2021 ve Sonrasında Tedarik Zinciri Planlaması Nasıl Yapılacak?
2020 yılı nihayet sona erdi. Geçtiğimiz yıl boyunca COVID-19, halihazırda yeterince karmaşık olan tedarik zinciri planlaması ve tedarik zinciri yönetiminin daha karmaşık hale gelmesine neden oldu. Bu süreç içerisinde müşterilerimizin tedarik zinciri talebindeki ani dalgalanmaları daha iyi planlamaya ve tedarikçilerden malzeme ve ürün temin etme yöntemlerini iyileştirmeye odaklandık.
Bu makalede tedarik zinciri planlaması ve tedarik zinciri yönetiminde pandeminin de ötesine geçen ve çığır açıcı gelişmelerle ilgili tahminlerimizden bahsetmeye çalıştık. Dijitalis olarak yaptığımız tahminleri ve gözlemleri içeren blogumuzu okumanızın sizin için faydalı olacağına inanıyoruz.
Tedarik zinciri yönetiminde dijital dönüşüm hızlanacak
Önümüzdeki dönemlerde dijital tedarik zinciri dönüşümlerinin hızlanacağına ve uzun süredir bunu erteleyen işletmelerin de konuyu öncelikleri haline getireceklerine inanıyoruz. Kısa süre önce yapılan bir Gartner araştırmasına göre işletmelerin %68’i tedarik zinciri planlaması için dijitalleşmeye yatırım yapıyor. Tedarik zinciri planlaması için esneklik ve hız son derece önemli olduğundan, dijitalleşme yatırımları için en öncelikli alan tedarik zinciri yönetimi.
COVID salgını, pek çok tedarik zincirini kayda değer ölçekte büyük değişimlere hızlı cevap verebilme konusunda hazırlıksız yakaladı. Taleplerdeki bilinmezlik ve tedarikteki kesintiler, bu işletmeleri gelecekte iyi bir hizmet seviyesi sunmak ve hedeflere ulaşmak konusunda zorlayacak. Şimdilerde bozulmaların her an gerçekleşebileceği ve tedarik zincirlerinin aynı zamanda hız ve esnekliği sağlamaları gerektiği anlaşılmış durumda.
Tedarik zinciri dayanıklılığını destekleyen planlama becerilerine olan ihtiyaç artacak
Gartner’a göre “Aksaklıklar meydana geldiğinde kazanan şirketler, aksaklıklar meydana gelmeden önce hazırlığını yapan ve dayanıklılığı inşa edenlerdir”. İşletmeler pandemi etkisinden sıyrılıp talep ve tedarikteki kalıcı değişikliklere adapte olurken dağıtım şebekelerini optimize etmeleri, merkezi planlama ve simülasyon yeteneklerini geliştirmeleri ve senaryo planlaması yapar hale gelmelerini bekliyoruz. Şirketler bu kabiliyetleri, diğer kullanım amaçlarının yanı sıra, tedarik zinciri parametrelerindeki (daha uzun teslimat süreleri, tedarikçi kısıtlamalarında ve sipariş sıklıklarında değişiklikler gibi) değişikliklerin stok hedefleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için de kullanabilirler.
Ülkeler tedarik zincirlerlerini yerelleştirecek ve alternatif kaynaklara odaklanacak
Hizmet seviyesini iyileştirmek için mevcut tedarik ağını optimize etmek çok önemli hale gelecek. İleriye dönük tutarlı şekilde planlama yapabilmek için tedarikçilerin sizin işinize odaklanmalarını sağlamak amacıyla belli bir iş hacmini önceden taahhüt etmenizi gerektirecek.
Ülkeler aynı zamanda tedarik zincirlerini yerelleştirmeye ve kısaltmaya çalışacak. Elbette ki yerelde üretim yapmanın daha yüksek olabilecek üretim maliyetleri; azalan envanter seviyeleri, daha düşük nakliye maliyetleri, daha düşük gümrük vergileri ve vergiler ile dengelenecek. Daha fazla esneklik, öngörülebilirlik ve daha hızlı yanıt verebilmenin faydası, şokları göğüslemek için eskiye nazaran daha az stok taşıyabilmek olacak.
Türünün en iyisi çözümler ön planda olacak
Uzman çözümlerin yükselişiyle birlikte ihtiyaçları SAP gibi tek bir kaynaktan karşılamak yerine beklenen görevi yerine getirmesi için türünün-en-iyisi dediğimiz yazılımlar tercih edilecek. Bu trendin giderek artacağını tahmin ediyoruz. Bunun sonucu olarak şirketler SAP sistemlerine entegrasyon kaygısı duymadan, SAP modülleri yerine gelişmiş ileri planlama ve dijital ikiz yazılımlarını farklı yazılım ve danışmanlık tedarikçilerinden temin edecekler.
Koronavirüs aşısı gibi 5G cihazları da yeni bir dağıtım modeline ihtiyaç duyacak
5G çeşitli ülkelerde kullanılmaya başladı ve bir sonuç olarak 5G cihazlar ve ekipmanların dağıtımı son derece artacak. 5G, gelecekte Endüstri 4.0’ın yatay ve dikey uygulamalarında pek çok seçenek sunacak. Bu teknoloji aynı zamanda endüstri 4.0 teknolojilerini kullanan endüstriyel uygulamalar için yüksek güvenilirlik ve düşük gecikme süresi de sağlıyor. Bu özellikleri ile 5G, Nesnelerin İnterneti için de son derece önemli. Ne var ki aynı aşı dağıtımında olduğu gibi tedarik zinciri yönetimi ve lojistik anlamında kimse bu 5G dalgası için hazır değil.
Tüm bu trendler büyük bir tedarik zinciri dijitalleşmesi ve tedarik zinciri planlaması evrimine işaret ediyor. Gelecekteki rekabet avantajınızı sağlamak almak için şimdi harekete geçmelisiniz. Tedarik zinciri yönetiminde çalışanların doğru dijital yeniliğe yatırım yaptıklarında ne kadar çok şey yapabildiklerini görme vakti. Bizler de geleceğin tedarik zinciri planlamasına yardım etmek için hazırız. Yarın ne getirirse getirsin, tedarik zinciri optimizasyonu ve dijital ikiz çözümlerimiz ile başarınız için kritik öneme sahip bir çözüm ortağınız olmayı hedefliyoruz.