayrıca, donanım entegrasyonundan önce kodlarını test edebilirler, bu da bir sistem genelinde doğru şekilde ayarlanmış kontrollerle sonuçlanır.
Nesnelerin İnterneti, IoT ve Sahadan Veri Toplama
Sensör teknolojisi ve simülasyonun birleşimi ile araçları geliştirme ve entegre etme şeklimizi değiştirerek yeni inovasyonlara yol açan bir yola girilmeltedir. Sensörler aslında dijital versiyonun fiziksel nesne gibi davranmasına izin vererek büyük miktarda veri toplayabilmektedirler. Dijital ikizi gerçek makineyle paralel olarak çalıştırmak, her bir makinenin nasıl çalıştığına, ne zaman onarıma ihtiyaç duyacağına veya nasıl daha verimli çalışabileceğine dair fikir yürütülmesine yardımcı olabilir. Dijital ikizin dinamik tepkisi katı fiziksel yasalara dayanıyor olduğundan, dahili hesaplanan özellikler de kontrol sistemine girdi olarak kullanılabilir. Örnek olarak, dijital ikizler, bir mühendisin arızalı bir sensörün kullanımını hızlı bir şekilde düzeltmesine, değiştirmesine veya ortadan kaldırmasına izin verebilir. Bu senaryolar, müşterilerin çevrimiçi teşhis sistemlerinde ürünleri uzaktan yapılandırma seçeneğine sahip olması nedeniyle maliyetlerde bir azalma ve gelişmiş müşteri hizmetleri sağlayabilir.
Ürün Zenginleştirme
Az önce bahsedilen işlemler de muhtemelen bir organizasyonun tasarım ofisinde veya operasyon odasında gerçek zamanlı otomasyon platformlarında ve sistemlerinde gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra, üreticiler bu özelliği makinenin kendisine taşıyor, bu nedenle bu yetenekler atölyede operatöre sunulabiliyor. Bu değerli özelliklerin sunmuş olduğu imkanlar sayesinde üreticilerin daha büyük yenilikler ortaya koymalarına ve kendilerini yani şirketlerini rakiplerinden farklılaştırmalarına olanak tanıyacak.
Satış Aracı olarak Kullanılma
Mühendislik departmanının dışında, satış ekipleri müşteri özelliklerini belirlemek ve her müşteriye doğru bilgi sağlamak için dijital ikizleri kullanabilir. Bu dijital ikiz teknolojisi sayesinde, mühendisin danışmasına gerek kalmadan, farklı yükler veya çalışma koşulları verilen bir makinenin performansını ve çalışmasını doğrulamaya yardımcı olabilir.
Dijital ikizler, bu faydaları birlikte şirketinize ya da ekibinize getirmeye yardımcı olarak daha düşük üretim maliyetleri ile birlikte daha hızlı pazarlama süresini bir arada geliştirmenizi sağlar. Günümüz gelişen dijital pazarında rekabetçi kalabilmek için dijital ikiz teknolojisini benimsemek çok önemlidir. Endüstri 4.0 sayesinde hızla gelişmekte olan dijital dünya içerisinde halihazırda dijital ikizlerin faydalarını düşünmüyorsanız, şirketinizi yıllarca geride bırakabilecek maliyetli bir karar veriyor olabilirsiniz.
Dijital İkiz konusunda çalışan Dijitalis geçmişten bugüne Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin çözüm ortağı olmuştur. Geleceği bugünden şekillendirmek, karmaşık ve dinamik endüstriyel sistemleri değerlendirmekle görevli planlamacı ve yöneticilerin omuzlarında ağır bir sorumluluk vardır. Bu sorumluluğu karşılamak üzere Dijitalis her türlü üretim ve lojistik sürecin incelenebileceği dünyanın en gelişmiş ve güçlü dijital ikiz programlarını sunmaktadır.