Dijitalis

APS (İleri planlama sistemi) nedir ?

Günümüz koşullarında imalatçıların rekabete karşı sürdürebileceği bir üstünlüğü olmalı. Fabrikalar sürekli daha verimli olmanın ve pazardaki en iyi oyuncu olmanın yollarını arıyor. Bizim bakış açımıza göre bir ileri planlama sistemi (APS) kullanmayan bir fabrikanın bu hedefe tam olarak ulaşması mümkün değildir. İleri planlama sistemleri (APS) üretim süreçlerinin senkronizasyonunu iyileştirmek, geleceği tahmin ederek ileri görüşlülük sağlamak, kapasite kullanım ve zamanında teslimat oranlarını arttırmak, ayrıca tüm bunlarla eşzamanlı olarak envanter seviyelerini ve israfı azaltmak için tasarlanmıştır.

APS ileri planlama sistemi

İleri Planlama Sistemleri Nasıl Çalışır?

Planlamacılar mesailerini sürekli olarak bir baskı altında Excel tablolarıyla boğuşarak bir üretim çizelgesi oluşturmak için harcarlar. Ancak bu çizelgeler üretim sahasına yayınlandığında dahi geçersiz kalmış olabilirler, çizelgeyi oluşturma sırasında üretim sahasında çok şey olmuş olabilir; arızalanan makinalar, işgücü eksikleri, geciken tedarikçi sevkiyatları gibi. Bu durum moral bozucu olmakla beraber üretim dünyasının kaçınılmaz doğasıdır. Bunu değiştiremeyeceğimize göre çizelgeyi oluşturmak veya revize etmek için harcanan emeği azaltmanın bir yolunu bulmalıyız. APS çözümleri planlama süresini kısalttığı gibi etki analizi gibi çok sayıda senaryo denemesine de izin verir.

Uygulanabilir bir üretim çizelgesi oluşturmak kolay bir iş değildir. Dikkate alınması gereken çok sayıda parametre bulunur. Bir çizelgenin ne kadar uygulanabilir olduğu, APS içerisinde ne kadar yansıtılabildiğine bağlıdır. Örneğin makinalar, işgücü, kalıp, ekipman ve malzemeler sonlu kapasiteye sahiptir ve öyle değerlendirilmelidir. Çoğu zaman ortaya tek bir çizelge koymak da yeterli değildir; maliyetleri minimize etmek, üretim sürelerini kısaltmak, minimum stokla çalışmak gibi hedeflerin hepsine bir anda ulaşmak mümkün olamayacağı için her biri için ayrı what-if senaryolarını simüle etmek gerekebilir. Güçlü bir APS çözümü bunları sağlayabildiği gibi diğer IT sistemleri (ERP, MRP, MES vs.) ile kusursuz bir biçimde entegre olarak güncel veri üzerinden çizelgesini sürekli taze tutabilmelidir.

İleri Planlama Sistemlerinin Gerçek Faydası

Bu faydaları nitelik olarak özetlemek gerekirse; işinin uzmanı danışmanlar tarafından kurgulanacak gerçekten APS özelliklerine sahip bir planlama ve çizelgeleme aracı ile şu faydalar alınacaktır;

  • Görünürlük : Her bir iş emrini takip edebilmek ve potansiyel problemlerin önüne geçmek
  • Zamanında Teslimat : Afaki tahminler yapmak yerine gerçekçi hesaplamalar ile müşteri talebini karşılamak
  • Envanter : Üretim içi stoku minimize etmek, üretim sürelerini kısaltmak
  • Karlılık : Kapasite kullanımını maksimize etmek, beklemeleri azaltmak, üretkenliği iyileştirerek nakit akışını güçlendirmek

Güncel ve doğru çizelge oluşturduğunuzda üretim süreçleriniz boyunca devam eden ve katlanarak büyüyen bir verimlilik elde edersiniz. Üretim sahasının geleceğini öngörebilir hale geldiğinizde daha az stresle daha doğru kararlar verirsiniz. Her aksilik ve değişikliğe anında tepki verdiğiniz gibi fabrikanın bilançosuna etkiyecek büyük çaplı performans iyileştirmeleri sağlarsınız.

Nicel olarak konuşmak gerekirse yaptığımız projelerde ortalama olarak aşağıdaki sonuçların alındığı ölçtük;

otomotiv sektörü başarı hikayesi

Otomotiv yan sanayisi olan bir fabrikada sonlu kapasite planlama ve detay çizelgeleme projemizin başarı hikayesi ve kullanıcı röportajını okumak için lütfen basari@dijitalis.com e-posta adresinden iletişime geçin.

Planlama ve Çizelgeleme arasındaki fark nedir?

Planlama yazılımları ve çizelgeleme yazılımları arasındaki en temel fark, planlama sistemlerin zaman kovaları ile (aylık, haftalık, günlük) planlama yaptığı ve kova içine attığı operasyonların sıralamadığıdır. Gerçek çizelgeleme sistemleri ise (gerçek olmayıp öyleymiş gibi görünenlere dikkat etmelisiniz) zaman kovaları kullanmaz, operasyonları belli hedeflere göre en uygun şekilde sıralar. Her operasyonu uygun bir üretim kaynağına atayabilmek operasyonel verimliliğe ulaşmak ve sistemin performansını optimize etmek için şarttır. Detay çizelgeleme yazılımları daha yakın bir geleceği planlar ve planlama sistemlerine kıyasla üretim kurallarıyla proses rotalarını çok daha detaylı olarak dikkate alır.

planlama yazılımları

Planlama yazılımları, satış tahminleri ve uzun dönemli siparişleri birleştirir, hedeflenen stok seviyeleri ve gruplanmış kaynak kapasitelerini eşleştirerek talebin karşılanmasını sağlar. Planlama sonlu veya sonsuz kapasite modunda yapılabilir ve planlama zaman ufku günler, haftalar veya aylar mertebesinde olabilir. Çizelgeleme sistemi ile birlikte kullanıldığında, detaylı üretim çizelgesinin çıktısı tekrar planlama sistemine döndürülerek planlanan üretim adetleri, çizelgelenenler ile revise edilir. Bu iterasyonun neticesinde master üretim çizelgesi hesaplanır.

Çizelgeleme yazılımları, fabrikanın detaylı bir modeli üzerinde çalışan sonlu kapasite araçlarıdır. Kaynakların gerçek uygunluğunu dikkate alır ve çok sayıda üretim kısıtını değerlendirerek uygulanabilir bir çizelge üretir. Çizelgeleme faaliyeti genelde makinaları ve üretim hatlarını çok iyi yönetme ihtiyacını hisseden imalatçılar tarafından kullanıldığı gibi hizmet ve lojistik sektörlerinde de kullanım alanları bulunur. Genelde çizelgelemenin girdisi üretim emirleridir ve her bir emir üretim rotası boyunca müsait kaynaklara erişmek için birbiriyle yarışır. Bu yarışın kuralları modelde tanımlanan sıralama stratejileri ile tanımlanmıştır. Çizelge bir Gantt şeması ile görselleştirilir ve her bir üretim kaynağı için bir üretim listesi yayınlanır.

dijitalis youtube

Örnek çizelgeleme problemlerine nasıl çözüm bulduğumuzu görmek için YouTube kanalımıza göz gezdirebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Şeref Bulut

Üretim sektöründe 18 yılı aşkın profesyonel yöneticilik kariyerine sahip bir endüstri mühendisi olan Şeref Bulut, Djitalis’te Üretim Projeler Müdürü olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu