DijitalisTedarik Zinciri Yönetimi

Deponuzda Otomasyon Düşünüyorsanız Size Yoldaş Olacak Bir Danışmana Güvenmeniz İçin 10 Neden

Depo otomasyonu son birkaç yılda dünya çapında hızla yaygınlaştı.

Yine de küresel olarak, depoların ve dağıtım merkezlerinin yalnızca %20-30’u herhangi bir otomasyon sistemine sahiptir. Dolayısıyla, hızlı büyümenin devam etmesini bekleyebilirsiniz. Depo otomasyonu sektöründe uzun vadeli yıllık büyümenin 2030 yılına kadar %10 ila 15 arasında olması bekleniyor.

Depo otomasyonunun büyümesini sağlayan nedir?

Bu büyümede kritik bir etken, tüketici talebini karşılamak için gereken depolama işlerinin sayısını önemli ölçüde artıran e-ticarete doğru büyük toplumsal değişimdir. Bu da depolama ve dağıtımda çalışacak işgücü için rekabeti artırdı. Sonuç olarak, özellikle rekabetçi sektörlerdeki birçok şirket, müşterilerine hizmet vermek için gereken işgücünü çekme, işe alma, eğitme ve elde tutma maliyetlerini karşılamakta zorlanmaktadır. Böylesi bir ortamda depo ve dağıtım merkezlerini otomatikleştirmek, yatırım maliyetine rağmen bir zorunluluk haline gelir ve bu da aşağıdaki gibi sorulara yol açar:

  • Ne tür bir depo otomasyonu tercih etmeliyim?
  • Depo otomasyonunda ilk ve en önemli faydayı nerede sağlayabilirim?
  • Otomasyonu haklı çıkarabilir miyim, yoksa daha geleneksel ekipmanlar ve basit mekanizasyonla ihtiyacımı karşılayabilir miyim?
  • Benzersiz ihtiyaçlarıma uygun çözümleri belirlemek için kiminle çalışmalıyım?
  • Depolarımı otomatikleştirme yolunda ilerlerken risklerimi nasıl yönetebilirim?

Bu soruları ele almak için en iyi yaklaşım deneyimli ve güvenilir bir danışmanı bu sürecinize ortak etmektir. Bu nitelikteki danışmanlar, depo otomasyonu yolculuğunuz boyunca başından sonuna kadar sizin çıkarlarınızı gözetirler. İşte uzman danışmanları yol arkadaşı olarak davet etmek için on neden.

1. Tarafsız objektiflik

Deneyimli bir depo otomasyon danışmanı, benzersiz ihtiyaçlarınıza en uygun otomasyon çözümlerine yönelik tarafsız rehberlik sağlayabilir. Bir danışman şunları yapacaktır

  • Dağıtım tesisleriniz için iş planlarını sayısal ve fizibilitesi olan gereksinimlere dönüştürür,
  • Teknolojileri değerlendirirken tercihlerinizi, kısıtlarınızı ve önceliklerinizi anlar,
  • Belirli bir teknoloji veya tedarikçiye karşı önyargısı veya teşviği olmadığından ihtiyaçlarınıza uyan mevcut teknolojilerin tamamını inceler ve tüm otomasyon tedarikçilerini seçim menünüze ekler.

2. Geniş bilgi ve deneyim

Çözüm sağlayıcıların, satışını yaptıkları seçenekler dışındaki teknolojilerle ilgili tarafsız veya deneyimli görüş ve tavsiyeler sunma kabiliyetleri doğal olarak sınırlıdır. Ancak doğru danışman, çok çeşitli depo teknolojilerini değerlendirme, seçme ve uygulama konusunda bilgi ve deneyime sahiptir. Başkalarının canını yakmış geçmiş projelerden çıkarılan birçok dersi paylaşarak sizin aynı dertleri çekmemenizi sağlar.

3. Veri odaklı değerlendirme

Doğru danışmanlık ekibi, geniş endüstri bilgisi ve deneyimini veri odaklı bir değerlendirme ile birleştirecektir:

  • Mevcut ve gelecekteki hacimsel gereksinimler,
  • Fonksiyonel alan, süreç ve sistem gereksinimleri (ve kısıtları),
  • Ürün taşıma türleri ve özellikleri,
  • Gelecek için ayrılması gereken rezerv alanlar ve mevcut envanteriniz için depolama gereksinimleri,
  • Müşteri hizmet seviyesi beklentileri,
  • Mevcut ve gelecekteki işgücü gereksinimleri.

4. Alternatif teknolojilerin analizi

Özellikle tek bir tedarikçi veya entegratör tarafından sunulan teknolojilerle sınırlı olmadığınızda, dikkate alabileceğimiz son derece geniş bir potansiyel teknoloji yelpazesi vardır. Hatta belki de birden fazla tedarikçiden temin edilebilecek farklı çözümlerin birleşimi, tam da sizin ihtiyaçlarınıza uygun olabilir. Ancak hangi teknolojiler işletmeniz için en iyisidir? Uzman bir danışman, uygulanabilir teknolojiler listesini sizin için hızla daraltacak ve söz konusu teknolojinin tedarikçilerinden oluşan bir havuzu değerlendirip seçim yapmadan önce benzersiz ihtiyaçlarınız için doğru teknolojiyi belirlemek üzere her bir alternatifin fizibilite analizine öncülük edecektir.

