Geleceği Gösteren Bir Kristal Küreyle Tedarik Zincirini Yönetebilmek
Bozulma ve kesintiler, tedarik zinciri yöneticileri için artık olağan hale geldi. Otomotiv sektöründen örnek vermek gerekirse tedarik zincirinde kesintiler her zaman önemli bir faktör olmuştur, ancak son on yılda bu önem daha da artmıştır. Bu durum araç üreticilerini, parça tedarikçilerini ve lojistik hizmet sağlayıcıları tedarik zinciri yönetimi riskini daha iyi kontrol etmeye yönlendirmiştir. İster finansal bir kriz, ister pandemi gibi doğal bir afet veya siber saldırı olsun, şirketler tedarik zincirleri örneklerinin uçtan uca görünürlüğünü hızlı bir şekilde sağlamak istiyorlar. Buna bağlı olarak kriz durumlarını hafifletmek için hangi seçeneklere sahip olduklarını değerlendirme yeteneği geliştirmeleri gerekiyor.
GM’nin geçen yıl içinde yaşadığı sıkıntılar buna iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Geçen yılın Eylül ayında 48.000 sendikalı işçi, ücret ve koşulları protesto etmek için ABD’deki fabrikalardan ayrıldı. Bu, tedarik sıkıntısı nedeniyle Kanada’daki fabrikalarının kapanmasına ve tedarikçilerinin tesislerinde zincirleme üretim kesintilerine yol açtı. Meksika’da da üretim kesintisine sebep oldu.
Uluslararası ticaret anlaşmazlıkları 2020 yılı boyunca birçok insanın başını ağrıttı ve geçtiğimiz Kasım ayında İspanya’nın Abrera kentinde bulunan Faurecia’nın fabrikasında çıkan bir yangın, Seat’da montaj hatlarının kapanmasına neden oldu. Ocak ayında bir siber saldırı, Alman parça üreticisi Gedia Automotive’deki merkezi BT sistemini kapattı. Bu saldırı son yıllarda sektörü sekteye uğratan bir dizi olaydaki en son saldırı olarak gösterilebilir.
Koronavirüs Çin’den yayılıp herkesi etkilediğinde küresel bir felaketin ilk işaretleri ortaya çıktı. Salgının neden olduğu küresel çapta gerçekleşen otomotiv tedarik zinciri yönetimindeki bozulma, doğru bilginin eksikliğinden beslenen belirsizlik nedeniyle daha da kötüleşti.
Bununla birlikte son on yıldır yükselişte olan önemli bir trend, tedarik zinciri risklerine yönelik tehlikeleri ve bunların maliyetlerini değerlendirmeye yardımcı olan dijital araçlardır. Üreticiler, daha iyi görünürlük elde etmek ve beklenmedik durumları modellemek için bu araçları kullanıyor.
LLamasoft tam olarak burada devreye giriyor. 2003 yılında kurulan LLamasoft, şu anda karmaşık tedarik zincirleri yönetimine sahip ve bunları yönetmek için veri ve bilgi arayan yaklaşık 650 küresel müşteriye tedarik zinciri dağıtım ağı tasarımı yazılımı sağlıyor. Gartner Tedarik Zinciri Yönetimindeki ilk 25 en başarılı şirketinin büyük çoğunluğuna ilaveten dünyanın en büyük otomobil üreticileri tier-1 tedarikçilerinden büyük bir kısmı bu yazılımı kullanarak tedarik zincirlerini optimize ediyorlar. Otomotiv sektöründe bu yazılımı kullananlar arasında Ford, GM, Honda ve Jaguar Land Rover’ın yanı sıra Bridgestone, Cat, Cummins, Delphi, Goodyear ve Michelin yer almaktadır.
Bu şirketler ve onların koronavirüs salgınının neden olduğu bozulma ortaya çıktığında yeni durum için optimum çözüm arayışları, şirketleri LLamasoft’un sunduğu teknolojinin benimsenmesine ve geliştirilmesine yönlendiriyor.
Şirketin kurucu ortağı ve baş strateji sorumlusu Toby Brzoznowski bu konuda şunları söyledi: “Artık hiçbir zaman normal olamayacağız. Şanslı olduğumuz yer, insanlar yazılımımızı en çok işler değiştiğinde kullanıyor. ”
Tedarik Zinciri Örneklerinin Modellenmesi
Daha spesifik olarak LLamasoft; inbound taşımalar, envanter yönetimi ve kapasite optimizasyonunu kapsayan yapay zeka tabanlı bir tedarik zinciri modellemesinin yapılmasını sağlar. Ve bunlar hammadde ve yarımamüllerden bitmiş ürüne kadar her aşama için geçerlidir. Llamasoft tedarik zinciri dağıtım ağı tasarımı yazılımı aynı zamanda yeni projelerin planlanmasında da büyük bir rol oynuyor. Büyük üreticilerin yeni projede hangi tedarikçileri kullanacaklarını, nerede üreteceklerini ve önümüzdeki beş yıla kadar ürünleri için talebi doğru bir şekilde tahmin etmelerine yardımcı oluyor. Brzoznowski diyor ki; “Teknolojimiz son zamanlarda ekonomik koşulları ve bu farklı ekonomik koşullar göz önüne alındığında hangi ürünlerin satılmasının daha muhtemel olduğunu tahmin etmek için kullanıldı.”
Llamasoft tedarik zinciri dağıtım ağı tasarımı yazılımı, öncelikle fiziksel tedarik zinciri örneklerine sahip (finans veya sigortacılık gibi sektörlerde fiziksel bir tedarik zinciri yoktur) şirketlerle ilgilenir ve bu sistemlerin dijital ikizler olarak bilinen dijital temsillerinin oluşturulmasına yardımcı olur. Bu, müşterilerin bir stratejinin veya beklenmedik durumların uygulanmasını test etmek için risksiz bir ortamda çevrimdışı denemeler yapmasına (başka bir deyişle what-if senaryosu denemesine) olanak tanır.
Endüstri, LLamasoft’un problem çözme uygulamalarının avantajını ilk olarak 2009’daki finansal çöküşte gördü. Covid-19 krizi ise Llamasoft’un büyümesini bir sonraki seviyeye taşıdı.
Brzoznowski, “İyi bir hızla büyüyorduk, ancak birdenbire herkesin maliyeti en etkili şekilde nasıl azaltabileceklerini ve operasyonlarını nasıl optimize edebileceklerini, yani nakit veya sermayeyi korumak için yapabilecekleri her şeyi anlamaya ihtiyacı vardı,” diye hatırlıyor Brzoznowski. “Doğru zamanda doğru yerdeydik ve bu bizi bugün sahip olduğumuz liderlik pozisyonuna taşıdı.”
Bu, LLamasoft’un 2011’de ülkeye sel felaketi geldiğinde Tayland’daki şirketlere yardımcı olabileceği anlamına geliyordu. Bilgisayar sabit diskleri üreticisi olan bu şirketlerden biri büyük ölçüde etkilendi, ancak LLamasoft sayesinde rakiplerine göre bir avantajı vardı. Stokta ne olduğunu değerlendirmek ve alternatif optimizasyon senaryolarını çalıştırmak için araçlar sağlandı. Örneğin, bu sayede zaman ve maliyet dengesini göz önünde bulundurarak okyanus üzerinden hava taşımacılığını seçmenin mi yoksa bir ikmal merkezi yerine doğrudan müşteriye gitmenin mi daha iyi olduğunun cevabını alabileceklerdi.
Brzoznowski, “Şu anda daha önce olduğundan daha sık gerçekleştiğini gördüğümüz bir şey bu” diyor. “Yeni durumların her birinde yeni bir kısıt ortaya çıkıyor. Ya bir tesis kullanamaz hale geliyorsunuz veya lojistik hizmet sağlayıcılar hizmet veremez hale geliyor- bu yüzden bu koşullar altında şirketler işlerini yeniden optimize ediyorlar. ”
Tedarik Zinciri Yönetiminde Güçlü Yönleri Harmanlamak
Llamasoft’un bu tür karışıklıklarla başa çıkma yeteneği, kısa süre önce “satınalma bütçe yönetimi” (BSM) hizmetleri sağlayan Coupa Software ile birleşerek gelişti. BSM, tedarik, bütçe ve faturalandırmayı; sözleşme ve envanter yönetimi, kaynak bulma ve analitik ile bir araya getiren bir teknoloji platformu içeriyor.
Coupa, LLamasoft’u bu yılın 4. çeyreğinde 1.5 milyar dolara satın aldı. Şirketin ürün stratejisi ve inovasyondan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Donna Wilczek, satın almanın bir devralmadan daha fazlası olduğunu vurgulamakla birlikte, satın almayı doğal bir uyum olarak nitelendirdi.
İki şirketin birleşmesini “Bunu her şeyden önce beyinleri ve yetenekleri nasıl bir araya getireceğimizi anlamaya çalışmak, farklı ve benzersiz bir şey yapmak, ortak bir vizyonla uyumlu hale getirmek için bir fırsat olarak görüyoruz” diye açıklıyor Wilczek.
Coupa; üretim, enerji, perakende ve teknoloji dahil olmak üzere bir dizi farklı sektördeki kuruluşlar için harcamalar üzerinde görünürlük ve kontrol sağlayan BSM Platformu aracılığıyla kapsamlı iş harcama verilerini topluyor. Platformdan yaklaşık 2 trilyon ABD doları tutarında harcama yapılıyor ve bu da müşterilerin harcamalar ve ilgili tedarikçi riskleri konusunda görünürlük kazanmasını sağlıyor.
Wilczek, “Bir kuruluşun, kasasından çıkan parayı optimize etmesine yardımcı oluyoruz” diyor. “Konuya, harcamaların optimizasyonu açısından bakıyoruz.”
Wilczek, Coupa’nın büyük müşteri tabanında verilerin toplandığı, birleştirildiği ve anonim hale getirildiği bir platform modeli oluşturduğunu söylüyor. Bu veri seti ise şimdi LLamasoft’un tedarik zinciri örnekleri modellerine aktarılacaktır.
Brzoznowski’ye göre, bu verilere sahip olmak LLamasoft’a, tedarikçi performansını değerlendirerek ve tedarikçi risk ölçümlerini oluşturarak, müşterilerinin devam eden bir karışıklık anında lojistiklerini daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak ek içgörü sağlıyor.
Otomobil üreticileri, tedarik planlarının dijital ortamda sunulması için tedarikçilerle birlikte çalışmak istiyor.
Wilczek, “Coupa’nın kaynak sağlama optimizasyon yetenekleri; tamamen dijital bir süreçte maliyet, sürdürülebilirlik, risk etrafında teklif toplama, nakliye ve lojistik ve hammadde senaryolarını optimize etme becerisini destekler.” diyor.
Veri Uygulamalarını Geliştirmek
Hiç şüphe yok ki otomotiv endüstrisi, diğerleri gibi, Covid-19’un neden olduğu kesintiyi hafifletmek için alabileceği kadar çok veri arıyor (ve bu hala devam ediyor). Batı’daki etkiye yol açan Çin’den gelen virüs salgını, tüm uyarılara rağmen, tedarik zincirilerini aniden vurdu ve bu yıl bazı bölgelerde üretim sürekli durdu ve başladı.
Neyse ki, Brzoznowski’ye göre LLamasoft’un zamanlaması iyiydi çünkü dört yıldır verilere erişmek için uygulamalar oluşturmaya yardımcı olan llama.ai adlı yeni bir AI platformu üzerinde çalışıyordu.
“Covid dünyamızı vurduğunda, iş etkisi uygulamaları ve hiper kısa vadeli talep tahmini dahil olmak üzere bir dizi uygulamayı devreye aldık” diye anlatıyor. “Açıkçası tüm tahminler anlamsızdı ve yapmanız gereken şey yeni sinyallere bakmaktı: İnsanlar şu anda gerçekte ne satın alıyorlar ve bunu nasıl alıyorlar soruları bu sinyallerin bariz simgeleriydi çünkü farklı kanallar ve mekanizmaları kullanılıyordu.”
Bu kesintiye ek olarak, birçok tedarikçinin parça üretiminden ventilatör ve kişisel koruyucu ekipman (PPE) üretmeye geçiş yapması da vardı. Bu şirketler, nerede kullanılabilir kapasite ve işgücüne sahip olduklarını ve malzemeleri nasıl güvence altına alabileceklerini belirlemek zorundaydı. Bu tür senaryolar, LLamasoft’un Yapay Zeka platformu kullanılarak çalıştırılabilir.
Hem Brzoznowski hem de Wilczek, platformun açık olduğunu ve müşterilerinin halihazırda sahip olabileceği mevcut SAP (veya diğer ERP’ler) sistemleri ve benzerlerine rahatça entegre olmak üzere tasarlandığını belirtiyor.
“Açık platform olmak Coupa için çok önemli bir ilkedir. Açık bağlantılı bir ekosistem olarak çalışmaya, diğer sistemlere ve diğer sistemlerden veri sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca, müşterilerimiz ve tedarikçileri arasında bir işbirliği katmanı sağlamaya devam edeceğiz” diyor Wilczek.
Coupa ve LLamasoft, bu ilkeyi uygulayan ve emrindeki birleşik veri kaynaklarından yararlanarak, belirli bir durumda en iyi eylem planını önerebileceklerini söylüyor.
Tedarik Zinciri Örneklerinde Gelecek Sinerjiler
Coupa ve LLamasoft için bir sonraki adım, her iki sağlayıcıdan da teknoloji kullanımı açısından müşteri tabanına getirebilecekleri yeni sinerjileri araştırmaktır.
Wilczek, “Coupa kullanan bir mali işler sorumlusu, tedarik zinciri yönetiminde alınan kararlara dayanarak nakit tahmininin anında etki görünürlüğünün sağlanabildiğini hayal edin,” diyor. “Tedarikçi performansı, sürdürülebilirliği ya da risk faktörleri hakkındaki verileri LLamasoft tedarik zinciri dağıtım ağı tasarımı yazılımı modellemesine aktarabildiğinizi hayal edin; bu tür sinerjiler ortak müşterilerimiz için çok ilginç. ”
Her ikisi de çok sayıda doğal süreç çakışması olduğu ve bunun devam edeceği konusunda hemfikir, ancak aynı zamanda tedarik zinciri örneklerinde; satın alma ve finans arasında verilerin sorunsuz bir şekilde aktarılabileceği bir işbirliği geleceği görüyorlar.
Tedarik Zinciri Yönetimlerinde Tepki Verme, Tahmin Etme, Azaltma
Brzoznowski’ye göre, LLamasoft ve Coupa’nın birlikte desteklediği müşteriler üç ana şey arıyor.
Birincisi; daha hızlı tepki verebilmek, uyum sağlayabilmek ve ideal olarak bir sorunu işletmeyi etkilemeden önce tahmin edebilme isteğidir.
“Bu, yeni makine öğrenimli yapay zeka tabanlı algoritmalarımızın devreye girdiği yer,” diye belirtiyor. “Trend ve eğilimleri görmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca teslimat sürelerinin ve siparişlerin değişkenliğinin nerede bir kapasite kısıtına, stok tükenmesine ya da sevkiyatın geciktiğine işaret ettiğini belirlemeye başlayabilirsiniz.”
Elbette, küresel bir finansal çöküş veya küresel bir pandemi gibi 40-yılda-bir-başa-gelir ölçeğinde bozulmalar söz konusu olduğunda, tahmin biraz daha zordur, ancak müşteriler tedarik zinciri örneklerinin canlı bir modeli açısından en iyi olasılıkları değerlendirmek için kullanabilecekleri bu duruma bakıyor.
Aradıkları ikinci şey ise daha tutarlı: iş performansının nasıl iyileştirileceği ve kurumsal düzeyde iyileştirmelerin nasıl sağlanacağı. Aslında bu, yönetim kurulu düzeyinde asla sonu gelmeyecek olan bir faaliyettir. Çalışanlar, sürekli olarak işletme sermayesini azaltmak ve KPI’ları iyileştirmekle görevlidir. Brzoznowski’ye göre, LLamasoft ve Coupa, teknolojinin CFO düzeyinde finansal ortam için geçerli olduğu ölçüde bile, bu hedeflere ulaşmaları için onlara gerekli mekanizmaları veriyor.
Müşterilerin aradığı üçüncü şey ise, bu tür bir karar vermenin kullanıcının elinde olmasıdır. Karara en yakın olan kişiler, kesinti ile başa çıkmak için gereken aksiyonu harekete geçirmek için eldeki araçlara ihtiyaç duyar.
Brzoznowski, “Bunu yapmak için gereken araçlar eskisinden daha hızlı olmalı, erişilebilir olmalı” diyor. “Gartner’ın bunun için bir terimi var. Kullanıcıları kurum içinde mevcut verileri ve bilgileri kullanırken bunu bir Excel tablosu gibi kolay yönetebilecekleri ve yeni modelleri hızlı bir şekilde yaratabilecekleri “app”lere sahip olmak. İşte bütün müşterilerimizin istediği bu. “