Endüstri 4.0 Hakkındaki 5 Efsane
Önünüze ne zaman yeni bir fikir veya teknoloji gelse, gerçekler ve aldatmacalar da bunların akabinde gelir. Son zamanlarda, otomasyon ve aygıtlar arası iletişime kadar yeni bir üretim paradigması oluşturmaya hazırlanan dördüncü sanayi devrimi olan Endüstri 4.0’ın gidişatı hakkında birçok fikir hakim. Ancak tüm bu fikirlerden ziyade, akıllarda birkaç soru var. “Endüstri 4.0’ın hangi unsurlarına öncelik vereceğini, hangi teknolojilere yoğun şekilde yatırım yapacağını veya kuruluşunuzdaki diğer paydaşlarla beklentileri nasıl belirleyeceğini nasıl bileceksiniz?“ gibi sorular bunlar. Aslında, bunları cevaplayabilmek, Endüstri 4.0 derken tam olarak ne istediğinizi berrak bir şekilde anlamanıza katkıda bulunacak. Ancak cevapları düşünmeden önce yapılması gereken başka bir şey var, o da bu konudaki tüm efsaneleri kırıp atmak.
#1: Endüstri 4.0, Abartılıyor.
Piyasadaki abartılar göz önüne alındığında, Endüstri 4.0’ın sadece geçici bir heves olduğunu düşünmeniz anlaşılabilir bir durumdur fakat Endüstri 4.0 küresel üretim zincirinde dalgalar yaratan, gerçekçi stratejilere dayanan bir bilişim teknolojisidir. Yapay zeka, gelişmiş analitik, otomasyon, aygıtlar arası iletişim ve endüstriyel IoT (IIoT) gibi şeylerin her biri, değer zinciri için ayrı ayrı büyük çarpanlı gelişmeler sağlar. Zaten Endüstri 4.0, bahsi geçen teknolojilerin parçalarının toplamından daha fazlasına tekabül edeceği tezine dayanmaktadır. AI ve IIoT sistemlerinin birleşimi, işletmeler için geliştirici bir katkı yaratabilir; makine öğrenimi ile birleştirilen aygıtlararası iletişim de aynı katkıyı sağlayabilir. Bu şekilde, on yıl önce düşünülmemiş şekillerde süreçleriniz ve akışlarınız üzerinde oldukça etkili olacak yeni teknolojiler tatbik edebilirsiniz.
#2: Sistemlerin En Baştan Yenilenmesi Gerekiyor
Endüstri 4.0, yalnızca yekpare (monolitik) bir ERP yazılımı kurma veya değer zincirine bir anahtar teknoloji ekleme meselesi değil, farklı teknolojilerin yeni yollar aracılığıyla birbirleriyle çalışmasına izin vermektir. Bu nedenle, akıllı bir fabrika oluşturmak için üreticilerin her şeyi yakıp sıfırdan başlamasına gerek yok. Küçük bir atölyede bile, teknolojinizi tek parça olarak yükseltmek sizin elinizde. Hatta belki de ilk adımınız, üretimdeki malzemelerin ilerlemesini izlemek için fabrika sahasına IIoT cihazlarını kurmak olabilir. Bundan dolayı da görünürlük açısından yüksek değer sağlayabilirsiniz. Bu süreçleri başarılı bir şekilde uyguladıktan sonra, bu verileri içgörülere dönüştürmek için makine öğrenimi entegrasyonuna başlayabilirsiniz. Bu içgörü ile birlikte tam teşekküllü akıllı fabrikanız ile kullanmakta olduğunuz otomasyon miktarını artırmaya başlayabilirsiniz.
# 3: Planlamacılar, İşsiz Kalacak
Bazı insanlar için, Endüstri 4.0 denkleminin otomasyon kısmı uzlaşmaya varılamayan noktalardan biri. Çünkü buradaki iş akışının, insanları eski haline getireceğinden ve milyonlarca insanı işsiz bırakacağı konusunda ciddi bir endişe hakim. Yaklaşan teknolojik paradigma değişikliğinin bir sonucu olarak, endüstriyel istihdamın doğasının değişebileceği kesinlikle doğru, ancak dijital iş akışının insanların yerini alması mümkün değil. Çünkü Endüstri 4.0.’ın ortaya çıkmasındaki ana amaç, insanları işlerinde daha verimli kılmak için teknolojiden yararlanmak.
#4: Kobiler İçin Oldukça Masraflı
Birçok insanın Endüstri 4.0 hakkındaki genel görüşü oldukça fütüristik iken KOBİ’ler ise Endüstri 4.0 dönüşümlerinin kendileri için uygun olmadığını düşünmekte. Öncesinde de bahsedildiği gibi, Endüstri 4.0’ı benimsemeniz için öncesinde bir ton para ayırmanıza ihtiyaç yok. Aksine KOBİ’ler bütçeleri izin verdiği ölçüde farklı teknoloji çözümlerini benimseyebilir ve zamanla birleşik Endüstri 4.0 iş akışlarını oluşturabilirler. Yatırım yapılan her teknoloji parçası, operasyonel iyileştirmeleri kendi başına destekleyebilecek, tasarruf edilen maliyetler ve artan verim sayesinde yeni teknolojilere yeniden yatırılabilecek şekilde kazanç sağlamalıdır. Bu sayede zaman içerisinde atılan akılcı adımlar ile dijital dönüşüm, zaman çizelgeniz ve bütçeniz dahilinde tamamlamış olacaktır. Buradaki asıl zorluk ihtiyaçlar doğrultusunda doğru teknolojiyi doğru sırayla uygulamakta yatıyor.
#5: Endüstri 4.0’ı Benimsemenin Tek Bir Yolu Var
Endüstri 4.0‘a doğru ilerlemenin tek bir doğru yolu olduğu, efsanelerden birisi.
Çoğu işletme, bu yeni paradigmanın farklı unsurlarına öncelik verecek. Teknolojiyi benimsemenizi operasyonel hedefler ve KPI’larla uyumlu hale getirebildiğiniz sürece, dördüncü sanayi devrimine yaklaşma konusunda iyi bir noktada olduğunuzu fark edeceksiniz. Bir işe yaramadığını düşündüğünüz an ise, mutlaka tekrar bir ayarlama yapın. Bu yeni teknolojiler birlikte çalışmak için tasarlandı. Bu nedenle sonuç almak için ideal duruma tek bir büyük yatırım ile ulaşmayı hedeflemeyin, ihtiyaç duyulan adımların sırasını belirleyin ve her bir küçük adımın başarıya ulaşması için elinizden gelenin en iyisini yapın.