5. İş vakasına yönelik önyargı

Nihayetinde, noktasal bir uygulama veya entegre bir otomasyon sistemi için yapılacak finansal yatırımın gerekçelendirilmesi, nicel ve nitel faydalarla hesaplanacak toplam sahip olma maliyeti (TCO) ile desteklenmelidir. Bir danışman sizin adınıza bu analizi yönetecek ve karar verme sürecinizdeki kritik paydaşlardan gelen bilgileri içermesini sağlayacaktır.

6. Rekabetçi tedarikçi seçimi

Amaç, doğru teknolojileri doğru tedarikçilerle makul bir maliyetle bir araya getirmektir. Bir danışman sizin adınıza tedarikçi ve entegratör seçim sürecini yönetebilir. Bir danışman şunları yapacaktır:

  • Teklif verenlerin listesini sınıflandırır ve önceliklendirir,
  • Teklif taleplerinin (RFP) kapsamını belirler, geliştirir ve iletir,
  • Teklif sahiplerinin yanıt verme sürecini hızlandırır ve tekliflerini sunmalarını kolaylaştırır,
  • Teklif sahiplerinin yanıtlarını ekibinizle birlikte puanlayarak değerlendirir.

7. Sözleşme görüşmeleri

Bir tedarikçi seçildikten (veya önceliklendirildikten) sonra karşılıklı olarak faydalı bir anlaşmaya varılması zorunludur. Bir danışman; projenin kapsamı, ilave hizmetleri, takvimlendirme, satış sonrası desteği ve ticari şartları her iki tarafın da anlamasını sağlamak üzere müzakerelere öncülük edebilir veya destek verebilir.

8. Devreye almanın planlanması ve detaylı ihtiyaç analizi

Bir çözüm sağlayıcı veya entegratör ile sözleşme yaptıktan sonra işiniz bitmez, depo otomasyonu yolculuğunda hala kat etmeniz gereken bir yol vardır. Bir sonraki adım, ayrıntılı bir devreye alma ve kaynak planlaması oluşturmak ve buna paralel olarak planladığınız otomasyon girişimiyle ilişkili süreç, sistem ve ekipman gereksinimlerini daha ayrıntılı bir şekilde tanımlamaktır. Deneyimli bir danışman, otomasyon projesini başarıyla uygulamak için gereken devreye alma ve kaynak planlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca gelecekteki süreç gereksinimlerini, depo yönetimi ve kontrol sistemleri ihtiyaçları ve diğer mühendislik ve entegrasyon görevlerini tanımlamak için gerekli atölye çalışmalarını organize edebilir.

9. Program yönetimi

Bir depo otomasyon yatırımı, ekipman kurulumunun ötesine geçer. Başarı; birden fazla iç ve dış kaynağın koordineli ve çapraz işlevli çabasını gerektirir. Örneğin, bir danışman birbirine bağlı birden fazla iş akışında genel programa liderlik edebilir ve insanlar, süreçler, sistemler, ekipman ve bina ile ilgili gerekli değişiklik yönetiminden sorumlu olabilir. Ve uzman bir danışman, yolculuk boyunca programın alt detay projelerini, kaynakları, bütçeleri, değişiklikleri, riskleri, sonuçları ve iletişim sürecini yönetmek için kenine has ve birçok projenin hayata geçirilmesi sırasında test edilmiş yönetim yöntemlerini ve araçlarını kullanacaktır.

10. Risk azaltma

Depo otomasyonu yolunda bir danışmanın en önemli değeri risklerinizi en aza indirmesi ve her bir riske karşılık gelecek önlemler tasarlamasıdır. Yolculuk boyunca bir danışman, dağıtım merkezinizin gereksinimlerini belirlerken, alternatif teknolojileri değerlendirirken, tedarikçileri seçerken ve onlarla pazarlık yaparken, devreye almayı planlarken ve başarıyı sağlamak için genel programı yönetirken sizin çıkarlarınızı göz önünde bulunduracaktır.

Depo otomasyonunun sunduğu sayısız seçenek sizi bunaltıyor mu?

Bize ulaşın ve Dijitalis’in depo otomasyonu yolculuğunuzda size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin. Kendini kanıtlamış danışmanlarımız, alanının en iyisi dijital teknolojilerle (araçlar, yöntemler ve içerik) destekli çalışırlar. Bu sayede ne kadar büyük ve karmaşık olursa olsun tedarik zinciriniz boyunca eyleme geçirilebilir içgörüler ve ölçülebilir sonuçlar sunar.

Bu söylediklerimize bir örnek olarak tamamladığımız KORTEKS otomatik depo yatırım projemizi inceleyebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Cem Evinsel

Türkiye’nin en büyük şirketlerinde 20 yılı aşkın tedarik zinciri ve lojistik yöneticiliği tecrübesine sahip Cem Evinsel, Dijitalis’te lojistik projeler müdürü olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu