DijitalisYorumlamalar

Ne kadar çeviksiniz ?

21 Mart 2017 tarihinde A.B.D. ve İngiltere bazı havalimanlarından kendi ülkelerine olan doğrudan uçuşlarda kabine cep telefonundan daha büyük elektronik eşyaların alınmasına izin vermeyeceğini duyurdu. Ne yazık ki bunların arasında Atatürk Havalimanı da var. Durumdan etkilenecek havayollarından (1) biri de Türk Hava Yolları’mız olacak.

Konumuz çeviklik.

Çeviklik, yeni bir olaya karşı doğru hareketi ne kadar hızlı verdiğiniz ile ölçülüyor.

Emirates Havayolları hemen aynı gün içinde sosyal medyada bir cevap videosunu yayınladı

Yasak açıklamasının hemen bir gün sonrasında Etihad Havayolları aşağıdaki videoyu yayınladı;

İki gün sonra ise Twitter akışına Ürdün Havayolları’nın esprili posterleri düşmeye başladı.

Ne kadar çeviksiniz

25 Mart 2016 Cumartesi günü yürürlüğe girecek bu yasağa karşı henüz THY’den etkili bir cevap yayınlanmamış görünüyor. Web sitesinde gayet resmi bir dille kaleme alınmış aşağıdaki uyarı bulunuyor.

Ne kadar çeviksiniz

Tam olarak resmi bir açıklama sayılmasa da THY genel müdürünün röportajında yolcular için düşünülmekte olan kolaylıklardan bahsedilmiş;

https://www.airporthaber.com/thy-haberleri/bilal-eksi-eyvahlar-olsun.html

Yazdığım havayollarını “çeviklik” performansını kıyaslarsak Emirates saatler mertebesindeki tepki süresi ile en önde. Etihad 1 gün süresi ile takip ederken arkasından Royal Jordanian 2 gün ile geliyor. Diğer havayollarını takip etmiyorum ama THY’nin çevikliği şu an 3 günün üzerinde ve saymaya devam ediyor.

Ne kadar çeviksiniz

Konumuz çeviklik demiştik. Çevik olmanın sizin şirketiniz açısından önemi ne ?

SCOR modeli (2) çevikliği çeşitli şekillerde ölçüyor. Örneğin “yukarı doğru esneklik”, piyasaya bugünkünden %20 daha fazla ürünü sürdürülebilir olarak sevk edecek seviyeye ne kadar hızlı ulaşabileceğinizi ölçüyor. Bunun gibi talepteki azalma gibi farklı konulara ne kadar hızlı adapte olduğunuzu ölçen başka formüller var.

Mesela önemli bir tedarikçiniz iflas ederse maliyetleriniz artmadan ve sizin kendi zamanında teslimat performansınız bozulmadan ne kadar hızlı aksiyon alabilirsiniz?

Fabrikanızda bir makina bozulduğunda üretim planını ne kadar hızlı ve iyi revize edebilirsiniz?

Eğer siz kendi şirketiniz için bu soruların cevabını merak ediyorsanız SCOR sertifikalı danışmanlarımız ile çeviklik performansınızı ölçebilir, iyileştirme yol haritanızı hazırlayabilir ve planlama altyapınızı güçlendirebiliriz.

Gerçekten ne kadar çeviksiniz ?

Notlar

(1) Yasak konan havalimanlarından A.B.D.’ye uçan ve yasaktan etkilenecek havayolları şunlar; EgyptAir, Emirates Airline, Etihad Airways, Kuwait Airways, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines, Saudi Arabian Airlines ve Turkish Airlines.

Aynı havalimanlarından İngiltere’ye uçan ve yasaktan etkilenecek havayolları ise British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook, Thomson, Turkish Airlines, Pegasus Airways, Atlas-Global Airlines, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air ve Saudia.

(2) SCOR hakkında daha fazla bilgi için : https://en.wikipedia.org/wiki/Supply-chain_operations_reference

İlk olarak LinkedIn’de yayınlandı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu