Dijital İkizDijitalis

Dijital İkiz Teknolojisiyle Tedarik Zinciri Optimizasyonu

Muhtemelen blog yazılarımızı takip eden okuyucularımız dijital ikiz teknolojisine hakimdir. Bu kavram, yüzlerce varlık, depo, lojistik ve malzeme akışları ve envanter pozisyonlarının sanal bir tedarik zinciri kopyasını ifade ediyor. Yani şirketiniz için para kaybına ve operasyonel risklere neden olan tüm karmaşıklıkları analiz etmek de dahil olmak üzere, her senaryo altında performansınızı simüle etmek için kullanabileceğiniz sanal bir kopyanız.

Dayanıklı Bir Tedarik Zinciri Yaratmak

Bu stres testi COVID-19 pandemisinin sonuçlarından ilham aldı. Bu dönemde, Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün (ISM) yaptığı bir araştırmaya göre COVID-19 dünya çapındaki tedarik zincirlerinin% 75’ini kesintiye uğrattı. ISM global şirketlerin% 44’ünün Çin kaynaklı tedarik kesintileri için bir acil durum planları olmadığını tespit etti. Dijital ikizler bu tarz acil durum planları oluşturmaya yardım edebilir.

Ancak belirsizliğin işletmeler üzerindeki etkisini azaltmak için bir acil durum planlaması yapmak, dijital ikiz teknolojisinin yalnızca bir kullanım alanıdır. Bu makalede, tedarik zinciri performansını proaktif şekilde iyileştirmek için dijital ikizlerin kullanılabileceği üç etkili uygulamayı keşfedeceğiz: ağ, süreç ve envanter optimizasyonu.

Tedarik Zinciri Ağ Optimizasyonu: Hizmet ve maliyeti dengelemek

“Normal” zamanlarda bile şirketler beklenmedik talep değişimleriyle karşılaşabilir ve eğer tedarik zinciri ağları bu değişimleri karşılamak için hazırlıklı değilse şirket bu değişiklikten olumsuz etkilenebilir.

Dijital bir ikiz kullanarak arz ve talepteki değişimlerin şebeke üzerinde, ya da başka bir deyişle, tedarik zincirinin fiziksel konumlarını ve son müşterilere ürün ve hizmetleri iletmek için kullanılan lojistik sistemini nasıl etkileyeceğini değerlendirebilirsiniz.  Bu, ihtiyacınız olan tesis ve nakliye kapasitelerinin doğru yerde ve doğru miktarda olup olmadığını belirlemenizi sağlar. Örneğin, belirli bir ürünün satışlarındaki artışla etkili bir şekilde başa çıkmak veya anahtar bir tedarikçiden kaynaklanan bir malzeme kıtlığı ile başa çıkmak için atmanız gereken adımları planlayabilirsiniz. Veya yeni bir ürün piyasaya sürüyorsanız ve ağınıza yeni kapasite noktaları (üretim, stoklama, nakliye için gerekli olabilecek) eklemeniz gerekiyorsa, dijital ikiz, hangi noktalarının eklenmesi gerektiğini ve bu yeni ürünü pazara nasıl götüreceğinizi modellemenize yardımcı olabilir. Bu teknoloji tedarik zinciri ağını nasıl küçülteceğinize karar vermede de size yardım edebilir. Mesela yavaşlayan talebe karşılık veya toplam lojistik maliyetini düşürmek için hangi tesislerin işletmeye zarar vermeden kapatılabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Daha da önemlisi, dijital ikiz teknolojisi, müşteri beklentilerini karşılayacak şekilde maliyet ve hizmet seviyelerini dengelemek için ağdaki değişikliklerin etkisini anlamanıza yardımcı olması açısından da çok değerlidir. Ayrıca, mevcut ağ tasarımınızın karbon ayak izinizi ve CO2 emisyonlarınızı nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Böylece maliyet ve hizmetten ödün vermeden sürdürülebilirlik hedeflerinizi karşılayabilirsiniz.

Süreç optimizasyonu: Verimliliği ve üretkenliği arttırmak

Birçok şirkette zaman içerisinde süreçler giderek daha karmaşık hale geldi ve bu da verimin azalmasına ve maliyetlerin artmasına neden oldu. Dijital ikiz, kurumun performansını etkileyen darboğazları, zamanı, israfı ve verimsizlikleri anlamak için temel süreçlere derinlemesine bakmanıza yardımcı olabilir ve planladığınız iyileştirmelerin sonuçlarını sanal ortamda görmenizi sağlar. Bu, bir üretim hattındaki bazı adımların otomasyon sayesinde ortadan kaldırılması, bir ürünün maliyetini düşürmek ve faydasını iyileştirmek için üretim sürecinin gözden geçirilmesi veya elleçlemeyi en aza indirmek için depodakş toplama ve paketleme faaliyetlerinin yeniden tasarlanması gibi şeyleri içerebilir. Dijital ikizin sunduğu serbest deney ortamında tasarlanan ve optimize edilen iyileştirmelerin gerçek hayatta ilk-seferde-doğru devreye alınmasının faydası daha yüksek verimlilik, üretkenlik ve daha düşük işletme maliyetleri olacaktır.

Envanter optimizasyonu: doğru ürünler, doğru maliyet ile doğru konumda!

Envanter, çoğu şirket için sürekli taşınması gereken kaçınılmaz bir maliyettir. Mümkün olan en düşük toplam maliyetle müşteri hizmetini en üst düzeye çıkarmanızı sağlayacak şekilde neyin, nerede, ne kadar stoklanacağına karar vermek o yüzden çok çok önemli ve asla eskimeyen bir problem. Ancak, bu hesaplamaya giren tüm faktörlerle dikkate alan bir akıl yürütme, özellikle birçok konuma ve coğrafyaya yayılmış yüz binlerce SKU’ya ve müşteriye sahip şirketler için zorlayıcı bir süreç olacaktır. Ve talepte ne kadar değişkenlik olursa, gerekli hizmet seviyelerini karşılamak için o kadar fazla envantere ihtiyaç duyarsınız.

Dijital ikiz, envanter probleminin çözümü için de son derce uygundur. İkmal süreçlerini iyileştirmek için talep tahminlerini hesaplayarak “tek kademeli” bir zorluğun (tek bir depoda envanteri optimize etme gibi) ve “çok kademeli” bir zorluğun (ağın tamamında envanteri optimize etme gibi) ele alınmasını sağlayabilir. Bu da genel maliyetleri en aza indirirken stok tükenmelerini önlemek için envanter seviyelerini talebe göre değiştirmenize olanak sağlar.

Dijital ikiz, herhangi bir sektördeki herhangi bir tedarik zincirine fayda sağlayabilecek güçlü bir yönetmedir. Mevcut, işleyen tedarik zinciriniz için herhangi bir risk oluşturmadan çözümleri modellemenizi ve elle tutulur sonuç garanti edecek optimum çözümlerle ilerlemenizi sağlar.

Önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz ücretsiz online seminerler ile dijital ikiz teknolojisini nasıl kullandığımızı, bunların pratikte nasıl çalıştığını ve müşterilerimizin ağlarını, süreçlerini ve envanterini optimize etmek için dijital ikizleri nasıl kullandığını keşfedeceğiz. Bu keşif yolculuğunda bize eşlik etmek istiyorsanız sayfamızın aşağısında yer alan kısımdan bültenimize üye olabilir veya bilgi talep formumuzu doldurabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Cem Evinsel

Türkiye’nin en büyük şirketlerinde 20 yılı aşkın tedarik zinciri ve lojistik yöneticiliği tecrübesine sahip Cem Evinsel, Dijitalis’te lojistik projeler müdürü olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu