Dijitalis

Dijitalis Blog’da 2020’de En Çok Okunan ve İzlenen Üretim Sektörü İçeriklerimiz

Dijitalis uzmanları tarafından hazırlanan blog sayfamızda yeni bir yılı daha karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Blog sayfamızı yayına aldığımız Haziran 2020’den beri içerik kalitesi, çeşitliliği ve sürekliliğiyle üretim sektöründe uygulanabilecek simülasyon, optimizasyon ve yapay zekâ teknolojilerine dair Türkiye’de benzeri olmayan derinlikte ve çeşitlilikte bir yapı inşa ettik.

Blog içerikleri, online eğitimler, webinarlar, e-kitaplar ve e-posta bültenleriyle üretim sektöründe uygulanabilecek bilimsel teknikler konusunda farkındalığı arttırmaya çalıştık.

En büyük teşekkürü harika içerikleriyle Blog sayfamıza katkı sunan uzmanlarımız hak ediyor. Bizleri ilgiyle takip eden siz değerli okurlarımıza teşekkür ediyor ve sizi 2020’de en çok okunan ve izlenen içeriklerle baş başa bırakıyoruz.

1) Endüstri 4.0 Hakkındaki 5 Efsane

Endüstri 4.0’ın hangi unsurlarına öncelik vermeli? hangi teknolojilere yoğun şekilde yatırım yapmalı? kuruluşunuzdaki beklentileri nasıl belirlemeli? gibi soruları cevaplayabilmek, Endüstri 4.0 derken ne istediğinizi berrak bir şekilde anlamanıza katkıda bulunacak. Bu yazımızda doğru bilinen yanlışlara değiniyoruz.

Endüstri 4.0 Hakkındaki 5 Efsane

Endüstri 4.0 Hakkındaki 5 Efsane içeriğine git

2) Yanlış MRP hesaplamaları fazla stok ve eksik malzemeye yol açar

Hangi endüstride üretim yaparsanız yapın; eksik malzeme, hatları en çok durduran sebeplerden biridir. Öte yandan malzeme olmadığı için üretim durmuşken raflar ve zemin alanlarının çok miktarda stokla dolu olduğunu da görürsünüz. Bu çelişkili gibi gözüken duruma ne sebep oluyor? Bu yazımızda MRP’nin yaptığı hatalı varsayımları anlatıyoruz.

Yanlış MRP hesaplamaları fazla stok ve eksik malzemeye yol açar

Yanlış MRP hesaplamaları fazla stok ve eksik malzemeye yol açar içeriğine git

3) Excel’e mahkum edilmek; ödül mü, ceza mı?

Bu yazısına proje yöneticimiz Şeref Bulut şöyle başlıyor; “Planlamacıları ellerinde çok sayıda top çevirmesi gereken jonklörlere benzetiyorum. Üzerinde envanter, kapasite, OEE, talep, müşteri memnuniyeti, işgücü gibi etiketler yapıştırılmış olan bu topların birini bile yere düşürmeden ince bir hat üstünde her gün ilerlemesi gerekiyor. Bu maharete sahip planlamacılar, eğer planlama aracı olarak Excel’i seçmişlerse bir bildikleri vardır ve demek ki Excel bu görevi yerine getirebilecek bir araçtır. Doğru mu? Hayır, bu önermenin yarısı doğru, yarısı yanlıştır. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu açıklamak isterim.”

Excele mahkum edilmek ödül mü ceza mı

Excel’e mahkum edilmek; ödül mü, ceza mı? içeriğine git

4) Üretimin Geleceği: Robotik Otomasyon

Üretim sektöründe teknolojik olarak gelişmiş ekipmanların kullanımı giderek artıyor.  Bu sektörde kullanılmaya başlanan endüstriyel robotlar, sektörün en önemli teknolojilerini oluşturur. Robot- insan etkileşimi alanında ilerleme, endüstriyel robot sistemindeki teknolojik gelişmeler ile gerçekleşmiştir. Bu robot sistemleri, insan ile aktif ve pasif bir iş birliğindedir. Bu sayede fabrika otomasyonuna katkı sağlanmaktadır. Esnek üretim sistemlerinde insan-robot ara yüzlerinin kullanılmaya başlanması, hassasiyet ve emniyet ölçülerinin standartlara uygun hale getirilebilmesini sağlamıştır.

Üretimin Geleceği Robotik Otomasyon

Üretimin Geleceği: Robotik Otomasyon İçeriğine git

5) APS (İleri planlama sistemi) nedir?

Günümüz koşullarında imalatçıların rekabete karşı sürdürebileceği bir üstünlüğü olmalı. Fabrikalar sürekli daha verimli olmanın ve pazardaki en iyi oyuncu olmanın yollarını arıyor. Bizim bakış açımıza göre bir ileri planlama sistemi (APS) kullanmayan bir fabrikanın bu hedefe tam olarak ulaşması mümkün değildir. İleri planlama sistemleri (APS) üretim süreçlerinin senkronizasyonunu iyileştirmek, geleceği tahmin ederek ileri görüşlülük sağlamak, kapasite kullanım ve zamanında teslimat oranlarını arttırmak, ayrıca tüm bunlarla eşzamanlı olarak envanter seviyelerini ve israfı azaltmak için tasarlanmıştır.

APS İleri planlama sistemi nedir

APS (İleri planlama sistemi) nedir? içeriğine git

2020’de en çok izlenen videolarımız ise şöyle:

1) Makina imalatçısı Emremak’ın başarı öyküsü

En son izlenen video içeriğimiz oldu. Emremak, yeni tasarladığı makinasının istendiği gibi çalışacağını Almanya’daki müşterisine ispatlaması gerekiyordu. Makinasının dijital ikizini kurarak tasarımcı, otomasyoncu, mekanikçi ve müşteri tarafı sanal ortamda bir araya getirerek birçok tasarım ve devreye alma problemini çözdü.

2) Setup minimizasyonu ile kapasite kazancı

Setup ve ayarlar için kaybettiğiniz zamanı minimize etmek için çizelgeleme sırasında uygun işlerin birlikte gruplanması önem arz eder. Fakat çoğu çizelgeleme yazılımı setup sürelerini standart bir ortalama rakam üzerinden dikkate alır. Oysa ki bir kalıbın değişim süresi her makinada farklı olabilir. Veya A ürününden B’ye geçmek ile B ürününden C’ye geçmek arasında süre farkları bulunabilir.

3) Acil sipariş yönetimi

Siparişler için gerçekçi termin tarihleri verebilmek çok önemlidir. Özellikle acil siparişler için müşteriye hızlı dönüş yapmak ve söz verilen termine uymak gerekir.

Çizelgele üzerinde mevcut siparişler üzerindeki değişiklikler veya yeni gelen acil siparişlerin üretim kapasitesi üzerinde etkisi saniyeler içinde görülebilmelidir.

4) Makina İmalatçıları için Dijital İkiz

Bu videoda global üretici Novo Nordisk yeni kuracağı tam otomatik üretim hatlarının simülasyonunu yapıyor. Bu sayede makinanın fiziksel ve kinematik özelliklerini test ederek performansını tam olarak ölçebiliyor. Oluşturulan dijital ikiz, PLC ile bağlanarak otomasyon sisteminin kontrol ve testleri henüz makinanın kendisi gerçek dünyada kurulmadan önce yapılabiliyor.

5) Tesis yerleşimi için sanal gerçeklik

Bir diğer çok izlenen videomuzda planlanan tesis yerleşiminin sanal gerçeklik ortamında canlandırılabileceğini gösteriyoruz.

2021’de de size ilham verecek içeriklerle karşınızda olacağız. Sağlıklı ve mutlu seneler diliyoruz !…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu