KOBİ’ler için Makina Yerleşim Planı Neden Önemlidir?
KOBİ’ler, günümüzün endüstriyel pazarlarında rekabetçi kalabilmek için fabrika kurmak veya fabrika büyütmek gibi yeni kapasite yatırımları sırasında fabrika çizimi, makina yerleşim planı gibi planlama faaliyetlerine gereken önem vermeli ve iyi plan yapmanın olumlu finansal etkilerinden yararlanmalıdır.
Bu yazım, bugün endüstrinin makina yerleşim planı ihtiyacı ve bunun bir küçük bileşeni olarak üretim hattı tasarımının değerini anlatacak ve bu amaçla Dijital Üretim çözümleri kullanacak KOBİ’lerin ulaşacağı potansiyel faydaları tartışacağımız bir blog serisinin ilkidir.
Bir KOBİ misiniz? Cevabınız evet ise, bugün karşı karşıya olduğunuz zorluklardan bahsedelim. Bunlardan herhangi biri sizin için geçerli mi?
Talep ve pazar belirsizlikleri
Artan maliyet baskıları, birçok üreticinin üretim stratejilerini değiştirmesine ve çoğu durumda üretimlerini müşterilerinin taleplerine göre daha özelleştirilmiş olacak şekilde ayarlamalarına neden oluyor. Bu durum, ihtiyaçları karşılayacak yeni üretim süreçlerini hızla uygulamak için mevcut süreçleri ve süreçlerden toplanmış verilerin hızlı ve doğru şekilde analizini gerektirir.
Sürekli iyileştirme çalışmalarının sürekli yeni Fabrika Çizimi gerektirmesi
Üreticiler sürekli olarak süreç iyileştirmesi yapma durumundadır ve genel performansı iyileştirmek için her zaman yeni verimlilikler elde etme beklentisi vardır.
Hızla büyüyen ürün portföyünü üretecek yeni Makina yerleşim planı oluşturmak
Ürün portföyleri ve ürün karmaşıklığı arttıkça, yeni bir ürünün piyasaya sürülmesi için gereken süreyi kısaltmak için yeni makinalara ve otomasyonlara ihtiyaç vardır. Bu yeni ürünlerin devreye alım (NPI) süresini kısaltmak ve düzeni tekrar tekrar gözden geçirmek için çok fazla çaba harcamadan, yeni ve çeşitli ürünler için mevcut üretim hatlarından ve tesis düzenlerinden nasıl yararlanılacağını anlamak gerekir.
Artan sistem karmaşıklığı
Daha fazla ürün; daha fazla parça, daha fazla rota ve farklı malzemeler içerir. Bu da tüm varyasyonları ve karmaşıklığı ele alabilecek esnek üretim hatları oluşturma ihtiyacını doğurur.
Maliyet
Yukarıdakilerin hepsini yaparken bir yandan üretilen ürün başına maliyet konusunda sürekli daha rekabetçi olma ihtiyacı vardır.
Fabrika Çizimi ve Görselleştirme
Yeni kapasite yatırımının fabrika alanı üzerindeki sonuçlarını ekip üyelerine, üst yönetime, tedarikçi ve müşterilere sunmak, sadece 2D çizimlerden ve bazı temel sunum tekniklerinden fazlasını gerektirir. Bu günlerde herkes, mümkün olduğunca gerçekçi bir ortamda tüm ayrıntıları keşfetmek için bir video oyunu düzeyinde 3D görselleştirme bekliyor.
KOBİ’ler için ne anlama geliyor?
Az önce yerleşim problemlerinizi çözmek için yeni bir fabrika çizimi gerektirecek birçok farklı zorluktan bahsettik. Bu yazıda yer almayan ve henüz düşünmemiş olabileceğiniz daha pek çok şey vardır. Ancak bunları nasıl çözebilirsiniz? Bazı fabrikalar iki boyutlu teknik çizim programları, ürün modelleme için tasarlanmış ancak fabrika modellemede yetersiz kalan CAD yazılımları, sadece görsellik sağlayan ve matematiksel altyapısı olmayan animasyon programları veya Excel, Powerpoint gibi araçlarla burada tartışılan zorlukları ele almaya çalışıyor. Ancak Dijitalis olarak sunduğumuz gelişmiş dijital fabrika ve dijital ikiz araçlarıyla daha fazlasını nasıl başarabileceğinizi anlatacağız.
Birçok sanayi araştırmasına göre üretim, yatırım olarak harcadığınız sermaye karşılığı en fazla geri dönüşü alacağınız alandır. Bahsedeceğimiz dijital teknolojilerin yardımıyla üretimdeki zorlukları çözebilir veya en azından azaltabilirsiniz.
Dijitalis ile tanışın. Teknolojiyi en yüksek fayda ile kullanmak için doğru altyapıya sahibiz: Dijital İkiz. İlk aşamada yeni fabrika yatırımınızın en doğru şekilde planlanması için gerekli analiz ve simülasyon kabiliyetlerini size kazandırıyoruz. İkinci aşama ise fabrikanız kurulup devreye girince başlıyor. Fabrikanızın dijital ikizi sayesinde üretim sahanızı günlük olarak optimize edebilir ve anlık gelişen zorlukları çözme yolunda yapay zekadan destek alırsınız.
Dijital ikiz hakkında daha fazla bilgiyi ”Üretim Sektöründe Dijital İkiz Sayesinde İnovasyonu Arttırmak” içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Makina yerleşim planı ve fabrika çizimi yapabileceğiniz yazılım portföyümüz, karşılaşabileceğiniz benzersiz zorlukları ele almak için bir dizi dijital ikiz yeteneği sunar. En önemli olan noktadan başlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, işiniz geliştikçe size bir büyüme yolu sunar.
Sonraki yazılarımızda her bir çözümün size nasıl yardımcı olabileceklerine odaklanacağız. Bunlardan ilki olarak sanal gerçeklik teknolojisinin üretim sahasındaki kullanımını anlattığımız yazıyı okuyabilirsiniz. Üretim hatlarınızı nasıl planlayacağımızı ele alacağız. Böylece esnek ve çevik, minimum alan kullanımı için optimize edilmiş, beyaz yaka ve mavi yakayı fikir ayrılığına düşürmeyen, herhangi bir darboğaza sahip olmayan ve kısa sürede farklı ürün çeşitlerine uyum sağlayabilecek üretim hattı tasarımları yapacağız.