GenelTedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM) Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi (SCM), bir ürünün üretimden dağıtıma kadar nihai tüketiciye mümkün olan en düzenli ve uygun maliyetle planlanması, kontrol edilmesi ve yürütülmesi için gereken çeşitli faaliyetlerdir. Tedarik zinciri yönetimi nedir sorusu ile birlikte lojistik kelimesini de kavramak oldukça önemlidir. Lojistik kısaca ürün, servis ve hizmetlerin ihtiyaç duyolan yerde temin edilmesi için bir araç şeklinde tanımlanır. Tanımından da anlaşılacağı üzere lojistik ve tedarik zinciri yönetimi birbirleri ile yakından ilişkilidir ve sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak lojistik, tedarik zinciri yönetiminin bir bileşenidir.

Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik Zinciri Yönetimi

Lojistik bir ürünü veya hizmeti en verimli şekilde olaştırmaya odaklanır. Paketleme, nakliye, dağıtım, depolama ve teslimat gibi faaliyetleri yönetir. Buna karşılık tedarik zinciri yönetimi hammaddelerin stratejik olarak tedarik edilmesi ve malzemeler üzerinde en iyi fiyatların temin edilmesi gibi daha geniş kapsamlı faaliyetler içermektedir. Etkili bir tedarik zinciri departmanına sahip olan firmalar doğal riskleri azaltarak rekabetçi bir avantaja sahip olur.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Faydaları

Tedarik zinciri yönetimi

Yüksek Verimlilik Oranı

İşletmeler tedarik zincirlerini, entegre lojistiği ve ürün inovasyon stratejilerini bir araya getirerek sadece talebi öngörmekle kalmayacak, aynı zamanda buna göre hareket edecektir. Tedarik zinciri süreçlerini uygolayan işletmeler değişken ekonomilere ve acil durum piyasalarına daha dinamik şekilde uyum sağlayabilmektedir.

Düşük Maliyetler

Tedarik zinciri yönetiminin en önemli avantajlarından biri de farklı alanlarda maliyetlerin düşürülmesidir. Bunu yaparken envanter sisteminizi geliştirir, sisteminizin gerçek müşteri gereksinimlerine karşı duyarlılığını arttırır, distribütörler ve satıcılarla olan ilişkilerinizi geliştirir.

Çıktı Düzeyinde Artış

Tedarik zinciri yönetiminin ve diğer tüm sistemlerin temel amaçlarından biri çıktı seviyesini arttırarak yüksek karlılık sağlamaktır. Tedarik zinciri süreçleri ile birlikte nakliyeciler, satıcılar, tedarikçiler ve müşteriler ile iletişim geliştirilir. Böylece çıktı seviyesinde gözle görülür bir artış yaşanır.

Gecikmesiz Süreçler

lojistik ve tedarik zinciri yönetimi
Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik zinciri yönetimindeki iletişim sayesinde, üretim ve dağıtım süreçlerindeki gecikmeleri minimum seviyeye çekebilirsiniz. Departmanlar arasındaki bilgi akışı sayesinde satıcılardan gelen tüm gecikmeler, dağıtım kanallarındaki lojistik hatalar ve üretim hatlarındaki beklemeler azalabilmektedir.

İş Birliği Seviyesinde Artış

Başarılı şirketlerin en büyük özelliklerinden biri etkili bir iletişim ağına sahip olmalarıdır. Tedarik zinciri yönetimi ile birlikte iletişim eksikliğinden kurtolabilir, işletmenizin farklı alanları arasındaki iletişim, tahmin, rapor, kotasyon ve durumlara gerçek zamanlı olarak erişebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu